Cykl kształcenia: 2019/2020
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania (logistyka)
Nazwa kierunku studiów: Logistyka
Obszar kształcenia: nauki techniczne
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: pierwszego stopnia
Forma studiów: stacjonarne
Specjalności na kierunku: 1. Systemy transportowe, 2. Zarządzanie procesami logistycznymi, 3. Obsługa portów lotniczych
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: inżynier
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Informatyki w Zarządzaniu
Kod zajęć: 943
Status zajęć: obowiązkowy dla programu
Układ zajęć w planie studiów: sem: 2 / W30 L30 / 5 ECTS / E
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora 1: dr inż. Irena Nowotyńska
Imię i nazwisko koordynatora 2: dr hab. inż. prof. PRz Krzysztof Tereszkiewicz
semestr 2: dr Piotr Antos
semestr 2: dr inż. Karolina Kowalczyk
Główny cel kształcenia: Celem jest przekazanie wiedzy o systemach klasyfikacji, właściwościach, metodach oceny towarów przemysłowych i spożywczych oraz wiedzy z zakresu roli towarów w funkcjonowaniu współczesnej logistyki.
Ogólne informacje o zajęciach: Należy do grupy modułów obowiązkowych 2 semestru.
1 | Jałowiec T. | Towaroznawstwo dla logistyki | Wydawnictwo Difin. | 2011 |
2 | Karpiel Ł. Skrzypek M. | Towaroznawstwo ogólne | Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie. | 2000 |
1 | Pachołek B., Zmudziński W., Podsiadłowska J., | Towaroznawstwo żywności - materiały dydaktyczne | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. | 2009 |
2 | Foltynowicz Z., | Towaroznawstwo artykułów przemysłowych Cz.2 Badanie polimerów i tworzyw sztucznych. | Wyd. Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. | 2006 |
3 | Korzeniowski A., Cierpiszewski R | Towaroznawstwo artykułów przemysłowych Cz. 3 Badanie jakości wyrobów | Wyd. Politechniki Poznańskiej. | 2006 |
4 | Korzeniowski A., Foltynowicz Z. | Towaroznawstwo artykułów przemysłowych Cz.1 Badanie jakości wyrobów | Wyd. Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. | 2006 |
5 | Cichoń Z. | Towaroznawstwo żywności : podstawowe metody analityczne | Wydaw. Uniwersytetu Ekonomicznego. | 2009 |
1 | Roszkowski W | Podstawy nauki o żywieniu człowieka | Wydawnictwo SGGW. | 2008 |
Wymagania formalne: Zgodne z regulaminem studiów wyższych na PRz.
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Ma wiedzę teoretyczną z zakresu roli dóbr materialnych w procesach gospodarczych i społecznych.
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Posiada umiejętność praktycznego wykorzystania wiedzy teoretycznej z zakresu ekonomii i matematyki do oceny towaroznawczej dóbr.
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Umiejętność pracy w grupie i zespołowego rozwiązywania zadań. Umiejętność rozpowszechniania wiedzy praktycznej. Umiejętność tworzenia przestrzeni dyskusyjnych.
