logo
Karta przedmiotu
logo

Techniki zarządzania jakością

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2022/2023

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Budowy Maszyn i Lotnictwa

Nazwa kierunku studiów: Zarządzanie i inżynieria produkcji

Obszar kształcenia: nauki techniczne

Profil studiów: ogólnoakademicki

Poziom studiów: pierwszego stopnia

Forma studiów: stacjonarne

Specjalności na kierunku: Informatyka w zarządzaniu przedsiębiorstwem, Systemy zapewnienia jakości produkcji, Zarządzanie systemami produkcyjnymi

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: inżynier

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Katedra Technologii Maszyn i Inżynierii Produkcji

Kod zajęć: 801

Status zajęć: obowiązkowy dla programu Informatyka w zarządzaniu przedsiębiorstwem, Systemy zapewnienia jakości produkcji, Zarządzanie systemami produkcyjnymi

Układ zajęć w planie studiów: sem: 5 / W15 C15 / 2 ECTS / E

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora: dr inż. Sławomir Świrad

semestr 5: dr inż. Dominika Siwiec

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Student nabędzie umiejętność stosowania podstawowych zasad i narzędzi do zarządzania jakością i bezpieczeństwem pracy.

Ogólne informacje o zajęciach: Przedmiot obowiązkowy dla studentów piątego semestru.

Materiały dydaktyczne: http://dorotastadnicka.sd.prz.edu.pl/

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych
1 Jarosław Sęp, Ryszard Perłowski, Andrzej Pacana Techniki wspomagania zarządzania jakością Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej. 2006
2 Praca zbiorowa pod red. Jerzego Łunarskiego Systemy zarządzania bezpieczeństwem w przedsiębiorstwie Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej. 2006
3 Dorota Stadnicka Wybrane metody i narzędzia doskonalenia procesów w praktyce Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej. 2016
Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych
1 Jarosław Sęp, Ryszard Perłowski, Andrzej Pacana Techniki wspomagania zarządzania jakością, Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej. 2006
2 Praca zbiorowa pod red. Jerzego Łunarskiego Systemy zarządzania bezpieczeństwem w przedsiębiorstwie Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej. 2006
3 Dorota Stadnicka Wybrane metody i narzędzia doskonalenia procesów w praktyce Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej. 2016
Literatura do samodzielnego studiowania
1 Jerzy Łunarski Zarządzanie jakością: standardy i zasady WNT, Warszawa. 2008
2 Dorota Stadnicka, Andrzej Pacana Budowa i rozwój skutecznych systemów zarządzania jakością Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej. 2015
3 Dorota Stadnicka Wybrane metody i narzędzia doskonalenia procesów w praktyce Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej. 2016

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Rejestracja na 5 semestr studiów.

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Znajomość podstawowych zasad zarządzania.

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Umiejętność pracy zespołowej.

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Kreatywność.

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z PRK
01 Rozumienie i potrafi przedstawić potrzebę zarządzania jakością i bezpieczeństwem pracy w przedsiębiorstwie. wykład egzamin pisemny K_W10+
K_U10+
P6S_UW
P6S_WK
02 Rozumie znaczenie zarządzania jakością w organizacji wykład egzamin pisemny K_W10+
K_U01+
P6S_UW
P6S_WK
03 Wie, jakie są aktualne podstawowe normy dotyczące zarządzania jakością i bezpieczeństwem. wykład egzamin pisemny K_W10+
K_W14++
P6S_WK
04 Zna zasady zarządzania jakością. wykład egzamin pisemny K_U09+
P6S_UW
05 Zna i rozumie narzędzia jakości. wykład, ćwiczenia problemowe egzamin pisemny K_W11++
K_U13++
P6S_UW
P6S_WK
06 Rozumie znaczenie KAIZEN, TQM i Six Sigma. samodzielne studiowanie literatury praca pisemna K_U04+
P6S_UU
07 Wie, na czym polega ocena ryzyka zawodowego i umie dokonać oceny ryzyka zawodowego. wykład, ćwiczenia problemowe raport pisemny K_W11+
K_U10++
P6S_UW
P6S_WK
08 Potrafi wykonać analizy z zastosowaniem narzędzi jakości. wykład, ćwiczenia problemowe raport pisemny K_U16+
K_K04+
P6S_KO
P6S_UW

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
5 TK01 Istota jakości. Znaczenie zarządzania jakością w przedsiębiorstwie. W01 MEK01 MEK02
5 TK02 Rozwój norm z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwem. W02 MEK03
5 TK03 Osiem zasad zarządzania jakością. Środowisko zarządzania jakością i bezpieczeństwem. Cykl Deminga. 14 zasad Deminga. W03 MEK04
5 TK04 Metody i techniki zarządzania jakością. Tradycyjne i nowe narzędzia jakości. W04 MEK05
5 TK05 Metody zarządzania jakością: QFD. FMEA. W05 MEK05
5 TK06 Filozofia zarządzania jakością. KAIZEN. TQM. Six Sigma. W06 MEK06
5 TK07 Systemy zarządzania bezpieczeństwem. Podstawowe obszary zarządzania bezpieczeństwem. Cele oceny ryzyka zawodowego. W07 MEK07
5 TK08 Badanie satysfakcji klientów - ankieta. C01 MEK01 MEK08
5 TK09 Wykres Pareto - Lorenza. C02 MEK08
5 TK10 Diagram Ishikawy C03 MEK08
5 TK11 Analiza FMEA. C04 MEK08
5 TK12 Karta kontrolna X-R. C05 MEK08
5 TK13 Analiza QFD. C06 MEK08
5 TK14 Ocena ryzyka zawodowego C07 MEK07

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Wykład (sem. 5) Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem.
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 5) Przygotowanie do ćwiczeń: 1.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem.
Dokończenia/studiowanie zadań: 5.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 5) Udział w konsultacjach: 1.00 godz./sem.
Egzamin (sem. 5) Przygotowanie do egzaminu: 13.00 godz./sem.
Egzamin pisemny: 2.00 godz./sem.

