Cykl kształcenia: 2019/2020
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania
Nazwa kierunku studiów: Zarządzanie
Obszar kształcenia: nauki społeczne
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: drugiego stopnia
Forma studiów: stacjonarne
Specjalności na kierunku: 1. Rachunkowość w zarządzaniu finansami przedsiębiorstw, 2. Start-up - kreowanie innowacyjnego biznesu, 3. Profesjonalny menedżer, 4. Zarządzanie zespołem projektowym, 5. Komunikacja w biznesie
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Przedsiębiorczości, Zarządzania i Ekoinnowacyjności
Kod zajęć: 8488
Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 4. Zarządzanie zespołem projektowym
Układ zajęć w planie studiów: sem: 4 / C30 / 1 ECTS / Z
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora: dr Maciej Chrzanowski
semestr 4: dr hab. prof. PRz Bogusław Bembenek
Główny cel kształcenia: Fundamentalnym celem kształcenia jest zapoznanie studentów z metodami kreatywnego myślenia i kreatywnego rozwiązywania różnego rodzaju problemoów biznesowych.
Ogólne informacje o zajęciach: Przedmiot prowadzony jest w pełni w sposób warsztatowy i pozwoli uczestnikom na zapoznanie się z metodami, technikami i narzędziami kreatywnego myślenia i rozwiązywania różnorakich problemów natury biznesowej.
1 | Alexander Osterwalder, Yves Pigneur | Tworzenie modeli biznesowych. Podręcznik wizjonera | Helion, Gliwice. | 2012 |
2 | De Bono E. | Umysł kreatywny: 62 ćwiczenia rozwijające intelekt | Studio Emka, Warszawa. | 2009 |
3 | Proctor T. | Twórcze rozwiązywanie problemów | Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk. | 2002 |
Wymagania formalne: Zgodnie z regulaminem studiów
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Wiedza z akresu metod, technik i narzędzi kreatywnego myślenia i rozwiązywania problemów. Wiedza z zakresu tworzenia modeli biznesowych i desighn thinking
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Student potrafi w praktyce zastosować co najmniej kilka metod, technik i narzędzi kreatywnego rozwiązywania różnorakich problemów biznesowych.
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Student potrafi w grupie rozwiązywać problemy biznesowe przy pomocy poznanych metod kreatywnego myślenia.
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z PRK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Potrafi wymienić co najmniej kilka metod kreatywnego myślenia i/lub rozwiązywania problemów natury biznesowej | ćwiczenia problemowe | zaliczenie cz. ustna |
K_W03+ K_K03+ |
P7S_KR P7S_WG |
02 | Potrafi rozwiązać problem biznesowy z wykorzystaniem jednej bądź kilku metod kreatywnego rozwiązywania problemów | dyskusja dydaktyczna | zaliczenie cz. ustna, obserwacja wykonawstwa |
K_U02+ K_U04+ K_K03+ |
P7S_KR P7S_UW |
03 | Zna istotę kreatywności oraz metody kreatywnego rozwiązywania problemów | ćwiczenia problemowe | zaliczenie cz. ustna |
K_W04+ |
P7S_WG P7S_WK |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
4 | TK01 | C01-C02 | MEK03 | |
4 | TK02 | C03-C10 | MEK01 | |
4 | TK03 | - | MEK02 MEK03 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 4) | Przygotowanie do ćwiczeń:
5.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
15.00 godz./sem. |
|
Konsultacje (sem. 4) | Udział w konsultacjach:
2.00 godz./sem. |
||
Zaliczenie (sem. 4) | Przygotowanie do zaliczenia:
5.00 godz./sem. |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Ćwiczenia/Lektorat | Bieżąca ocena realizacji zadań w czasie ćwiczeń |
Ocena końcowa | Średnia ocen z ćwiczeń oraz zaliczenia ustnego |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie
1 | M. Chrzanowski; J. Jurasz; P. Zawada | Instalacja do transportowania i magazynowania wodoru i jego mieszanek jako odpowiedź na mobilność i miejską niezależność energetyczną | 2023 |
2 | M. Chrzanowski; P. Zawada | Fraction Separation Potential in the Recycling Process of Photovoltaic Panels at the Installation Site—A Conceptual Framework from an Economic and Ecological Safety Perspective | 2023 |
3 | K. Banaś; M. Chrzanowski; P. Zawada | Innowacje finansowe: teoretyczne podstawy i przykłady | 2022 |
4 | M. Baião; M. Chrzanowski; E. Coelho; I. Duarte | Assesing socioeconomic variables in HRM individual academic performance | 2022 |
5 | M. Chrzanowski; P. Zawada | Zarządzanie wspólnotami mieszkaniowymi – analiza zagadnienia z perspektywy społecznej | 2022 |
6 | M. Chrzanowski; P. Zawada | Social economy and social innovations - an impulse for further, wider discussion | 2020 |
7 | M. Chrzanowska; M. Chrzanowski; P. Zawada | Kapitał społeczny sieci : crowdsourcing jako instrument współczesnego zarządzania organizacjami | 2019 |
8 | M. Chrzanowski | Tryb i styl pracy w start-upie przez pryzmat równowagi pomiędzy życiem zawodowym a osobistym | 2019 |
9 | M. Chrzanowski; A. Sobkowiak | Współdziałanie przedsiębiorstw przez pryzmat zarządzania strategicznego : perspektywa firm działających w ramach parków naukowo-technologicznych | 2019 |
10 | M. Chrzanowski; P. Zawada | Kształcenie dualne a wymagania współczesnego przemysłu – na przykładzie koncernu motoryzacyjnego BorgWarner, oddział w Polsce | 2019 |
11 | M. Chrzanowski; P. Zawada | Oczekiwania start-upów względem instytucji wsparcia przedsiębiorczości wpływające na ilość i jakość kreowanych podmiotów | 2019 |
12 | M. Chrzanowski; P. Zawada | Systemy sterowania we współczesnych przedsiębiorstwach – wymagania wobec absolwentów uczelni wyższych | 2019 |