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z PRK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Zna istotę, zakres i kierunki rozwoju towaroznawstwa oraz rolę i znaczenie towaroznawstwa w procesach logistycznych. | wykład/ konwersatorium | egzamin cz. pisemna |
K_W05++ K_W10++ K_K01+ |
P6S_KK P6S_WG P6S_WK |
02 | Zna krajowe i międzynarodowe systemy klasyfikacji towarów. | wykład/ konwersatorium | egzamin cz. pisemna |
K_W09+++ K_K01+ |
P6S_KK P6S_WG |
03 | Zna wybrane metody badań i oceny jakości towarów i ich charakterystykę materiałową | wykład/ konwersatorium | egzamin cz. pisemna, kolokwium, sprawozdania z wykonanych ćwiczeń laboratoryjnych |
K_W09+++ K_K01+ |
P6S_KK P6S_WG |
04 | Zna rolę i znaczenie opakowań w obrocie towarowym i procesach logistycznych | wykład/konwersatorium | egzamin cz. pisemna |
K_W09++ K_K01+ |
P6S_KK P6S_WG |
05 | Potrafi przeprowadzić ocenę jakościową wybranych surowców żywnościowych w warunkach laboratoryjnych | laboratorium/ realizacja określonego zadania, praca w grupie | kolokwium, przeprowadzanie pomiarów i obserwacji, wykonanie sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych |
K_U03++ K_U07+ K_U11+ K_K01+ |
P6S_KK P6S_UK P6S_UO P6S_UW |
06 | Potrafi przeprowadzić ocenę parametrów wybranych towarów przemysłowych w warunkach laboratoryjnych | laboratorium/ realizacja określonego zadania, praca w grupie | sprawdzenie przygotowania do zajęć, przeprowadzanie pomiarów i obserwacji, wykonanie sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych |
K_U03++ K_U07+ K_U11+ K_K01+ |
P6S_KK P6S_UK P6S_UO P6S_UW |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
2 | TK01 | W01-W04 | MEK01 MEK02 MEK04 | |
2 | TK02 | W05-W12 | MEK03 MEK05 MEK06 | |
2 | TK03 | W13-W16 | MEK03 | |
2 | TK04 | W17-W28 | MEK03 | |
2 | TK05 | W29-W30 | MEK01 | |
2 | TK06 | L01-L02 | MEK03 | |
2 | TK07 | L03-L04 | MEK03 MEK06 | |
2 | TK08 | L05-L06 | MEK03 MEK06 | |
2 | TK09 | L07-L08 | MEK03 MEK06 | |
2 | TK10 | L09-L10 | MEK03 MEK06 | |
2 | TK11 | L11-L12 | MEK03 MEK06 | |
2 | TK12 | L13-L14 | MEK03 MEK06 | |
2 | TK13 | L15-L16 | MEK03 MEK06 | |
2 | TK14 | L17-L18 | MEK03 MEK05 | |
2 | TK15 | L19-L20 | MEK03 MEK05 | |
2 | TK16 | L21-L22 | MEK03 MEK05 | |
2 | TK17 | L23-L24 | MEK03 MEK05 | |
2 | TK18 | L25-L26 | MEK03 MEK05 | |
2 | TK19 | L27-L28 | MEK03 MEK05 | |
2 | TK20 | L29-L30 | MEK03 MEK05 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Wykład (sem. 2) | Godziny kontaktowe:
30.00 godz./sem. |
Uzupełnienie/studiowanie notatek:
4.00 godz./sem. Studiowanie zalecanej literatury: 20.00 godz./sem. |
|
Laboratorium (sem. 2) | Przygotowanie do laboratorium:
15.00 godz./sem. Przygotowanie do kolokwium: 6.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
30.00 godz./sem. |
Dokończenia/wykonanie sprawozdania:
5.00 godz./sem. |
Konsultacje (sem. 2) | Przygotowanie do konsultacji:
2.00 godz./sem. |
Udział w konsultacjach:
2.00 godz./sem. |
|
Egzamin (sem. 2) | Przygotowanie do egzaminu:
20.00 godz./sem. |
Egzamin pisemny:
2.00 godz./sem. |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Wykład | Egzamin pisemny. Warunkiem dopuszczenia do egzaminu jest uzyskanie zaliczenia z laboratorium. |
Laboratorium | Warunkiem zaliczenia laboratorium jest praktyczne wykonanie wszystkich przewidzianych zadań, sprawozdań z wykonanych ćwiczeń laboratoryjnych oraz pozytywna ocena ze stopnia przygotowania studenta do zajęć. Ocena podsumowująca laboratorium to średnia z ocen weryfikacji stopnia przygotowania do laboratorium. |
Ocena końcowa | Pozytywny wynik egzaminu. Warunkiem uzyskania oceny pozytywnej jest uzyskanie przynajmniej 60% prawidłowych odpowiedzi zarówno z części spożywczej jak i przemysłowej. |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie
1 | K. Tereszkiewicz; K. Trojnar | Ocena użyteczności pisma Braille’a w kontekscie poprawy dostępności informacji, zapewnienia bezpieczeństwa i zaspokojenia potrzeb komunikacyjnych konsumentów z dysfunkcją wzroku | 2023 |
2 | P. Antos; A. Gładysz; K. Kowalczyk; P. Ostyńska; K. Tereszkiewicz | Assessment of long-term taste and smell color blindness as a result of COVID-19 disease | 2023 |
3 | P. Antos; K. Borowiec; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Komputerowa analiza obrazu w diagnostyce jakości wieprzowiny | 2023 |
4 | P. Antos; K. Kowalczyk; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz | Influence of the Level of Sex Hormones in the Blood of Gilts on Slaughter Characteristics and Meat Quality | 2023 |
