Cykl kształcenia: 2019/2020
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania (logistyka)
Nazwa kierunku studiów: Logistyka
Obszar kształcenia: nauki techniczne
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: pierwszego stopnia
Forma studiów: stacjonarne
Specjalności na kierunku: 1. Systemy transportowe, 2. Zarządzanie procesami logistycznymi, 3. Obsługa portów lotniczych
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: inżynier
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Informatyki w Zarządzaniu
Kod zajęć: 944
Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 1. Systemy transportowe
Układ zajęć w planie studiów: sem: 6 / W30 C30 P15 / 6 ECTS / E
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora: dr hab. inż. prof. PRz Dariusz Kusz
semestr 6: dr inż. Bożena Kusz
Główny cel kształcenia: Celem jest przekazanie wiedzy i umiejętności z zakresu systemów Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), Dobra Praktyka ProdukcyjnA (GMP) oraz Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli (HACCP) stosowanych w branży spożywczej, funkcjonowania kanałów dystrybucji żywności, zasad i warunków transportu, przechowywania oraz opakowalnictwa artykułów spożywczych.
Ogólne informacje o zajęciach: Należy do grupy modułów wybieralnych w semestrze 6.
1 | Wacław Szymański | Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności w Polsce. Kierunku zmian. | Wydawnictwo Difin. | 2008 |
2 | Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora | Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka | C.H. Beck. | 2010 |
3 | Małgorzata Wiśniewska, Ewa Malinowska | Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty. | Wydawnictwo Difin. | 2011 |
4 | Luning P. A., Marcelis W. J., Jongen W. M. F. | Zarządzanie jakością żywności. Ujęcie technologiczno - menedżerskie. | Wydawnictwo Naukowo - Techniczne. | 2009 |
5 | Helena Panfil-Kuncewicz, Andrzej Kuncewicz, Marek Juśkiewicz | Wybrane zagadnienia z opakowalnictwa żywności. | Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. | 2012 |
1 | Wacław Szymański | Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności w Polsce.Kierunki zmian. | Wydawnictwo Difin. | 2008 |
2 | Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora | Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. | C.H. Beck. | 2010 |
3 | Luning P. A., Marcelis W. J., Jongen W. M. F. | Zarządzanie jakością żywności. Ujęcie technologiczno - menedżerskie. | Wydawnictwo Naukowo - Techniczne. | 2009 |
4 | Marek Gajewski | Przechowalnictwo warzyw | Wydawnictwo SGGW w Warszawie. | 2005 |
5 | D. Starkowski, K. Bieńczak, W. Zwierzycki | Samochodowy transport krajowy i międzynarodowy. Kompendium wiedzy praktycznej. Transport kołowo-drog | SYSTHERM. | 2014 |
1 | Włodzimierz Rydzkowski, Krystyna Wojewódzka-Król, red. nauk. | Transport. Problemy transportu w rozszerzonej UE. | Wydawnictwo Naukowe PWN. | 2010 |
Wymagania formalne: Student posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje z zakresu ekonomiki transportu, logistyki, oceny jakości surowców i produktów rolno-spożywczych
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Ma wiedzę teoretyczną z zakresu podstaw logistyki, gospodarki magazynowej i towaroznawstwa żywności.
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Potrafi przeprowadzić ocenę jakości artykułów spożywczych.
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Umiejętność pracy w grupie i zespołowego rozwiązywania zadań. Umiejętność rozpowszechniania wiedzy praktycznej. Umiejętność tworzenia przestrzeni dyskusyjnych.
