Cykl kształcenia: 2017/2018
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Chemiczny
Nazwa kierunku studiów: Inżynieria chemiczna i procesowa
Obszar kształcenia: nauki techniczne
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: drugiego stopnia
Forma studiów: stacjonarne
Specjalności na kierunku: Inżynieria produktu i procesów proekologicznych (PP), Przetwórstwo tworzyw polimerowych (PT)
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister inżynier
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Katedra Technologii i Materiałoznawstwa Chemicznego
Kod zajęć: 6875
Status zajęć: obowiązkowy dla programu Inżynieria produktu i procesów proekologicznych (PP), Przetwórstwo tworzyw polimerowych (PT)
Układ zajęć w planie studiów: sem: 1 / C30 / 2 ECTS / Z
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora 1: prof. dr hab. inż. Henryk Galina
Imię i nazwisko koordynatora 2: prof. dr hab. inż. Dorota Antos
semestr 1: dr inż. Agata Bajek-Bil
Główny cel kształcenia: Zapoznanie ze sposobami wyszukiwania i czytania ze zrozumieniem angielskojęzycznych tekstów, związanych ze studiowanym kierunkiem
Ogólne informacje o zajęciach: Podczas zajęć studenci zapoznawani są z tekstami angielskojęzycznymi z dziedziny chemii, technologii i inżynierii chemicznej. Czytają i tłumaczą teksty w katalogach, publikacjach, patentach, analizują treść filmów angielskojęzycznych itp.
Materiały dydaktyczne: Dostarczone przez prowadzących
1 | P. Domanski | English in Science and Technology | WNT Warszawa. | 2006 |
1 | P. Domański | English in Science and Technology | WNT Warszawa. | 2006 |
1 | j.w | . |
Wymagania formalne: Znajomość języka angielskiego
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Elementarna znajomość gramatyki i podstawowego słownictwa z zakresu chemii, technologii i inżynierii chemicznej.
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Podstawowa umiejętność rozumienia prostych tekstów angielskojęzycznych
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Umiejętność pracy w grupie
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z OEK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Potrafi sprawnie pozyskiwać i korzystać z informacji pochodzącej z literatury angielskojęzycznej | ćwiczenia problemowe | zaliczenie cz. pisemna | ||
02 | Potrafi sformułować proste zdania w języku angielskim, związane ze specjalnością zawodową | ćwiczenia problemowe | zaliczenie cz. pisemna | ||
03 | Rozumie potrzebę dokształcania się i doskonalenia zawodowego, w tym korzystając z piśmiennictwa angielskojęzycznego | ćwiczenia problemowe | obserwacja wykonawstwa |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
1 | TK01 | C01 | MEK01 | |
1 | TK02 | C02, C03 | MEK01 MEK03 | |
1 | TK03 | C03-C04 | MEK01 MEK03 | |
1 | TK04 | C05-C08 | MEK01 | |
1 | TK05 | C09-C12 | MEK02 | |
1 | TK06 | C13, C14 | MEK02 MEK03 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 1) | Przygotowanie do ćwiczeń:
10.00 godz./sem. Przygotowanie do kolokwium: 20.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
30.00 godz./sem. |
|
Konsultacje (sem. 1) | |||
Zaliczenie (sem. 1) |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Ćwiczenia/Lektorat | Oceniana jest aktywność na zajęciach, liczba nieobecności i wynik testu zaliczeniowego |
Ocena końcowa | Wyik testu + punkty za aktywność na zajęciach - punkty za nadmierną liczbę nieobecności |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie