logo
Karta przedmiotu
logo

Dystrybucja artykułów spożywczych

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2019/2020

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania (logistyka)

Nazwa kierunku studiów: Logistyka

Obszar kształcenia: nauki techniczne

Profil studiów: ogólnoakademicki

Poziom studiów: pierwszego stopnia

Forma studiów: niestacjonarne

Specjalności na kierunku: 1. Systemy transportowe, 2. Zarządzanie procesami logistycznymi, 3. Obsługa portów lotniczych

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: inżynier

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Informatyki w Zarządzaniu

Kod zajęć: 5171

Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 1. Systemy transportowe

Układ zajęć w planie studiów: sem: 6 / W15 C15 P9 / 6 ECTS / E

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora 1: dr hab. inż. prof. PRz Krzysztof Tereszkiewicz

Imię i nazwisko koordynatora 2: dr hab. inż. prof. PRz Dariusz Kusz

semestr 6: dr inż. Bożena Kusz

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Celem jest przekazanie wiedzy i umiejętności z zakresu systemów Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), Dobra Praktyka ProdukcyjnA (GMP) oraz Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli (HACCP) stosowanych w branży spożywczej, funkcjonowania kanałów dystrybucji żywności, zasad i warunków transportu, przechowywania oraz opakowalnictwa artykułów spożywczych.

Ogólne informacje o zajęciach: Należy do grupy modułów wybieralnych w semestrze 6.

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych
1 Wacław Szymański Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności w Polsce. Kierunku zmian. Wydawnictwo Difin. 2008
2 Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka C.H. Beck. 2010
3 Małgorzata Wiśniewska, Ewa Malinowska Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty. Wydawnictwo Difin. 2011
4 Luning P. A., Marcelis W. J., Jongen W. M. F. Zarządzanie jakością żywności. Ujęcie technologiczno - menedżerskie. Wydawnictwo Naukowo - Techniczne. 2009
5 Helena Panfil-Kuncewicz, Andrzej Kuncewicz, Marek Juśkiewicz Wybrane zagadnienia z opakowalnictwa żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. 2012
Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych
1 Wacław Szymański Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności w Polsce.Kierunki zmian. Wydawnictwo Difin. 2008
2 Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. C.H. Beck. 2010
3 Luning P. A., Marcelis W. J., Jongen W. M. F. Zarządzanie jakością żywności. Ujęcie technologiczno - menedżerskie. Wydawnictwo Naukowo - Techniczne. 2009
4 Marek Gajewski Przechowalnictwo warzyw Wydawnictwo SGGW w Warszawie. 2005
5 D. Starkowski, K. Bieńczak, W. Zwierzycki Samochodowy transport krajowy i międzynarodowy. Kompendium wiedzy praktycznej. Transport kołowo-drog SYSTHERM. 2014
Literatura do samodzielnego studiowania
1 Włodzimierz Rydzkowski, Krystyna Wojewódzka-Król, red. nauk. Transport. Problemy transportu w rozszerzonej UE. Wydawnictwo Naukowe PWN. 2010

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Student posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje z zakresu ekonomiki transportu, logistyki, oceny jakości surowców i produktów rolno-spożywczych

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Ma wiedzę teoretyczną z zakresu podstaw logistyki, gospodarki magazynowej i towaroznawstwa żywności.

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Potrafi przeprowadzić ocenę jakości artykułów spożywczych.

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Umiejętność pracy w grupie i zespołowego rozwiązywania zadań. Umiejętność rozpowszechniania wiedzy praktycznej. Umiejętność tworzenia przestrzeni dyskusyjnych.

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z PRK
01 Zna krajowe i międzynarodowe akty prawne regulujące transport i dystrybucję surowców i produktów żywnościowych wykład interaktywny egzamin cz. pisemna K_W01++
P6S_WK
02 Zna rolę i kompetencje organów administracji publicznej nadzorujących transport i dystrybucję surowców i artykułów żywnościowych wykład interaktywny egzamin cz. pisemna K_W01++
P6S_WK
03 Zna zasady i warunki transportu żywych zwierząt. wykład interaktywny, ćwiczenia problemowe egzamin cz. pisemna, kolokwium K_W02++
K_W06+++
K_K02+
P6S_KR
P6S_WG
04 Zna kanały dystrybucji żywności wykład interaktywny egzamin cz. pisemna K_W02+
K_K02+
P6S_KR
P6S_WG
05 Zna zasady opakowalnictwa artykułów spożywczych wykład interaktywny egzamin cz. pisemna K_W06+
K_U08++
P6S_UW
P6S_WG
06 Zna zasady i metody transportu oraz magazynowania produktów rolno-spożywczych. ćwiczenia problemowe kolokwium K_W06+++
K_U08++
P6S_UW
P6S_WG
07 Zna system HACCP i GHP/GMP stosowane w branży spożywczej oraz potrafi zaprojektować system HACCP dla branży spożywczej. ćwiczenia projektowe zaliczenie projektu K_W01+
K_W06++
K_U11++
P6S_UO
P6S_WG
P6S_WK

