Cykl kształcenia: 2019/2020
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania
Nazwa kierunku studiów: Zarządzanie
Obszar kształcenia: nauki społeczne
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: pierwszego stopnia
Forma studiów: stacjonarne
Specjalności na kierunku: 1F - Zarządzanie finansami, 2J - Zarządzanie jakością, 3M - Nowoczesny marketing, 4P - Zarządzanie projektami, 5N - Zarządzanie międzynarodowe
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: licencjat
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Przedsiębiorczości, Zarządzania i Ekoinnowacyjności
Kod zajęć: 4066
Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 4P - Zarządzanie projektami
Układ zajęć w planie studiów: sem: 4 / W15 C30 / 4 ECTS / E
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora: dr hab. inż. prof. PRz Krzysztof Kud
Główny cel kształcenia: Zapoznanie studentów z elementarnymi metodami i technikami zarządzania oraz ich zastosowaniem. Ćwiczenie podstawowych umiejętności w zakresie doboru poszczególnych metod do rozwiązywania określonych problemów zarządzania
Ogólne informacje o zajęciach: Moduł zawiera informacje na temat różnorodnych metod i technik zarządzania dostępnych w teorii i wykorzystywanych w praktyce funkcjonowania współczesnych organizacji.
Materiały dydaktyczne: prezentacje z wykładów
Inne: artykuły z prasy fachowej, strony www
1 | K. Zimniewicz | Współczesne koncepcje i metody zarządzania | PWE, Warszawa. | 2009 |
2 | W. Matwiejczuk (red.) | Koncepcje i metody zarządzania | Oficyna Wydawnicza Politechniki Białostockiej, Białystok. | 2009 |
3 | W. Błaszczyk (red.) | Mertody organizacji i zarządzania | PWN, Warszawa. | 2013 |
1 | M. Hopej (red.) | Współczesne metody zarządzania w teorii i praktyce | Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej. | 2011 |
2 | M. Matejun, M. Szczepańczyk (red.) | Współczesne metody zarządzania w praktyce gospodarczej | Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź. | 2009 |
1 | M. Hopej (red.) | Współczesne metody i koncepcje zarządzania | Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław. | 2011 |
2 | M. Matejun, M. Szczepańczyk (red.) | Współczesne metody zarządzania w praktyce gospodarczej | Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź. | 2009 |
Wymagania formalne: Zgodne z regulaminem studiów PRz
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Student posiada wiedzę na temat wybranych metod i technik zarządzania wykorzystywanych we współczesnych organizacjach
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Student potrafi prawidłowo identyfikować i oceniać występujące w organizacjach problemy, a następnie wybrać i zastosować odpowiednią do ich rozwiązania metodę lub technikę zarządzania.
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Potrafi współpracować w grupie, rozdzielać zadania, przyjmować w niej różne role. Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z PRK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Ma wiedzę na temat wybranych metod i technik zarządzania wskazując ich zastosowanie. | wykład/wykład problemowy, wykład informacyjny, wykład multimedialny | zaliczenie pisemne |
K_W05+ K_K01+ |
P6S_KK P6S_WG P6S_WK |
02 | Student jest przygotowany do samodzielnego posługiwania się wybranymi metodami zarządzania w rozwiązywaniu różnorodnych problemów występujących we współczesnych organizacjach | ćwiczenia/ćwiczenia problemowe | obserwacja |
K_U01+ K_U05+ K_K01+ |
P6S_KK P6S_UW |
03 | Student potrafi na podstawie dostępnych informacji i zdobytej wiedzy dokonać wyboru odpowiedniej metody do rozwiązania określonego problemu w zakresie zarządzania i ocenić jej przydatność w danej sytuacji | ćwiczenia/ćwiczenia problemowe | obserwacja |
K_U01+ K_K01+ |
P6S_KK P6S_UW |
04 | Jest przygotowany do samodzielnego poszukiwania niezbędnych informacji | ćwiczenia / ćwiczenia problemowe | obserwacja |
K_W05+ K_K01+ |
P6S_KK P6S_WG P6S_WK |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
