logo
Karta przedmiotu
logo

Towaroznawstwo

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2019/2020

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania (logistyka)

Nazwa kierunku studiów: Logistyka

Obszar kształcenia: nauki techniczne

Profil studiów: ogólnoakademicki

Poziom studiów: pierwszego stopnia

Forma studiów: stacjonarne

Specjalności na kierunku: 1. Systemy transportowe, 2. Zarządzanie procesami logistycznymi, 3. Obsługa portów lotniczych

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: inżynier

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Informatyki w Zarządzaniu

Kod zajęć: 943

Status zajęć: obowiązkowy dla programu

Układ zajęć w planie studiów: sem: 2 / W30 L30 / 5 ECTS / E

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora 1: dr inż. Irena Nowotyńska

Imię i nazwisko koordynatora 2: dr hab. inż. prof. PRz Krzysztof Tereszkiewicz

semestr 2: dr Piotr Antos

semestr 2: dr inż. Karolina Kowalczyk

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Celem jest przekazanie wiedzy o systemach klasyfikacji, właściwościach, metodach oceny towarów przemysłowych i spożywczych oraz wiedzy z zakresu roli towarów w funkcjonowaniu współczesnej logistyki.

Ogólne informacje o zajęciach: Należy do grupy modułów obowiązkowych 2 semestru.

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych
1 Jałowiec T. Towaroznawstwo dla logistyki Wydawnictwo Difin. 2011
2 Karpiel Ł. Skrzypek M. Towaroznawstwo ogólne Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie. 2000
Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych
1 Pachołek B., Zmudziński W., Podsiadłowska J., Towaroznawstwo żywności - materiały dydaktyczne Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. 2009
2 Foltynowicz Z., Towaroznawstwo artykułów przemysłowych Cz.2 Badanie polimerów i tworzyw sztucznych. Wyd. Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. 2006
3 Korzeniowski A., Cierpiszewski R Towaroznawstwo artykułów przemysłowych Cz. 3 Badanie jakości wyrobów Wyd. Politechniki Poznańskiej. 2006
4 Korzeniowski A., Foltynowicz Z. Towaroznawstwo artykułów przemysłowych Cz.1 Badanie jakości wyrobów Wyd. Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. 2006
5 Cichoń Z. Towaroznawstwo żywności : podstawowe metody analityczne Wydaw. Uniwersytetu Ekonomicznego. 2009
Literatura do samodzielnego studiowania
1 Roszkowski W Podstawy nauki o żywieniu człowieka Wydawnictwo SGGW. 2008

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Zgodne z regulaminem studiów wyższych na PRz.

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Ma wiedzę teoretyczną z zakresu roli dóbr materialnych w procesach gospodarczych i społecznych.

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Posiada umiejętność praktycznego wykorzystania wiedzy teoretycznej z zakresu ekonomii i matematyki do oceny towaroznawczej dóbr.

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Umiejętność pracy w grupie i zespołowego rozwiązywania zadań. Umiejętność rozpowszechniania wiedzy praktycznej. Umiejętność tworzenia przestrzeni dyskusyjnych.

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z PRK
01 Zna istotę, zakres i kierunki rozwoju towaroznawstwa oraz rolę i znaczenie towaroznawstwa w procesach logistycznych. wykład/ konwersatorium egzamin cz. pisemna K_W05++
K_W10++
K_K01+
P6S_KK
P6S_WG
P6S_WK
02 Zna krajowe i międzynarodowe systemy klasyfikacji towarów. wykład/ konwersatorium egzamin cz. pisemna K_W09+++
K_K01+
P6S_KK
P6S_WG
03 Zna wybrane metody badań i oceny jakości towarów i ich charakterystykę materiałową wykład/ konwersatorium egzamin cz. pisemna, kolokwium, sprawozdania z wykonanych ćwiczeń laboratoryjnych K_W09+++
K_K01+
P6S_KK
P6S_WG
04 Zna rolę i znaczenie opakowań w obrocie towarowym i procesach logistycznych wykład/konwersatorium egzamin cz. pisemna K_W09++
K_K01+
P6S_KK
P6S_WG
05 Potrafi przeprowadzić ocenę jakościową wybranych surowców żywnościowych w warunkach laboratoryjnych laboratorium/ realizacja określonego zadania, praca w grupie kolokwium, przeprowadzanie pomiarów i obserwacji, wykonanie sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych K_U03++
K_U07+
K_U11+
K_K01+
P6S_KK
P6S_UK
P6S_UO
P6S_UW
06 Potrafi przeprowadzić ocenę parametrów wybranych towarów przemysłowych w warunkach laboratoryjnych laboratorium/ realizacja określonego zadania, praca w grupie sprawdzenie przygotowania do zajęć, przeprowadzanie pomiarów i obserwacji, wykonanie sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych K_U03++
K_U07+
K_U11+
K_K01+
P6S_KK
P6S_UK
P6S_UO
P6S_UW