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
6 TK01 Akty prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności i żywienia. W01-W02 MEK01
6 TK02 Akty prawne dotyczące urzędowej kontroli żywności. W03-W04 MEK01
6 TK03 Akty prawne dotyczące transportu żywych zwierząt. W05-W06 MEK01 MEK03
6 TK04 Umowa o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów (ATP). W07 MEK01
6 TK05 Kanały dystrybucji w branży spożywczej: pojęcie oraz rodzaje. W08-W09 MEK04 MEK06
6 TK06 Rola i kompetencje organów administracji publicznej nadzorującej transport i dystrybucję surowców i artykułów żywnościowych (Państwowa Inspekcja Sanitarna, Główny Inspektorat Weterynarii, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcja Transportu Drogowego, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności - System Wczesnego Ostrzegania RAPEX, TRACES - Unijna Weterynaryjna Sieć Informatyczna i inne). W10-W11 MEK02
6 TK07 Obrót surowcami i produktami rolno-spożywczymi, zwierzętami w handlu międzynarodowym. Dobrostan zwierząt w transporcie. W12 MEK01 MEK03 MEK06
6 TK08 Opakowania stosowane w transporcie i przechowywaniu żywności oraz zasady znakowania żywności. W13-W15 MEK01 MEK05 MEK06
6 TK09 Procedury i warunki transportu surowców i produktów rolno-spożywczych. Monitoring produktów żywnościowych w łańcuchu dostaw. Zasady przechowywania żywności. C01-C10 MEK01 MEK06
6 TK10 Zasady i warunki transportu żywych zwierząt. C11-C13 MEK01 MEK03 MEK06
6 TK11 Zasady funkcjonowania gospodarki magazynowej w przedsiębiorstwach branży spożywczej. C14-C15 MEK06
6 TK12 System HACCP oraz GHP/GMP stosowane w branży spożywczej. Projekt systemu HACCP dla wybranego przedsiębiorstwa branży spożywczej. P01-P09 MEK01 MEK02 MEK04 MEK06 MEK07

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Wykład (sem. 6) Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem.
Uzupełnienie/studiowanie notatek: 2.00 godz./sem.
Studiowanie zalecanej literatury: 20.00 godz./sem.
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 6) Przygotowanie do ćwiczeń: 6.00 godz./sem.
Przygotowanie do kolokwium: 15.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem.
Dokończenia/studiowanie zadań: 10.00 godz./sem.
Projekt/Seminarium (sem. 6) Przygotowanie do zajęć projektowych/seminaryjnych: 5.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 9.00 godz./sem..
Wykonanie projektu/dokumentacji/raportu: 30.00 godz./sem.
Przygotowanie do prezentacji: 1.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 6) Udział w konsultacjach: 1.00 godz./sem.
Egzamin (sem. 6) Przygotowanie do egzaminu: 25.00 godz./sem.
Egzamin pisemny: 2.00 godz./sem.

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Wykład egzamin pisemny
Ćwiczenia/Lektorat kolokwium pisemne
Projekt/Seminarium zaliczenie projektu
Ocena końcowa średnia ważona ocen: 0,6 oceny z egzaminu; 0,3 oceny z ćwiczeń problemowych, 0,1 oceny z projektu "HACCP"