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Wykład Egzamin pisemny w formie pytań zamkniętych, pytań otwartych i zadań. Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest uzyskanie pozytywnej oceny z ćwiczeń. Podczas egzaminu sprawdzane jest osiągnięcie następujących efektów modułowych: MEK01, MEK02, MEK03, MEK04, MEK05. Student, który zaliczył na ocenę 3,0: Rozumienie potrzebę zarządzania jakością i bezpieczeństwem pracy w przedsiębiorstwie. Rozumie znaczenie KAIZEN, TQM i Six Sigma. Wie, jakie są aktualne podstawowe normy dotyczące zarządzania jakością i bezpieczeństwem. Zna zasady zarządzania jakością. Zna i rozumie oraz wie jak zastosować narzędzia zarządzania jakością. na wystarczającym poziomie. Student, który zaliczył na ocenę 4,0 również: Rozumienie potrzebę zarządzania jakością i bezpieczeństwem pracy w przedsiębiorstwie. Rozumie znaczenie KAIZEN, TQM i Six Sigma. Wie, jakie są aktualne podstawowe normy dotyczące zarządzania jakością i bezpieczeństwem. Zna zasady zarządzania jakością. Zna i rozumie oraz wie jak zastosować narzędzia zarządzania jakością. na dobrym poziomie. Student, który zaliczył na ocenę 5,0 również: Rozumienie potrzebę zarządzania jakością i bezpieczeństwem pracy w przedsiębiorstwie. Rozumie znaczenie KAIZEN, TQM i Six Sigma. Wie, jakie są aktualne podstawowe normy dotyczące zarządzania jakością i bezpieczeństwem. Zna zasady zarządzania jakością. Zna i rozumie oraz wie jak zastosować narzędzia zarządzania jakością. na bardzo dobrym poziomie.
Ćwiczenia/Lektorat Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest aktywny udział w zajęciach i realizacja ćwiczeń oraz pozytywna ocena ze sprawdzianów. Przy zaliczaniu ćwiczeń sprawdzane jest osiągnięcie następujących efektów modułowych: MEK06, MEK07, MEK08. Student, który zaliczył na ocenę 3,0: potrafi wykonać podstawowe analizy z zastosowaniem wybranych z podstawowych narzędzi jakości: wykres Pareto-Lorenza, diagram Ishikawy, drzewo decyzyjne, karta kontrolna, analiza FMEA. wie, na czym polega ocena ryzyka zawodowego i umie dokonać oceny ryzyka zawodowego na wystarczającym poziomie. Student, który zaliczył na ocenę 4,0 również: Potrafi wykonać podstawowe analizy z zastosowaniem wybranych z podstawowych narzędzi jakości: wykres Pareto-Lorenza, diagram Ishikawy, drzewo decyzyjne, karta kontrolna, analiza FMEA, wie, na czym polega ocena ryzyka zawodowego i umie dokonać oceny ryzyka zawodowego na dobrym poziomie. Student, który zaliczył na ocenę 5,0 również: Potrafi wykonać podstawowe analizy z zastosowaniem wybranych z podstawowych narzędzi jakości: wykres Pareto-Lorenza, diagram Ishikawy, drzewo decyzyjne, karta kontrolna, analiza FMEA, wie, na czym polega ocena ryzyka zawodowego i umie dokonać oceny ryzyka zawodowego na bardzo dobrym poziomie.
Ocena końcowa Ocena końcowa ustalana jest jako średnia ważona z ćwiczeń (40%) i egzaminu (60%). Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z ćwiczeń i egzaminu.

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: tak

1 A. Gradzik; K. Ochał; P. Pawlus; S. Świrad Efects of the surface layer of steel samples after ball burnishing on friction and wear in dry reciprocating sliding 2023
2 E. Ozga; S. Świrad; W. Zielecki Relationship between 3D surface roughness parameters and load capacity of adhesive joints after shot peening 2023
3 S. Świrad Changes in Areal Surface Textures Due to Ball Burnishing 2023
4 S. Świrad Influence of Ball Burnishing on Lubricated Fretting of the Titanium Alloy Ti6Al4V 2023
5 L. Gałda; J. Sęp; S. Świrad Effect of the Sliding Element Surface Topography on the Oil Film Thickness in EHD Lubrication in Non-Conformal Contact 2022
6 P. Pawlus; S. Świrad The Effect of Ball Burnishing on Dry Fretting 2021
7 P. Pawlus; S. Świrad The effect of ball burnishing on tribological performance of 42CrMo4 steel under dry sliding conditions 2020
8 P. Pawlus; S. Świrad The Influence of Ball Burnishing on Friction in Lubricated Sliding 2020
9 G. Królczyk; P. Niesłony; S. Świrad; D. Wydrzyński Influence of hydrostatic burnishing strategy on the surface topography of martensitic steel 2019
10 S. Świrad Improvement of the fretting wear resistance of Ti6Al4V by application of hydrostatic ball burnishing 2019
11 S. Świrad Surface texture analysis after hydrostatic burnishing on X38CrMoV5-1 steel 2019
12 S. Świrad; R. Wdowik Application of focus-variation technique in the analysis of ceramic chips 2019
13 S. Świrad; R. Wdowik Determining the effect of ball burnishing parameters on surface roughness using the Taguchi method 2019