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
2 TK01 Geneza, istota i zakres towaroznawstwa. Systemy klasyfikacji towarów: rola i funkcje klasyfikacji towarów, klasyfikacje światowe, europejskie, polskie, systemy powiązań klasyfikacji. W01-W04 MEK01 MEK02 MEK04
2 TK02 Metody badań i oceny jakości towarów i wyrobów, zasady pobierania i przygotowywania próbek do oceny jakości. W05-W12 MEK03 MEK05 MEK06
2 TK03 Wartość odżywcza i skład chemiczny oraz właściwości surowców żywnościowych W13-W16 MEK03
2 TK04 Charakterystyka wybranych towarów przemysłowych z uwzględnieniem surowców, technologii wytwarzania, właściwości i metod kontroli jakości. W17-W28 MEK03
2 TK05 Kierunki rozwoju i współczesne trendy w towaroznawstwie. Towaroznawstwo w rozwoju zrównoważonym. W29-W30 MEK01
2 TK06 Towaroznawstwo artykułów spożywczych i przemysłowych. Ocena towaroznawcza i badanie właściwości wybranych grup towarów przemysłowych i spożywczych . Zapoznanie z metodyką i wyposażeniem laboratoriów. L01-L02 MEK03
2 TK07 Ocena towaroznawcza wyrobów metalowych. Identyfikacja metali i stopów. Badanie drewna i materiałów drewnopodobnych L03-L04 MEK03 MEK06
2 TK08 Badanie wyrobów szklanych. Ocena towaroznawcza naczyń stołowych. Pomiar gęstości szkła. L05-L06 MEK03 MEK06
2 TK09 Badanie artykułów papierniczych. Badanie podstawowych parametrów determinujących jakość wybranego wyrobu papierniczego. L07-L08 MEK03 MEK06
2 TK10 Badanie wyrobów ceramicznych. Określanie występujących wad wybranych naczyń. Rozróżnianie rodzaju masy ceramicznej na podstawie badań organoleptycznych (dźwięk, twardość). L09-L10 MEK03 MEK06
2 TK11 Badanie wybranych artykułów chemii gospodarczej. Ocena mydeł do prania, proszków do prania (oznaczenie gęstości nasypowej). Badanie artykułów perfumeryjno – kosmetycznych. Ocena jakości mydła toaletowego. Badanie właściwości organoleptycznych (wygląd, barwa, zapach) oraz fizykochemicznych (zdolność pianotwórcza). L11-L12 MEK03 MEK06
2 TK12 Badanie właściwości tworzyw sztucznych.Oznaczanie ich gęstości. Identyfikacja materiałów polimerowych na podstawie zachowania się w palniku i pod działaniem rozpuszczalników. L13-L14 MEK03 MEK06
2 TK13 Badanie właściwości użytkowych włókien i tkanin. Określenie parametrów budowy tkaniny. Badanie właściwości fizjologicznych (wodochłonności i higroskopijności). Określenie składu surowcowego tkaniny na podstawie krajki. L15-L16 MEK03 MEK06
2 TK14 Ocena jakości ziarna zbóż i przetworów zbożowych. Ocena organoleptyczna ziarna zbóż, oznaczanie czystości, oznaczanie szklistości ziarna. L17-L18 MEK03 MEK05
2 TK15 Ocena jakości owoców i warzyw. Wymagania jakościowe dla owoców i warzyw. Ocena organoleptyczna i fizykochemiczna wybranych gatunków owoców i warzyw. L19-L20 MEK03 MEK05
2 TK16 Ocena jakościowa cukru i wyrobów cukierniczych. Ocena organoleptyczna i fizykochemiczna wybranych wyrobów cukierniczych. L21-L22 MEK03 MEK05
2 TK17 Ocena jakości mleka i mlecznych napojów fermentowanych. Wymagania jakościowe dla mleka surowego, spożywczego i jego przetworów. L23-L24 MEK03 MEK05
2 TK18 Ocena mięsa i jego przetworów. Wymagania jakościowe dla surowców rzeźnych i przetworów mięsnych. L25-L26 MEK03 MEK05
2 TK19 Ocena jakości jaj. L27-L28 MEK03 MEK05
2 TK20 Ocena jakościowa miodu i produktów pszczelich. L29-L30 MEK03 MEK05

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Wykład (sem. 2) Godziny kontaktowe: 30.00 godz./sem.
Uzupełnienie/studiowanie notatek: 4.00 godz./sem.
Studiowanie zalecanej literatury: 20.00 godz./sem.
Laboratorium (sem. 2) Przygotowanie do laboratorium: 15.00 godz./sem.
Przygotowanie do kolokwium: 6.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 30.00 godz./sem.
Dokończenia/wykonanie sprawozdania: 5.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 2) Przygotowanie do konsultacji: 2.00 godz./sem.
Udział w konsultacjach: 2.00 godz./sem.
Egzamin (sem. 2) Przygotowanie do egzaminu: 20.00 godz./sem.
Egzamin pisemny: 2.00 godz./sem.