5 | S. Kut; I. Nowotyńska | The Effect of the Extrusion Ratio on Load and Die Wear in the Extrusion Process | 2023 |
6 | S. Rybka; K. Tereszkiewicz | Immersive Horizons: Virtual Reality\'s Evolution Across Industries | 2023 |
7 | Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Sposób pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym | 2023 |
8 | D. Borkowska; A. Gładysz; I. Nowotyńska | Narzędzia technologii informacyjnej | 2022 |
9 | P. Antos; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz | Logistic Determinants of Financial Losses During Poultry Transport | 2022 |
10 | S. Kut; I. Nowotyńska | Strategies of Heating and Hardening External Corners on the Example of Bending Tools for Press Brakes | 2022 |
11 | Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Luminance surface distribution measurements applied to assessing intramuscular fat content in meat | 2022 |
12 | Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Urządzenie do pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym | 2022 |
13 | I. Nowotyńska | The Influence of Geometrical Parameters of a Tool on its Wear in Selected Technological Processes | 2021 |
14 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | The influence of meteorological conditions during traditional smoking on polycyclic aromatic hydrocarbon content in traditional Polish pork ham | 2021 |
15 | P. Antos; Ł. Kulig; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz | Impact of Selected Factors on Poultry Death During Transportat and Implications In The Form of Finsancial Losses | 2021 |
16 | S. Rybka; K. Tereszkiewicz | An Assessment of the Effects of Applying Ash from the Thermal Disposal of Sewage Sludge for Fertilizing Energy Plants Using the Example of Giant Miscanthus (Miscanthus sinensis giganteus) | 2021 |
17 | W. Kagan; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz | An assessment of the efficiency of selected refrigeration units of vehicles for food transport depending on the operating conditions | 2021 |
18 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | Polycyclic aromatic hydrocarbon content in sausage smoked using a polish traditional method | 2020 |
19 | K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz | Results of breeding use of insemination boars of selected breeds in the seasons of the reproductive cycle of the european wild boar (Sus scrofa L.) | 2020 |
20 | M. Antonik; S. Rybka; K. Tereszkiewicz | Zarządzanie jakością w oparciu o metodę 5 Why i diagram Ishikawy w przedsiębiorstwie produkcyjnym branży motoryzacyjnej | 2020 |
21 | P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz | Utilization of Ozone for the Improvement of Mentha piperita L. Quality by Reduction of Microbial Load and Impact of the Process on the Herb Properties | 2020 |
22 | S. Kut; I. Nowotyńska | Przyrząd wyciskający do wyciskania platerowanych prętów | 2020 |
23 | S. Kut; I. Nowotyńska | Przyrząd wyciskający do wyciskania platerowanych rur | 2020 |
24 | S. Kut; I. Nowotyńska | Sposób wyciskania platerowanych prętów | 2020 |
25 | S. Kut; I. Nowotyńska | Sposób wyciskania platerowanych rur | 2020 |
26 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | Evaluation of post-slaughter exsanguination of selected breeds of pigs | 2019 |
27 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | Skład chemiczny i jakość organoleptyczna wędlin wędzonych tradycyjnie | 2019 |
28 | K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz | Evaluation and prediction of semen parameters of breeding boars and their use in stock management | 2019 |
29 | K. Tereszkiewicz | Obrót przedubojowy, jego organizacja i skutki dla jakości wieprzowiny | 2019 |
30 | P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz | Wpływ ozonowania jako metody zabezpieczenia produktów spożywczych w trakcie przechowywania przed skażeniem mikrobiologicznym w aspekcie zarządzania jakością żywności | 2019 |
31 | S. Kut; I. Nowotyńska | The Impact of Prestressed die Construction with Cemented Carbide Insert on Stress Distribution During Extrusion | 2019 |
32 | S. Kut; I. Nowotyńska | The influence of die shape and back tension force on its wear in the process of wire drawing | 2019 |
33 | S. Kut; I. Nowotyńska; M. Osetek | An impact of assembly interference on stresses in the die tool system during bolt forging | 2019 |
34 | Ł. Kulig; D. Kusz; K. Tereszkiewicz | Economic consequences of pig and poultry mortality during transport | 2019 |