logo
Karta przedmiotu
logo

Podstawy zarządzania

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2019/2020

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Budowy Maszyn i Lotnictwa

Nazwa kierunku studiów: Zarządzanie i inżynieria produkcji

Obszar kształcenia: nauki techniczne

Profil studiów: ogólnoakademicki

Poziom studiów: pierwszego stopnia

Forma studiów: stacjonarne

Specjalności na kierunku: Informatyka w zarządzaniu przedsiębiorstwem, Systemy zapewnienia jakości produkcji, Zarządzanie systemami produkcyjnymi

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: inżynier

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Katedra Technologii Maszyn i Inżynierii Produkcji

Kod zajęć: 774

Status zajęć: obowiązkowy dla programu Systemy zapewnienia jakości produkcji, Zarządzanie systemami produkcyjnymi

Układ zajęć w planie studiów: sem: 1 / W30 C15 / 4 ECTS / E

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora: dr inż. Magdalena Bucior

Terminy konsultacji koordynatora: https://mbucior.v.prz.edu.pl/konsultacje

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Przekazanie podstawowej wiedzy dotyczącej zarządzania w organizacjach, ze szczególnym uwzględnieniem przedsiębiorstw.

Ogólne informacje o zajęciach: Przedmiot obowiązkowy dla kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji.

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych
1 Griffin R. W. Podstawy zarządzania organizacjami PWN. 2018
Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych
1 Stoner R. A. F., Freeman R. E., Gilbert D. R. Kierowanie. PWE, Warszawa . 2011
2 D. Stadnicka Podstawy zarządzania OW PRz, Rzeszów. 2011
Literatura do samodzielnego studiowania
1 A. K. Koźmiński, W. Piotrowski Zarządzanie. Teoria i praktyka. PWN, Wa-wa . 2015
2 Dorota Stadnicka Wybrane metody i narzędzia doskonalenia procesów w praktyce Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej. 2019

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Student musi być zarejestrowany na semestr 1.

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Brak specyficznych wymagań.

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Wskazana umiejętność pracy w zespole.

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Brak specyficznych wymagań.

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z PRK
01 Ma pogłębioną wiedzę dotyczącą historii nauki o zarządzaniu i aktualnych trendów w zarządzaniu przedsiębiorstwem jego organizacji. Posiada wiedzę z zakresu prowadzenia działalności gospodarczej. Ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania jakością , środowiskiem i bezpieczeństwem. wykład egzamin cz. pisemna K_W11+
K_W12+
K_K01+
P6S_UU
P6S_WK
02 Potrafi pozyskiwać informacje z literatury i otoczenia, baz danych oraz innych źródeł , integrować je, dokonywać ich interpretacji oraz wyciągać wnioski, pozwalające stworzyć biznesplan dla hipotetycznego przedsiębiorstwa. Potrafi pozyskać informacje pozwalające na sporządzenie dokumentacji niezbędnej do uruchomienia działalności gospodarczej hipotetycznej organizacji. ćwiczenia problemowe sprawozdanie z projektu, dokumentacja dotycząca rejestracji działalności gospodarczej, prezentacja projektu i dyskusja nad nim K_U01++
P6S_UW