4 | TK01 | W01 | MEK03 MEK04 | |
4 | TK02 | W02 | MEK01 MEK04 | |
4 | TK03 | W03 | MEK02 MEK04 | |
4 | TK04 | W04 | MEK02 MEK04 | |
4 | TK05 | W05-W06 | MEK02 MEK04 | |
4 | TK06 | W07 | MEK02 MEK04 | |
4 | TK07 | W08 | MEK01 | |
4 | TK08 | C01 | MEK01 MEK02 | |
4 | TK09 | C02 | MEK02 MEK03 | |
4 | TK10 | C03 | MEK02 MEK03 MEK04 | |
4 | TK11 | C04 | MEK02 MEK03 | |
4 | TK12 | C05 | MEK02 MEK03 MEK04 | |
4 | TK13 | C06 | MEK01 MEK02 MEK03 | |
4 | TK14 | C07 | MEK01 MEK02 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Wykład (sem. 4) | Godziny kontaktowe:
15.00 godz./sem. |
Uzupełnienie/studiowanie notatek:
10.00 godz./sem. Studiowanie zalecanej literatury: 5.00 godz./sem. |
|
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 4) | Przygotowanie do ćwiczeń:
10.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
30.00 godz./sem. |
Dokończenia/studiowanie zadań:
15.00 godz./sem. |
Konsultacje (sem. 4) | Przygotowanie do konsultacji:
5.00 godz./sem. |
Udział w konsultacjach:
7.00 godz./sem. |
|
Egzamin (sem. 4) | Przygotowanie do egzaminu:
5.00 godz./sem. |
Egzamin pisemny:
1.00 godz./sem. |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Wykład | Treści wykładu i ćwiczeń są zaliczane podczas sprawdzianu pisemnego całościowego |
Ćwiczenia/Lektorat | Obserwacja aktywności, ocena realizowanych zadań. |
Ocena końcowa | Ocena wystawiana jest na podstawie wyników zaliczenia pisemnego z uwzględnieniem aktywności i bieżącego przygotowania podczas zajęć |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie
1 | A. Badora; K. Krukowski; K. Kud; J. Mioduszewski; R. Przygodzka; M. Woźniak | Odnawialne źródła energii w rolnictwie Polski Wschodniej - uwarunkowania rozwoju | 2023 |
2 | A. Badora; K. Kud; M. Woźniak | Expectations of the Inhabitants of South-Eastern Poland Regarding the Energy Market, in the Context of the COVID-19 Crisis | 2023 |
3 | A. Badora; K. Kud; L. Woźniak; M. Woźniak | Electricity Production and Consumption Perspectives in the Opinion of the Youth of South-Eastern Poland | 2022 |
4 | A. Badora; K. Kud; L. Woźniak; M. Woźniak | Renewable Energy Sources as the Future of the Energy Sector and Climate in Poland—Truth or Myth in the Opinion of the Society | 2022 |
5 | A. Badora; K. Kud; M. Woźniak | Consumer Attitudes as Part of Lifestyle in the COVID-19 Emergency | 2022 |
6 | K. Kud; M. Woźniak | Food shopping preferences in the context of logistic chains of food supplies on the example of consumers from the Podkarpackie voivodeship | 2022 |
7 | K. Kud; M. Woźniak | Rural Electricity Consumption: Reality and Prospects in the Opinion of the Inhabitants of Podkarpackie and Lubelskie Voivodships | 2022 |
8 | A. Badora; K. Kud; M. Woźniak | Impact of the Energy Sector on the Quality of the Environment in the Opinion of Energy Consumers from Southeastern Poland | 2021 |
9 | A. Badora; K. Kud; M. Woźniak | Nuclear Energy Perception and Ecological Attitudes | 2021 |
10 | J. Johnson; K. Kud | Shaping institutional and legal order and spatial order of river valleys as eco-innovative determinants of sustainable development | 2021 |
11 | A. Badora; K. Kud | Biomass of natural floodplains as an eco-innovative element of civic energy in the context of social perception of prosumer | 2020 |
12 | A. Badora; M. Celińska; O. Drążek; E. Klimkiewicz; K. Kud; D. Majewska; A. Pasek; A. Snopek | Nowe style konsumpcji | 2020 |
13 | K. Kud | Postawy studentów województwa podkarpackiego wpływające na gospodarkę odpadami komunalnymi | 2020 |
14 | K. Kud | Consumers\' perception of eco-innovation in food supply chain logistics as a factor shaping food product quality | 2019 |
15 | K. Kud | Estetyczne i praktyczne walory łąk łęgowych doliny Sanu jako realizacja dobra publicznego | 2019 |
16 | K. Kud | Percepcja barier rozwoju elektromobilności w kontekście postaw ekologicznych mieszkańców województwa podkarpackiego | 2019 |
17 | K. Kud | Zarządzanie rozwojem obszarów wiejskich w terenach zalewowych jako innowacyjny element logistyki kryzysowej | 2019 |