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Wykład Egzamin pisemny. Warunkiem dopuszczenia do egzaminu jest uzyskanie zaliczenia z laboratorium.
Laboratorium Warunkiem zaliczenia laboratorium jest praktyczne wykonanie wszystkich przewidzianych zadań, sprawozdań z wykonanych ćwiczeń laboratoryjnych oraz pozytywna ocena ze stopnia przygotowania studenta do zajęć. Ocena podsumowująca laboratorium to średnia z ocen weryfikacji stopnia przygotowania do laboratorium.
Ocena końcowa Pozytywny wynik egzaminu. Warunkiem uzyskania oceny pozytywnej jest uzyskanie przynajmniej 60% prawidłowych odpowiedzi zarówno z części spożywczej jak i przemysłowej.

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: tak

1 K. Tereszkiewicz; K. Trojnar Ocena użyteczności pisma Braille’a w kontekscie poprawy dostępności informacji, zapewnienia bezpieczeństwa i zaspokojenia potrzeb komunikacyjnych konsumentów z dysfunkcją wzroku 2023
2 P. Antos; A. Gładysz; K. Kowalczyk; P. Ostyńska; K. Tereszkiewicz Assessment of long-term taste and smell color blindness as a result of COVID-19 disease 2023
3 P. Antos; K. Borowiec; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Komputerowa analiza obrazu w diagnostyce jakości wieprzowiny 2023
4 P. Antos; K. Kowalczyk; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz Influence of the Level of Sex Hormones in the Blood of Gilts on Slaughter Characteristics and Meat Quality 2023
5 S. Kut; I. Nowotyńska The Effect of the Extrusion Ratio on Load and Die Wear in the Extrusion Process 2023
6 S. Rybka; K. Tereszkiewicz Immersive Horizons: Virtual Reality\'s Evolution Across Industries 2023
7 Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Sposób pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym 2023
8 D. Borkowska; A. Gładysz; I. Nowotyńska Narzędzia technologii informacyjnej 2022
9 P. Antos; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz Logistic Determinants of Financial Losses During Poultry Transport 2022
10 S. Kut; I. Nowotyńska Strategies of Heating and Hardening External Corners on the Example of Bending Tools for Press Brakes 2022
11 Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Luminance surface distribution measurements applied to assessing intramuscular fat content in meat 2022
12 Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Urządzenie do pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym 2022
13 I. Nowotyńska The Influence of Geometrical Parameters of a Tool on its Wear in Selected Technological Processes 2021
14 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz The influence of meteorological conditions during traditional smoking on polycyclic aromatic hydrocarbon content in traditional Polish pork ham 2021
15 P. Antos; Ł. Kulig; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz Impact of Selected Factors on Poultry Death During Transportat and Implications In The Form of Finsancial Losses 2021
16 S. Rybka; K. Tereszkiewicz An Assessment of the Effects of Applying Ash from the Thermal Disposal of Sewage Sludge for Fertilizing Energy Plants Using the Example of Giant Miscanthus (Miscanthus sinensis giganteus) 2021
17 W. Kagan; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz An assessment of the efficiency of selected refrigeration units of vehicles for food transport depending on the operating conditions 2021
18 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz Polycyclic aromatic hydrocarbon content in sausage smoked using a polish traditional method 2020
19 K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz Results of breeding use of insemination boars of selected breeds in the seasons of the reproductive cycle of the european wild boar (Sus scrofa L.) 2020
20 M. Antonik; S. Rybka; K. Tereszkiewicz Zarządzanie jakością w oparciu o metodę 5 Why i diagram Ishikawy w przedsiębiorstwie produkcyjnym branży motoryzacyjnej 2020
21 P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz Utilization of Ozone for the Improvement of Mentha piperita L. Quality by Reduction of Microbial Load and Impact of the Process on the Herb Properties 2020
22 S. Kut; I. Nowotyńska Przyrząd wyciskający do wyciskania platerowanych prętów 2020
23 S. Kut; I. Nowotyńska Przyrząd wyciskający do wyciskania platerowanych rur 2020
24 S. Kut; I. Nowotyńska Sposób wyciskania platerowanych prętów 2020
25 S. Kut; I. Nowotyńska Sposób wyciskania platerowanych rur 2020
26 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz Evaluation of post-slaughter exsanguination of selected breeds of pigs 2019
27 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz Skład chemiczny i jakość organoleptyczna wędlin wędzonych tradycyjnie 2019
28 K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz Evaluation and prediction of semen parameters of breeding boars and their use in stock management 2019
29 K. Tereszkiewicz Obrót przedubojowy, jego organizacja i skutki dla jakości wieprzowiny 2019
30 P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz Wpływ ozonowania jako metody zabezpieczenia produktów spożywczych w trakcie przechowywania przed skażeniem mikrobiologicznym w aspekcie zarządzania jakością żywności 2019
31 S. Kut; I. Nowotyńska The Impact of Prestressed die Construction with Cemented Carbide Insert on Stress Distribution During Extrusion 2019
32 S. Kut; I. Nowotyńska The influence of die shape and back tension force on its wear in the process of wire drawing 2019
33 S. Kut; I. Nowotyńska; M. Osetek An impact of assembly interference on stresses in the die tool system during bolt forging 2019
34 Ł. Kulig; D. Kusz; K. Tereszkiewicz Economic consequences of pig and poultry mortality during transport 2019