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
1 TK01 Pojęcie, rodzaje działalności gospodarczej. Etapy założenia własnej działalności gospodarczej. Wprowadzenie do zarządzania. Organizacje i potrzeba kierowania. Pojęcie kierowania i zarządzania. Funkcje i czynności kierownicze. Rodzaje kierowników. Proces zarządzania. Zakres zarządzania. Synergia a efekt organizacyjny. W01, W02, W03 MEK01
1 TK02 Rozwój zarządzania. Szkoła naukowej organizacji pracy. Kierunek administracyjny i teoria biurokracji. Szkoła behawioralna i kierunek stosunków międzyludzkich. Szkoła ilościowa. Szkoła systemowa. Kierunek sytuacyjny. Wybrane współczesne koncepcje i metody zarządzania. W04, W05 MEK01
1 TK03 Zarządzanie celami organizacji i planowanie. Cele organizacji – funkcje i rodzaje. Istota, metody, techniki i style zarządzania, Proces planowania. Planowanie w organizacji. Zarządzanie ustalaniem celów i procesem planowania. W06, W07 MEK01
1 TK04 Proces organizowania. Tworzenie struktur organizacyjnych. Typy struktur organizacyjnych i ich projektowanie. Zarządzanie zmianami w organizacjach. Reorganizacja. W08 MEK01
1 TK05 Proces przywództwa. Poglądy na temat skutecznego przewodzenia. Motywowanie- pojęcie i cele. Podejścia do motywowania. W09 MEK01
1 TK06 Podejmowanie decyzji kierowniczych. Istota podejmowania decyzji. Typy decyzji. Klasyczny model podejmowania decyzji. Etapy podejmowania decyzji. Grupowe podejmowanie decyzji w organizacjach. Style podejmowania decyzji. W10 MEK01
1 TK07 Kontrola i controlling. Istota kontroli. Proces kontroli. Zadania i funkcje kontroli. Rodzaje kontroli. Controlling w zarządzaniu organizacjami. W11 MEK01
1 TK08 Pojęcie, rodzaje marketingu. Zarządzanie marketingowe. Filozofia marketingu. Zadania marketingu. Strategie marketingowe: ofensywne, defensywne, konkurencyjne, cenowe. W12 MEK01
1 TK09 Zarządzanie logistyczne i Zarządzanie innowacyjne. Istota procesów logistycznych. Strategie zarządzania logistycznego. Istota i rodzaje innowacji. Bariery wprowadzania innowacji. W13 MEK01
1 TK10 Zarządzanie jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem. Pojęcie jakości. Rozwój zarządzania jakością. 14 punktów Deminga. Podstawy prawne zarządzania jakością. Kompleksowe zarządzanie jakością TQM. Ekologiczna bariera rozwoju. Podstawy prawne zarządzania środowiskiem. Systemy zarządzania środowiskiem. Badanie zagrożeń i ocena ryzyka. W14 MEK01
1 TK11 Podsumowanie zajęć. Kolokwium zaliczeniowe. W15 MEK01
1 TK12 Wykonanie prac mających na celu sporządzenie biznesplanu. Przedstawienie informacji ogólnych o wnioskodawcy, plan rynkowy obejmujący min. analizę rynku oraz strategię marketingową, plan zarządzania, harmonogram działań, zakres rzeczowo-finansowy, źródła finansowania projektu, ocena ryzyka przedsięwzięcia, streszczenie. Sporządzenie dokumentacji dotyczącej uruchomienia działalności gospodarczej. Wniosek CEIDG-1. Uzupełnienie formularzy: VAT-R, ZUS-ZUA. C01 - C08 MEK02

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Wykład (sem. 1) Przygotowanie do kolokwium: 10.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 30.00 godz./sem.
Uzupełnienie/studiowanie notatek: 5.00 godz./sem.
Studiowanie zalecanej literatury: 5.00 godz./sem.
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 1) Przygotowanie do ćwiczeń: 16.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem.
Dokończenia/studiowanie zadań: 10.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 1)
Egzamin (sem. 1) Przygotowanie do egzaminu: 12.00 godz./sem.

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Wykład Na egzaminie pisemnym z wykładu sprawdzana jest realizacja efektu modułowego MEK01. Kryteria weryfikacji efektu MEK01: ocenę dostateczną uzyskuje student, który na egzaminie z części sprawdzającej wiedzę uzyska 50-70% punktów, ocenę dobry 71-90% punktów, ocenę bardzo dobry powyżej 90% punktów. Istnieje możliwość zwolnienia z egzaminu pod warunkiem otrzymania oceny pozytywnej z kolokwium zaliczeniowego przeprowadzanego na ostatnich zajęciach wykładowych. Kolokwium zaliczeniowe sprawdza realizację efektu MEK01.
Ćwiczenia/Lektorat Na zaliczeniu ćwiczeń praktycznych sprawdzana jest realizacja efektu modułowego MEK02. Warunkiem koniecznym zaliczenia zajęć ćwiczeniowych jest systematyczna realizacja biznesplanu na zajęciach. Kryteria weryfikacji efektu kształcenia MEK02: na ocenę 3: potrafi przedstawić informacje ogólne o wnioskodawcy, plan rynkowy oraz potrafi poprawnie uzupełnić wniosek CEIDG-1, na ocenę 4.0 potrafi: przedstawić informacje ogólne o wnioskodawcy, plan rynkowy, plan zarządzania i działania oraz zakres rzeczowo-finansowy, potrafi poprawnie uzupełnić wniosek CEIDG-1 i formularz ZUS-ZUA, na ocenę 5.0 potrafi: przedstawić informacje ogólne o wnioskodawcy, plan rynkowy, plan zarządzania i działania oraz zakres rzeczowo-finansowy, źródła finansowania projektu, ocenę ryzyka przedsięwzięcia oraz streszczenie biznesplanu. Potrafi poprawnie uzupełnić wniosek CEIDG-1, formularz ZUS-ZUA oraz VAT-R. Warunkiem ostatecznym jest prezentacja biznesplanu w grupach 2-3 osobowych, oddanie w wersji papierowej lub elektronicznej biznesplanu oraz odpowiedzi na zadawane pytania w trakcie prezentacji.
Ocena końcowa Warunkiem zaliczenia modułu jest osiągnięcie wszystkich efektów modułowych. Na ocenę końcową składa się 60% oceny MEK01, 40% MEK02. Ocena końcowa wyznaczana jest jako średnia ważona. Ocena końcowa 5,0 (dbd): 4,600 - 5,000; 4,5 (db+): 4,200-4,599; 4,0 (db): 3,800-4,199; 3,5 (dst+):3,400-3,799; 3,0 (dst): 3,000-3,399.

