logo
Karta przedmiotu
logo

Zarządzanie produkcją i usługami

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2019/2020

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania (logistyka)

Nazwa kierunku studiów: Logistyka

Obszar kształcenia: nauki techniczne

Profil studiów: ogólnoakademicki

Poziom studiów: pierwszego stopnia

Forma studiów: niestacjonarne

Specjalności na kierunku: 1. Systemy transportowe, 2. Zarządzanie procesami logistycznymi, 3. Obsługa portów lotniczych

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: inżynier

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Systemów Zarządzania i Logistyki

Kod zajęć: 5176

Status zajęć: obowiązkowy dla programu

Układ zajęć w planie studiów: sem: 2 / W9 C15 / 4 ECTS / Z

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora: dr inż. Renata Piętowska-Laska

Terminy konsultacji koordynatora: Informacja na wizytówce www pracownika - https://renatalaska.v.prz.edu.pl/

semestr 2: dr inż. Joanna Woźniak

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Rozumienie wiedzy z zakresu podstawowych zagadnień dotyczących zarządzania produkcją i usługami, organizacją przestrzeni produkcyjno-usługowej, współczesnymi metodami zarządzania produkcją oraz zapoznanie z praktycznymi narzędziami stosowanymi w zarządzaniu produkcją i usługami.

Ogólne informacje o zajęciach: Należy do grupy modułów obowiązkowych II semestru.

Materiały dydaktyczne: Prezentacje multimedialne, materiały i wytyczne przygotowane przez prowadzącego

Inne: Źródła internetowe, czasopisma naukowe z obszaru zarządzania produkcją i usługami

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych
1 Pająk E. Zarządzanie produkcją: produkt, technologia, organizacja Wyd. PWN, Warszawa. 2013
2 Pasternak K. Zarys zarządzania produkcją Wyd. PWE, Warszawa. 2005
3 Rogowski A. Podstawy organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie Wyd. CeDeWu, Warszawa. 2018
4 Gawlik J., Plichta J., Świć A. Procesy produkcyjne PWE, Warszawa. 2013
5 Brzeziński M. Organizacja produkcji w przedsiębiorstwie Difin, Warszawa. 2013
Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych
1 Liwowski B., Kozłowski R. Podstawowe zagadnienia zarządzania produkcją Wyd. Oficyna Ekonomiczna, Kraków. 2011
2 Waters D. Zarządzanie operacyjne: towary i usługi Wyd. PWN, Warszawa. 2007
3 Zawadzka L. (red.) Współczesne problemy i wybrane zagadnienia modelowania systemów gospodarczych Wyd. Politechniki Gdańskiej, Gdańsk. 2006
Literatura do samodzielnego studiowania
1 Pająk E., Klimkiewicz M., Kosieradzka A. Zarządzanie produkcją i usługami PWE, Warszawa. 2014

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Zgodne z regulaminem studiów wyższych na PRz

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Znajomość podstaw zarządzania i organizacji przedsiębiorstwa.

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Powinien potrafić pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł oraz posiadać umiejętność krytycznego podejścia do czytanych tekstów.

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Potrafi identyfikować i rozstrzygać dylematy związane z obszarem zarządzania

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z PRK
01 Posiada podstawową wiedzę na temat funkcjonowania systemów i procesów produkcyjnych i usługowych wykład, ćwiczenia problemowe zaliczenie cz. pisemna K_W06+++
K_U07++
P6S_UK
P6S_WG
02 Zna podstawy wyboru i projektowania procesu produkcyjnego i usług oraz występujące rozwiązania techniczne w tym zakresie wykład, ćwiczenia problemowe zaliczenie cz. pisemna, obserwacja wykonawstwa K_W10+++
K_U05+
P6S_UW
P6S_WG
03 Potrafi gospodarować systemami technicznymi oraz zarządzać zdolnościami produkcyjnymi i zna zasady harmonogramowania wykład, ćwiczenia problemowe zaliczenie cz. pisemna, obserwacja wykonawstwa K_W06++
K_K02++
P6S_KR
P6S_WG
04 Potrafi planować i sterować produkcją i realizacją usług wykład, ćwiczenia problemowe zaliczenie cz. pisemna, obserwacja wykonawstwa K_W10+++
K_U07++
P6S_UK
P6S_WG