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z PRK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Zna krajowe i międzynarodowe akty prawne regulujące transport i dystrybucję surowców i produktów żywnościowych | wykład interaktywny | egzamin cz. pisemna |
K_W01++ |
P6S_WK |
02 | Zna rolę i kompetencje organów administracji publicznej nadzorujących transport i dystrybucję surowców i artykułów żywnościowych | wykład interaktywny | egzamin cz. pisemna |
K_W02++ |
P6S_WG |
03 | Zna zasady i warunki transportu żywych zwierząt. | wykład interaktywny, ćwiczenia problemowe | egzamin cz. pisemna, kolokwium |
K_W06+++ K_K02+ |
P6S_KR P6S_WG |
04 | Zna kanały dystrybucji żywności | wykład interaktywny | egzamin cz. pisemna |
K_W02+ K_K02+ |
P6S_KR P6S_WG |
05 | Zna zasady opakowalnictwa artykułów spożywczych | wykład interaktywny | egzamin cz. pisemna |
K_W06+ K_U08++ |
P6S_UW P6S_WG |
06 | Zna zasady i metody transportu oraz magazynowania produktów rolno-spożywczych. | ćwiczenia problemowe | kolokwium |
K_W06+++ K_U08++ |
P6S_UW P6S_WG |
07 | Zna system HACCP i GHP/GMP stosowane w branży spożywczej oraz potrafi zaprojektować system HACCP dla branży spożywczej. | ćwiczenia projektowe | zaliczenie projektu |
K_W01+ K_W06++ K_U11++ |
P6S_UO P6S_WG P6S_WK |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
6 | TK01 | W01-W04 | MEK01 | |
6 | TK02 | W05-W06 | MEK01 | |
6 | TK03 | W07-W08 | MEK01 MEK03 | |
6 | TK04 | W09-W10 | MEK01 | |
6 | TK05 | W11-W14 | MEK04 MEK06 | |
6 | TK06 | W15-W18 | MEK02 | |
6 | TK07 | W19-W22 | MEK01 MEK03 MEK06 | |
6 | TK08 | W23-W30 | MEK01 MEK05 MEK06 | |
6 | TK09 | C01-C20 | MEK01 MEK06 | |
6 | TK10 | C21-C26 | MEK01 MEK03 MEK06 | |
6 | TK11 | C27-C30 | MEK06 | |
6 | TK12 | P01-P15 | MEK01 MEK02 MEK04 MEK06 MEK07 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Wykład (sem. 6) | Godziny kontaktowe:
30.00 godz./sem. |
Uzupełnienie/studiowanie notatek:
2.00 godz./sem. Studiowanie zalecanej literatury: 20.00 godz./sem. |
|
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 6) | Przygotowanie do ćwiczeń:
6.00 godz./sem. Przygotowanie do kolokwium: 15.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
30.00 godz./sem. |
Dokończenia/studiowanie zadań:
10.00 godz./sem. |
Projekt/Seminarium (sem. 6) | Przygotowanie do zajęć projektowych/seminaryjnych:
1.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
15.00 godz./sem.. |
Wykonanie projektu/dokumentacji/raportu:
20.00 godz./sem. Przygotowanie do prezentacji: 1.00 godz./sem. |
Konsultacje (sem. 6) | Udział w konsultacjach:
1.00 godz./sem. |
||
Egzamin (sem. 6) | Przygotowanie do egzaminu:
20.00 godz./sem. |
Egzamin pisemny:
2.00 godz./sem. |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Wykład | egzamin pisemny |
Ćwiczenia/Lektorat | kolokwium pisemne |
Projekt/Seminarium | zaliczenie projektu |
Ocena końcowa | średnia ważona ocen: 0,6 oceny z egzaminu; 0,3 oceny z ćwiczeń problemowych, 0,1 oceny z projektu "HACCP" |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie
1 | A. Kasprzyk; B. Kusz; D. Kusz; A. Walenia | Agricultural Chambers in the Process of Transfer of Knowledge and Innovations for the Development of Agriculture and Rural Areas in Poland | 2024 |
2 | D. Kusz | Motives and barriers to innovations implementation in cattle farms | 2023 |
3 | D. Kusz; T. Nowakowski | Nakłady inwestycyjne w rolnictwie w Polsce | 2023 |
4 | I. Bąk; B. Kusz; D. Kusz; B. Szczecińska; L. Wicki | Determinants of Return-on-Equity (ROE) of Biogas Plants Operating in Poland | 2023 |
5 | K. Chudy-Laskowska; B. Kusz; D. Kusz; P. Ostyńska; A. Walenia; L. Witek | The Effect of COVID-19 on Food Consumers’ Channel Purchasing Behaviors: An Empirical Study from Poland | 2023 |
6 | A. Barwińska-Małajowicz ; I. Bąk; P. Hydzik; D. Kusz; M. Tarczyńska-Łuniewska | Is Energy Use in the EU Countries Moving toward Sustainable Development? | 2022 |
7 | D. Kusz; R. Pietrzykowski; L. Wicki | Factors Determining the Development of Prosumer Photovoltaic Installations in Poland | 2022 |
8 | D. Kusz; S. Zając | Agriculture in mountain areas of podkarpackie voivodship, Poland: definition, characteristics, limitations in agricultural production, deficits and development opportunities | 2022 |
9 | I. Bąk; B. Kusz; D. Kusz; M. Oesterreich; L. Wicki; G. Zimon | Selected Economic Determinants of Labor Profitability in Family Farms in Poland in Relation to Economic Size | 2022 |
10 | P. Hydzik; B. Kusz; D. Kusz | Changes in the Price of Food and Agricultural Raw Materials in Poland in the Context of the European Union Accession | 2022 |
11 | D. Kusz | Labor efficiency and changes in selected relations of production factors in agriculture in Poland | 2020 |
12 | R. Dziekan; D. Kusz; S. Zając | Regional diversification of investment outlays and labour profitability in agriculture in Poland | 2020 |
13 | D. Kusz | The local institutions and transaction costs of public aid inthe process of agriculture modernization | 2019 |
14 | I. Kowalska; D. Kusz | Znaczenie pomocy publicznej w finansowaniu inwestycji gospodarstw rolniczych w województwie podkarpackim | 2019 |
15 | Ł. Kulig; D. Kusz; K. Tereszkiewicz | Economic consequences of pig and poultry mortality during transport | 2019 |