logo
Karta przedmiotu
logo

Podstawy gospodarki odpadami

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2019/2020

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania (logistyka)

Nazwa kierunku studiów: Logistyka

Obszar kształcenia: nauki techniczne

Profil studiów: ogólnoakademicki

Poziom studiów: pierwszego stopnia

Forma studiów: niestacjonarne

Specjalności na kierunku: 1. Systemy transportowe, 2. Zarządzanie procesami logistycznymi, 3. Obsługa portów lotniczych

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: inżynier

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Przedsiębiorczości, Zarządzania i Ekoinnowacyjności

Kod zajęć: 5201

Status zajęć: obowiązkowy dla programu

Układ zajęć w planie studiów: sem: 3 / W12 C12 / 4 ECTS / Z

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora 1: prof. dr hab. inż. Leszek Woźniak

Imię i nazwisko koordynatora 2: dr hab. inż. prof. PRz Krzysztof Kud

Imię i nazwisko koordynatora 3: dr inż. Ewa Lipińska

Terminy konsultacji koordynatora: w dni zajęć ze studentami

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Zapoznanie studentów z metodami zagospodarowywania podstawowych grup odpadów. Wskazanie zasadniczych strategii w gospodarce odpadowej. Zapoznanie z uwarunkowaniami prawnymi gospodarki odpadowej w Polsce i Unii Europejskiej.

Ogólne informacje o zajęciach: Student zdobywa wiedzę i umiejętności dotyczące oceny możliwości zagospodarowania różnego rodzaju odpadów, wskazania możliwości ograniczenia ilości odpadów względnie wskazania technologii bezodpadowych. Zapoznaje się z uwarunkowaniami prawnymi w zakresie gospodarki odpadami.

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych
1 Zabawa Sergiusz (red.) Zarządzanie gospodarką odpadami: nowe regulacje. Wydawnictwo PZITS Poznań. 2014
2 Hoppe Grzegorz Strategia wyboru technologii przetwarzania odpadów komunalnych Wydawnictwo Uniwer. Ekonom. Poznań. 2012
Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych
1 Rosik-Dulewska Czesława Podstawy gospodarki odpadami Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa. 2012
2 Teodorowicz Hanna Gospodarka odpadami w przedsiębiorstwie - praktyczny poradnik Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości Warszawa. 2013
Literatura do samodzielnego studiowania
1 Czasopismo Logistyka Odzysku Kwartalnik.

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Zgodne z regulaminem studiów wyższych na Politechnice Rzeszowskiej. . Rejestracja studenta na semestr studiów.

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Wiedza dotycząca wpływu otoczenia na organizację. Znajomość roli przywództwa w zarządzaniu.

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Student potrafi zidentyfikować podstawowe instytucje tworzące otoczenie organizacji.

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Student potrafi współdziałać w grupie.

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z PRK
01 Zna podział odpadów, sposoby postępowania i zagospodarowywania poszczególnych grup odpadów. Zna ekonomiczne, społeczne i ekologiczne aspekty recyklingu. Potrafi krytycznie ocenić determinanty gospodarki odpadami. wykład, ćwiczenia problemowe test pisemny K_W01+
K_K03+
P6S_KO
P6S_WK
02 Student potrafi posługiwać się podstawowymi aktami prawnymi i normatywnymi z zakresu gospodarki odpadami. ćwiczenia problemowe test pisemny K_U08+
K_K03+
P6S_KO
P6S_UW
03 Potrafi dokonać oceny oraz zaprojektować proste rozwiązania techniczne oraz systemy związane z gospodarką odpadami ćwiczenia problemowe test pisemny K_W08+
K_U03+
K_K02+
P6S_KR
P6S_UW
P6S_WG

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
3 TK01 Ekonomiczne, społeczne i środowiskowe determinanty gospodarki ogpadowej W01, W02, W03, W04, W05, C01, C02, C03, C04, C05 MEK01
3 TK02 Prawne aspekty gospodarki odpadowej, podział odpadów, obowiązki organizacji i samorządu. W06, W07, W08, W09, W10, C06, C07, C08, C09,C10 MEK01 MEK02
3 TK03 Organizacyjne podstawy systemu gromadzenia, przetwarzania i unieszkodliwiania odpadów. Zaliczenie przedmiotu. W11, W12, W13, W14, W15, C11, C12, C13, C14, C15 MEK01 MEK02 MEK03

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Wykład (sem. 3) Przygotowanie do kolokwium: 1.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 12.00 godz./sem.
Uzupełnienie/studiowanie notatek: 5.00 godz./sem.
Studiowanie zalecanej literatury: 10.00 godz./sem.
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 3) Przygotowanie do ćwiczeń: 10.00 godz./sem.
Przygotowanie do kolokwium: 1.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 12.00 godz./sem.
Dokończenia/studiowanie zadań: 45.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 3) Przygotowanie do konsultacji: 1.00 godz./sem.
Udział w konsultacjach: 2.00 godz./sem.
Zaliczenie (sem. 3) Przygotowanie do zaliczenia: 1.00 godz./sem.
Zaliczenie pisemne: 2.00 godz./sem.
Zaliczenie ustne: 2.00 godz./sem.

