Cykl kształcenia: 2019/2020
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania
Nazwa kierunku studiów: Zarządzanie
Obszar kształcenia: nauki społeczne
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: pierwszego stopnia
Forma studiów: niestacjonarne
Specjalności na kierunku: 1. Zarządzanie finansami, 2. Zarządzanie jakością, 3. Nowoczesny marketing, 4. Zarządzanie projektami, 5. Zarządzanie międzynarodowe
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: licencjat
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Marketingu
Kod zajęć: 4822
Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 3. Nowoczesny marketing
Układ zajęć w planie studiów: sem: 5 / W18 C12 / 2 ECTS / Z
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora 1: dr Agnieszka Zielińska
Imię i nazwisko koordynatora 2: dr hab. prof. PRz Lucyna Witek
Główny cel kształcenia: Znajomość i umiejętność praktycznego stosowania zasad dotyczących organizowania struktur handlowych, rozumienie problematyki współczesnego merchandisingu (z uwzględnieniem specyficznych cech różnych rodzajów punktów sprzedaży oraz zróżnicowanych grup asortymentowych)
Ogólne informacje o zajęciach: Należy do grupy modułów wybieralnych w semestrze piątym
1 | B. Borusiak | Merchandising | Wyd. AE w Poznaniu, Poznań. | 2005 |
2 | T. Morgan | Merchandising. Projektowanie przestrzeni sklepu | Wyd. Arkady, Warszawa. | 2011 |
3 | L. Witek | Merchandising w małych i dużych firmach handlowych | Wyd. C.H. Beck, Warszawa. | 2007 |
1 | L.Witek | Merchandising w małych i dużych firmach handlowych | Wyd. C.H.Beck, Warszawa . | 2007 |
2 | B.Borusiak | Merchandiisng | Wyd. AE, Poznań. | 2005 |
1 | W.Urbański | Merchandising w polskich sklepach | Biblioteka Eksperta Sprzedaży, Warszawa. | 2011 |
Wymagania formalne: Zgodne z regulaminem studiów wyższych na PRz
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Znajomość podstawowych zagadnień związanych z prowadzeniem działań marketingowych przez zróżnicowane podmioty rynkowe
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Umiejętność dokonania opisu funkcjonowania gospodarki wolnorynkowej i zachowań konkurencyjnych podmiotów rynkowych
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Zdolność do pracy indywidualnej oraz realizowania zadań w grupie
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z PRK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Posiada umiejętność praktycznego stosowania zasad dotyczących organizowania struktur handlowych | wykład/wykład multimedialny ćwiczenia/projekt zespołowy | zaliczenie pisemne z wykładu, prezentacja ustna projektu |
K_W03+ K_U02++ K_U11++ |
P6S_UO P6S_UW P6S_WG |
02 | Rozumie problematykę współczesnego merchandisingu (z uwzględnieniem zarówno merchandisingu producenta, jak i merchandisingu handlowego) | wykład/wykład multimedialny, ćwiczenia/projekt zespołowy | zaliczenie pisemne z wykładów, prezentacja ustna projektu |
K_W03++ K_W06++ K_U11++ |
P6S_UO P6S_WG P6S_WK |
03 | Zna specyfikę prowadzenia działań merchandisingowych dla wybranych grup asortymentowych | wykład/wykład multimedialny ćwiczenia/ projekt zespołowy, realizacja zleconego zadania | prezentacja projektu, obserwacja wykonawstwa |
K_U05++ K_U11+++ K_K02+ |
P6S_KO P6S_UO P6S_UW |
04 | Zna zagadnienia dotyczące kreowania odpowiedniej atmosfery w obiektach handlowych (przez oddziaływanie na wszystkie zmysły klientów). | wykład/wykład multimedialny ćwiczenia/projekt zespołowy, realizacja zleconego zadania | zaliczenie pisemne z wykładu, prezentacja projektu, obserwacja wykonawstwa |
K_W05++ K_K04++ |
P6S_KR P6S_WG P6S_WK |