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: tak

1 A. Kasprzyk; B. Kusz; D. Kusz; A. Walenia Agricultural Chambers in the Process of Transfer of Knowledge and Innovations for the Development of Agriculture and Rural Areas in Poland 2024
2 D. Kusz Motives and barriers to innovations implementation in cattle farms 2023
3 D. Kusz; T. Nowakowski Nakłady inwestycyjne w rolnictwie w Polsce 2023
4 I. Bąk; B. Kusz; D. Kusz; B. Szczecińska; L. Wicki Determinants of Return-on-Equity (ROE) of Biogas Plants Operating in Poland 2023
5 K. Chudy-Laskowska; B. Kusz; D. Kusz; P. Ostyńska; A. Walenia; L. Witek The Effect of COVID-19 on Food Consumers’ Channel Purchasing Behaviors: An Empirical Study from Poland 2023
6 K. Tereszkiewicz; K. Trojnar Ocena użyteczności pisma Braille’a w kontekscie poprawy dostępności informacji, zapewnienia bezpieczeństwa i zaspokojenia potrzeb komunikacyjnych konsumentów z dysfunkcją wzroku 2023
7 P. Antos; A. Gładysz; K. Kowalczyk; P. Ostyńska; K. Tereszkiewicz Assessment of long-term taste and smell color blindness as a result of COVID-19 disease 2023
8 P. Antos; K. Borowiec; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Komputerowa analiza obrazu w diagnostyce jakości wieprzowiny 2023
9 P. Antos; K. Kowalczyk; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz Influence of the Level of Sex Hormones in the Blood of Gilts on Slaughter Characteristics and Meat Quality 2023
10 S. Rybka; K. Tereszkiewicz Immersive Horizons: Virtual Reality\'s Evolution Across Industries 2023
11 Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Sposób pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym 2023
12 A. Barwińska-Małajowicz ; I. Bąk; P. Hydzik; D. Kusz; M. Tarczyńska-Łuniewska Is Energy Use in the EU Countries Moving toward Sustainable Development? 2022
13 D. Kusz; R. Pietrzykowski; L. Wicki Factors Determining the Development of Prosumer Photovoltaic Installations in Poland 2022
14 D. Kusz; S. Zając Agriculture in mountain areas of podkarpackie voivodship, Poland: definition, characteristics, limitations in agricultural production, deficits and development opportunities 2022
15 I. Bąk; B. Kusz; D. Kusz; M. Oesterreich; L. Wicki; G. Zimon Selected Economic Determinants of Labor Profitability in Family Farms in Poland in Relation to Economic Size 2022
16 P. Antos; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz Logistic Determinants of Financial Losses During Poultry Transport 2022
17 P. Hydzik; B. Kusz; D. Kusz Changes in the Price of Food and Agricultural Raw Materials in Poland in the Context of the European Union Accession 2022
18 Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Luminance surface distribution measurements applied to assessing intramuscular fat content in meat 2022
19 Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Urządzenie do pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym 2022
20 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz The influence of meteorological conditions during traditional smoking on polycyclic aromatic hydrocarbon content in traditional Polish pork ham 2021
21 P. Antos; Ł. Kulig; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz Impact of Selected Factors on Poultry Death During Transportat and Implications In The Form of Finsancial Losses 2021
22 S. Rybka; K. Tereszkiewicz An Assessment of the Effects of Applying Ash from the Thermal Disposal of Sewage Sludge for Fertilizing Energy Plants Using the Example of Giant Miscanthus (Miscanthus sinensis giganteus) 2021
23 W. Kagan; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz An assessment of the efficiency of selected refrigeration units of vehicles for food transport depending on the operating conditions 2021
24 D. Kusz Labor efficiency and changes in selected relations of production factors in agriculture in Poland 2020
25 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz Polycyclic aromatic hydrocarbon content in sausage smoked using a polish traditional method 2020
26 K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz Results of breeding use of insemination boars of selected breeds in the seasons of the reproductive cycle of the european wild boar (Sus scrofa L.) 2020
27 M. Antonik; S. Rybka; K. Tereszkiewicz Zarządzanie jakością w oparciu o metodę 5 Why i diagram Ishikawy w przedsiębiorstwie produkcyjnym branży motoryzacyjnej 2020
28 P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz Utilization of Ozone for the Improvement of Mentha piperita L. Quality by Reduction of Microbial Load and Impact of the Process on the Herb Properties 2020
29 R. Dziekan; D. Kusz; S. Zając Regional diversification of investment outlays and labour profitability in agriculture in Poland 2020
30 D. Kusz The local institutions and transaction costs of public aid inthe process of agriculture modernization 2019
31 I. Kowalska; D. Kusz Znaczenie pomocy publicznej w finansowaniu inwestycji gospodarstw rolniczych w województwie podkarpackim 2019
32 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz Evaluation of post-slaughter exsanguination of selected breeds of pigs 2019
33 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz Skład chemiczny i jakość organoleptyczna wędlin wędzonych tradycyjnie 2019
34 K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz Evaluation and prediction of semen parameters of breeding boars and their use in stock management 2019
35 K. Tereszkiewicz Obrót przedubojowy, jego organizacja i skutki dla jakości wieprzowiny 2019
36 P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz Wpływ ozonowania jako metody zabezpieczenia produktów spożywczych w trakcie przechowywania przed skażeniem mikrobiologicznym w aspekcie zarządzania jakością żywności 2019
37 Ł. Kulig; D. Kusz; K. Tereszkiewicz Economic consequences of pig and poultry mortality during transport 2019