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Wykład Obecność i aktywność.
Ćwiczenia/Lektorat Obecność i aktywność na zajęciach, wykonanie zadania i jego prezentacja.
Ocena końcowa Napisanie i zaliczenie testu pisemnego ujmującego treści z wykładów i ćwiczeń.

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
zprz.pdf

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: tak

1 A. Badora; K. Krukowski; K. Kud; J. Mioduszewski; R. Przygodzka; M. Woźniak Odnawialne źródła energii w rolnictwie Polski Wschodniej - uwarunkowania rozwoju 2023
2 A. Badora; K. Kud; M. Woźniak Expectations of the Inhabitants of South-Eastern Poland Regarding the Energy Market, in the Context of the COVID-19 Crisis 2023
3 A. Badora; K. Kud; L. Woźniak; M. Woźniak Electricity Production and Consumption Perspectives in the Opinion of the Youth of South-Eastern Poland 2022
4 A. Badora; K. Kud; L. Woźniak; M. Woźniak Renewable Energy Sources as the Future of the Energy Sector and Climate in Poland—Truth or Myth in the Opinion of the Society 2022
5 A. Badora; K. Kud; M. Woźniak Consumer Attitudes as Part of Lifestyle in the COVID-19 Emergency 2022
6 E. Lipińska Zarys teorii państwa jako organizacji bezpiecznej ekologicznie w badaniach empirycznych 2022
7 K. Kud; M. Woźniak Food shopping preferences in the context of logistic chains of food supplies on the example of consumers from the Podkarpackie voivodeship 2022
8 K. Kud; M. Woźniak Rural Electricity Consumption: Reality and Prospects in the Opinion of the Inhabitants of Podkarpackie and Lubelskie Voivodships 2022
9 A. Badora; K. Kud; M. Woźniak Impact of the Energy Sector on the Quality of the Environment in the Opinion of Energy Consumers from Southeastern Poland 2021
10 A. Badora; K. Kud; M. Woźniak Nuclear Energy Perception and Ecological Attitudes 2021
11 E. Lipińska Koncepcja ekozarządzania miastami w kontekście zrównoważonego rozwoju i odpowiedzialności społecznej 2021
12 E. Lipińska Zarządzanie bezpieczeństwem ekologicznym miast i regionów w kontekście pandemii COVID-19 2021
13 G. Woźniak; L. Woźniak Eco-innovations as a factor of sustainable development of agriculture and food processing 2021
14 J. Johnson; K. Kud Shaping institutional and legal order and spatial order of river valleys as eco-innovative determinants of sustainable development 2021
15 L. Woźniak Eco-innovation management as an instrument of sustainable development 2021
16 L. Woźniak Współczesne zagrożenia życia lub jakości życia na Ziemi. Suwerenność i bezpieczeństwo żywnościowe 2021
17 A. Badora; K. Kud Biomass of natural floodplains as an eco-innovative element of civic energy in the context of social perception of prosumer 2020
18 A. Badora; M. Celińska; O. Drążek; E. Klimkiewicz; K. Kud; D. Majewska; A. Pasek; A. Snopek Nowe style konsumpcji 2020
19 K. Kud Postawy studentów województwa podkarpackiego wpływające na gospodarkę odpadami komunalnymi 2020
20 A. Badora; L. Woźniak Produkty nowej generacji. Wybrane zagadnienia 2019
21 A. Badora; S. Dziedzic; G. Ostasz; L. Woźniak Biogospodarka wspomagająca ekoinnowacje 2019
22 A. Badora; S. Dziedzic; G. Ostasz; L. Woźniak Gospodarka obiegu zamkniętego wspomagająca ekoinnowacje 2019
23 A. Badora; S. Dziedzic; G. Ostasz; L. Woźniak Inteligentne miasta wspomagające ekoinnowacje 2019
24 A. Badora; S. Dziedzic; G. Ostasz; L. Woźniak Nowoczesne koncepcje zarządzania wspomagające ekoinnowacje 2019
25 E. Lipińska Odpowiedzialność państwa za środowisko naturalne i społeczne w kontekście teorii internalizacji kosztów zewnętrznych 2019
26 E. Lipińska Zbigniew Rykiel i przestrzeń społeczna 2019
27 E. Lipińska Zbigniew Rykiel jako człowiek 2019
28 J. Brzoskowska-Czerepiuk; K. Dziedzic; E. Woźniak; L. Woźniak Inteligentna specjalizacja wspomagająca ekoinnowacje 2019
29 K. Kud Consumers\' perception of eco-innovation in food supply chain logistics as a factor shaping food product quality 2019
30 K. Kud Estetyczne i praktyczne walory łąk łęgowych doliny Sanu jako realizacja dobra publicznego 2019
31 K. Kud Percepcja barier rozwoju elektromobilności w kontekście postaw ekologicznych mieszkańców województwa podkarpackiego 2019
32 K. Kud Zarządzanie rozwojem obszarów wiejskich w terenach zalewowych jako innowacyjny element logistyki kryzysowej 2019