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: tak

1 K. Antosz; M. Bucior; K. Faes; R. Kluz; A. Kubit; T. Trzepieciński Analytical Approach for Forecasting the Load Capacity of the EN AW-7075-T6 Aluminum Alloy Joints Created Using RFSSW Technology 2024
2 K. Antosz; W. Bochnowski; M. Bucior; A. Dzierwa; R. Kluz; K. Ochał Effect of Diamond Burnishing on the Properties of FSW Joints of EN AW-2024 Aluminum Alloys 2023
3 M. Bucior; R. Kluz; A. Kubit; K. Ochał The Effect of Brushing on Residual Stress and Surface Roughness of EN AW-2024-T3 Aluminum Alloy Joints Welded Using the FSW Method 2023
4 M. Bucior; R. Kosturek; J. Sęp; T. Ślęzak; L. Śnieżek; J. Torzewski; W. Zielecki Effect of Shot Peening on the Low-Cycle Fatigue Behavior of an AA2519-T62 Friction-Stir-Welded Butt Joint 2023
5 M. Bucior; K. Burnat; R. Kluz; A. Kubit; K. Ochałek Effect of Nanofillers on the Mechanical Properties of Vinyl Ester Resin Used as a Carbon Fiber Reinforced Polymer Matrix 2022
6 M. Bucior; K. Jurczak; R. Kluz; A. Kubit; K. Ochał; T. Trzepieciński The Effect of Shot Peening on Residual Stress and Surface Roughness of AMS 5504 Stainless Steel Joints Welded Using the TIG Method 2022
7 M. Bucior; W. Habrat; R. Kluz; K. Krupa; J. Sęp Multi-criteria optimization of the turning parameters of Ti-6Al-4V titanium alloy using the Response Surface Methodology 2022
8 K. Antosz; M. Bucior; R. Kluz; T. Trzepieciński Modelling of the Effect of Slide Burnishing on the Surface Roughness of 42CrMo4 Steel Shafts 2021
9 K. Antosz; M. Bucior; R. Kluz; T. Trzepieciński Modelling the Influence of Slide Burnishing Parameters on the Surface Roughness of Shafts Made of 42CrMo4 Heat-Treatable Steel 2021
10 K. Antosz; M. Bucior; R. Kluz; T. Trzepieciński Modelowanie wpływu parametrów obróbki nagniataniem na chropowatość powierzchni wałków ze stali 42CRMO4 2021
11 M. Bucior; A. Kubit; D. Wydrzyński Urządzenie do podgrzewania narzędzia do zgrzewania tarciowego oraz sposób zgrzewania tarciowego 2021
12 M. Bucior; J. Jaworski; R. Kluz Testing durability of a broach 2021
13 M. Bucior; E. Guźla; W. Zielecki Analiza wpływu wybranych parametrów technologicznych procesu pneumokulkowania na intensywność obróbki 2020
14 M. Bucior; K. Faes; W. Jurczak ; R. Kluz; A. Kubit Analysis of the properties of RFSSW lap joints of alclad 7075-t6 aluminum alloy sheets under static and dynamic loads 2020
15 M. Bucior; K. Ochał; T. Trzepieciński; W. Zielecki Effect of slide burnishing of shoulder fillets on the fatigue strength of X19NiCrMo4 steel shafts 2020
16 M. Bucior; R. Kluz; A. Kubit Effect of temperature on the shear strength of GFRP aluminium alloy 2024-T3 single lap joint 2020
17 M. Bucior; R. Kluz; A. Kubit Robotization of the process of removal of the gating system in an enterprise from the automotive industry 2020
18 M. Bucior; R. Kluz; A. Kubit; K. Ochał Analysis of the Possibilities of Improving the Selected Properties Surface Layer of Butt Joints Made Using the FSW Method 2020
19 M. Bucior; R. Kluz; A. Kubit; K. Ochał Effect of the brushing process on the state of the surface layer of butt joints made of using the FSW method 2020
20 M. Bucior; R. Kluz; A. Kubit Identifying optimal FSW process parameters for 2024 Al alloy butt joints 2019
21 M. Bucior; R. Kluz; A. Kubit; K. Ochał; Ł. Święch Application of the 3D Digital Image Correlation to the Analysis of Deformation of Joints Welded With the FSW Method After Shot Peening 2019
22 W. Bochnowski; M. Bucior; R. Kluz; A. Kubit; R. Perłowski Experimental research of the weakening of the fuselage skin by RFSSW single row joints 2019
23 Ł. Bąk; M. Bucior; E. Guźla; W. Zielecki Analiza statystyczna wpływu parametrów pneumokulowania na nośność zakładkowych połączeń klejowych stopu aluminium 2024 2019