05 | Posiada umiejętność współpracy w grupie w kontekście aranżowania obiektów handlowych | ćwiczenia/projekt zespołowy | prezentacja projektu |
K_W05++ K_U11++ K_K02++ |
P6S_KO P6S_UO P6S_WG P6S_WK |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
5 | TK01 | W01, C01 | MEK02 | |
5 | TK02 | W02, C02 | MEK01 MEK02 | |
5 | TK03 | W03, W04, C02 | MEK01 MEK02 MEK03 MEK05 | |
5 | TK04 | W05, W06, W07 | MEK01 MEK02 MEK03 MEK05 | |
5 | TK05 | W08, W09, W10, C03, C04 | MEK01 MEK02 MEK04 | |
5 | TK06 | W11, W12, | MEK01 MEK02 MEK04 MEK05 | |
5 | TK07 | W13, W14, C5, C6 | MEK02 MEK04 | |
5 | TK08 | W15, W16, C7, C8 | MEK01 MEK03 MEK04 | |
5 | TK09 | W17, C9 | MEK01 MEK05 | |
5 | TK10 | W18, C10, C11, C12 | MEK02 MEK03 MEK04 MEK05 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Wykład (sem. 5) | Przygotowanie do kolokwium:
5.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
18.00 godz./sem. |
Uzupełnienie/studiowanie notatek:
1.00 godz./sem. Studiowanie zalecanej literatury: 7.00 godz./sem. |
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 5) | Przygotowanie do ćwiczeń:
10.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
12.00 godz./sem. |
|
Konsultacje (sem. 5) | Udział w konsultacjach:
1.00 godz./sem. |
||
Zaliczenie (sem. 5) | Przygotowanie do zaliczenia:
4.00 godz./sem. |
Zaliczenie pisemne:
1.00 godz./sem. Zaliczenie ustne: 1.00 godz./sem. |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Wykład | Ocena z pisemnego zaliczenia z wykładów |
Ćwiczenia/Lektorat | Ocena z zaprezentowanego projektu zespołowego i aktywności na zajęciach |
Ocena końcowa | Ocena końcowa jako średnia arytmetyczna ocen z wykładu i ćwiczeń |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie
1 | W. Kuźniar; L. Witek | Green Purchase Behaviour Gap: The Effect of Past Behaviour on Green Food Product Purchase Intentions among Individual Consumers | 2024 |
2 | A. Andrejovska; A. Korombel; W. Kuźniar; L. Witek | Green marketing: perceived green purchase control and its role in explaining green purchase intentions: the emerging market perspectiv | 2023 |
3 | G. Kędzia; I. Staniec; L. Witek | Towards sustainable purchase: the effect of social responsibility, innovativeness and knowledge of natural cosmetics purchasing consumers’ intentions | 2023 |
4 | K. Chudy-Laskowska; B. Kusz; D. Kusz; P. Ostyńska; A. Walenia; L. Witek | The Effect of COVID-19 on Food Consumers’ Channel Purchasing Behaviors: An Empirical Study from Poland | 2023 |
5 | A. Zielińska | Niestandardowe formy promocji wydarzeń sportowych | 2021 |
6 | L. Witek | Ekoetykietowanie i jego rola w rozwoju zachowań nabywczych na rynku produktów ekologicznych | 2021 |
7 | L. Witek | Niespójność między postawami a zachowaniem nabywców na rynku produktów ekologicznych | 2021 |
8 | L. Witek | Winiarstwo organiczne | 2021 |
9 | W. Kuźniar; L. Witek | Green Purchase Behavior: The Effectiveness of Sociodemographic Variables for Explaining Green Purchases in Emerging Market | 2021 |
10 | W. Kuźniar; T. Surmacz; B. Wierzbiński; L. Witek | The Role of the Ecological Awareness and the Influence on Food Preferences in Shaping Pro-Ecological Behavior of Young Consumers | 2021 |
11 | L. Witek | Green Marketing: The Environmentally-Friendly Attributes of Products and Decision to Purchase | 2020 |
12 | K. Szalonka; L. Witek | Ocena satysfakcji pracowników handlu detalicznego w kontekście koncepcji Work-Life Balance | 2019 |
13 | L. Witek | Attitude-Behaviour Gap Among Polish Consumers Regarding Green Purchases | 2019 |
14 | L. Witek | Zachowania nabywców wobec produktów ekologicznych: determinanty, model i implikacje dla marketingu | 2019 |