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
2 TK01 Pojęcie i istota zarządzania produkcją i usługami. Produkt (wyrób lub usługa): projektowanie, jakość, niezawodność, konkurencja, prognozowanie popytu, wybór i projektowanie procesu technologicznego. W01 MEK01 MEK02
2 TK02 Miejsce zarządzania produkcją w procesie zarządzania przedsiębiorstwem, ujęcie tradycyjne i procesowe, zasady zarządzania produkcją. W02 MEK02
2 TK03 Pojęcie przedsiębiorstwa produkcyjnego i usługowego - lokalizacja, rozmieszczenie obiektów, wybór wyposażenia, obsługa eksploatacyjna, projektowanie systemów produkcyjnych. W03 MEK01 MEK02
2 TK04 Przygotowanie produkcji. W04 MEK03
2 TK05 Strategia operacji usługowych i cechy zadań produkcyjnych. W05 MEK01 MEK02
2 TK06 Planowanie i sterowanie produkcją i realizacją usług - planowanie i sterowanie międzykomórkowe. W06 MEK01 MEK02
2 TK07 Produktywność systemu produkcyjnego. W07 MEK01 MEK02
2 TK08 Zarządzanie zdolnościami produkcyjnymi i harmonogramowanie. W08 MEK01 MEK02
2 TK09 Współczesne metody i systemy zarządzania produkcją i usługami. W09 MEK01 MEK02
2 TK10 Wprowadzenie do przedmiotu. Podstawowe pojęcia z dziedziny zarządzania produkcją i usługami. System produkcyjny i jego otoczenie. C01, C02 MEK01
2 TK11 Maszyny i procesy technologiczne. Typy, formy i odmiany organizacji produkcji. C03, C04, C05, C06 MEK01
2 TK12 Organizacja procesu produkcyjnego. Przebieg procesu produkcyjnego i wytwórczego. Przygotowanie produkcji. Proces technologiczny. C07, C08, C09, C10 MEK02 MEK03 MEK04
2 TK13 Produkcja i usługi logistyczne - wykrywanie zagrożeń, ocena ryzyka. Rola i obowiązki kierownika produkcji. Procesowe podejście do zarządzania produkcją. C11, C12, C13, C14 MEK03 MEK04
2 TK14 Zaliczenie pisemne w formie kolokwium. C15 MEK01 MEK02 MEK03 MEK04

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Wykład (sem. 2) Godziny kontaktowe: 9.00 godz./sem.
Uzupełnienie/studiowanie notatek: 10.00 godz./sem.
Studiowanie zalecanej literatury: 10.00 godz./sem.
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 2) Przygotowanie do ćwiczeń: 25.00 godz./sem.
Przygotowanie do kolokwium: 20.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem.
Dokończenia/studiowanie zadań: 10.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 2) Udział w konsultacjach: 2.00 godz./sem.
Zaliczenie (sem. 2)

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Wykład Zaliczenie pisemne w ramach ćwiczeń
Ćwiczenia/Lektorat Zaliczenie zadań realizowanych na zajęciach oraz zaliczenie pisemnego kolokwium obejmującego materiał z ćwiczeń i wykładów.
Ocena końcowa Pozytywna ocena z zaliczenia ćwiczeń. Dopuszcza się możliwość podniesienia oceny za ponadprzeciętną aktywność i zaangażowanie w wykonywanie zadań.

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
Przykładowe zagadnienia ZPiU KRK.pdf

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: tak

1 B. Gurdziel; R. Piętowska-Laska; K. Rydzik Automatyzacja i robotyzacja w logistyce 2023
2 B. Gurdziel; R. Piętowska-Laska; K. Rydzik Koncepcja smart city w polityce rozwoju miast w Polsce i na świecie 2023
3 B. Gurdziel; R. Piętowska-Laska; K. Rydzik Współczesne problemy zarządzania w świetle wyzwań XXI wieku 2023
4 E. Pięta; R. Piętowska-Laska Logistyczne zabezpieczenie zarządzania kryzysowego z wykorzystaniem mediów społecznościowych 2023
5 R. Piętowska-Laska Współczesne problemy zarządzania, finansów i bezpieczeństwa 2023
6 R. Piętowska-Laska Organizational Performance Measures - Methodology of Improvement and Productivity Assessment Model in Polish Manufacturing and Logistics Companies 2022
7 A. Laska; R. Piętowska-Laska Współczesna logistyka i bezpieczeństwo wobec wyzwań XXI wieku 2021
8 A. Pacana; R. Piętowska-Laska Analiza procedur transportu drogowego na granicy polsko-niemieckiej w dobie pandemii covid-19 2021
9 M. Lis; R. Piętowska-Laska; A. Szewczyk Logistyczna obsługa klientów w handlu elektronicznym 2021
10 R. Piętowska-Laska Corporate Social Responsibility in Polish Logistics Companies 2021
11 R. Piętowska-Laska Innowacyjne rozwiązania we współczesnym transporcie drogowym 2021
12 R. Piętowska-Laska Nowoczesne rozwiązania w logistyce XXI wieku - innowacyjne koncepcje, nowe zastosowania i trendy rozwoju 2021
13 R. Piętowska-Laska Współczesna polityka transportowa w świetle wyzwań XXI wieku 2021
14 R. Piętowska-Laska; W. Polak System BDF jako alternatywa dla tradycyjnych nadwozi wymiennych w zwinnym łańcuchu dostaw 2021
15 R. Piętowska-Laska Nowe technologie w zarządzaniu bezpieczeństwem systemów logistycznych w aspekcie umacniania bezpieczeństwa narodowego 2020
16 A. Laska; R. Piętowska-Laska Historia rozwoju systemu pracy w budownictwie: zarys zagadnienia 2019
17 A. Laska; R. Piętowska-Laska Produktywność pracy w zarządzaniu organizacją. Analiza, pomiar, doskonalenie 2019
18 R. Piętowska-Laska Polish Economy Security – the Logistic Dimension 2019
19 R. Piętowska-Laska Productivity management in the contemporary enterprise-analysis, evaluation and improvement 2019
20 R. Piętowska-Laska Zarządzanie potencjałem pracy w przedsiębiorstwach transportu drogowego 2019