logo
Karta przedmiotu
logo

Logistyka artykułów spożywczych

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2019/2020

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania (logistyka)

Nazwa kierunku studiów: Logistyka

Obszar kształcenia: nauki techniczne

Profil studiów: ogólnoakademicki

Poziom studiów: drugiego stopnia

Forma studiów: stacjonarne

Specjalności na kierunku: 1. Zarządzanie transportem w logistyce, 2. Logistyka dystrybucji i handlu, 3. Logistyka służb mundurowych , 4. Logistyka lotnicza

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister inżynier

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Informatyki w Zarządzaniu

Kod zajęć: 3593

Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 2. Logistyka dystrybucji i handlu

Układ zajęć w planie studiów: sem: 2 / W30 C15 L15 / 5 ECTS / Z

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora: dr hab. inż. prof. PRz Dariusz Kusz

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Celem jest przekazanie wiedzy i umiejętności z zakresu:funkcjonowania systemów logistycznych w gospodarce żywnościowej, ze szczególnym uwzględnieniem analizy rynków rolnych oraz kanałów dystrybucji żywności.

Ogólne informacje o zajęciach: Przedmiot realizowany systemem wykładowo, ćwiczeniowo,laboratoryjnym obejmujący zagadnienia związane z kanałami dystrybucji żywności.

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych
1 Wacław Szymański Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności w Polsce. Kierunki zmian. Wydawnictwo Difin. 2008
2 Bogdan Sojkin Komercjalizacja produktów żywnościowych Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. 2012
3 Marzena Frankowska, Mariusz Jedliński Efektywność systemu dystrybucji Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. 2011
4 Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wydawnictwo C.H. Beck. 2010
5 Hanna Górska-Warsewicz, Monika Świątkowska, Karol Krajewki Marketing żywności. Oficyna a Wolters Kluwer business. Warszawa. 2013
6 Samir Dani Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności. PWN. 2016
7 Stanisław Kowalczyk Bezpieczeństwo i jakość żywności PWN. 2018
Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych
1 Wacław Szymański Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności w Polsce. Kierunki zmian. Wydawnictwo Difin. 2008
2 Bogdan Sojkin Komercjalizacja produktów żywnościowych Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. 2012
3 Marzena Frankowska, Mariusz Jedlinski Efektywność systemu dystrybucji. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. 2011
4 Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wydawnictwo C.H. Beck. 2010
5 Hanna Górska-Warsewicz, Monika Świątkowska, Karol Krajewki Marketing żywności. Oficyna a Wolters Kluwer business. Warszawa. 2013
Literatura do samodzielnego studiowania
1 Tomasz Domański, Paweł Bryła Marketing produktów żywnościowych Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. 2010
2 Lipa Michał Zarządzanie łańcuchem dostaw. Wydawnictwo Helion. 2007

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Student posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje z zakresu logistyki, przechowalnictwa i zasad transportu surowców i produktów rolno-spożywczych, zna systemy zarządzania jakością GHP, GMP oraz HACCP

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Zna podstawy prawno, organizacyjno - normatywne w transporcie żywności, zna obligatoryjne systemy zarządzania jakością w branży spożywczej.

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Potrafi zaprojektować system HACCP dla przedsiębiorstwa branży spożywczej.

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Umiejętność pracy w grupie i zespołowego rozwiązywania zadań. Umiejętność rozpowszechniania wiedzy praktycznej. Umiejętność tworzenia przestrzeni dyskusyjnych.

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z PRK
01 Ma wiedzę na temat funkcjonowania systemu gospodarki żywnościowej. wykład raport z badań i sprawozdanie z ćwiczeń K_W01++
K_W07++
P7S_WG
02 Zna kanały dystrybucji żywności i potrafi ocenić ich funkcjonowanie wykład interaktywny, laboratorium sprawozdanie z badań K_W01++
P7S_WG
03 Potrafi dokonać analizy preferencji miejsc zakupu żywności. laboratorium, wykład interaktywny sprawozdanie z badań K_W01+
K_W07+
K_U01+
K_K01+
P7S_KK
P7S_UW
P7S_WG
04 Potrafi dokonać analizy rynków rolno-spożywczych ćwiczenia problemowe sprawozdanie K_U01+
K_K01+
P7S_KK
P7S_UW

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
2 TK01 System gospodarki żywnościowej: funkcje i instytucje. Główne wyzwania gospodarki żywnościowej w układzie krajowym, regionalnym i globalnym. W01-W08 MEK01
2 TK02 Istota i funkcjonowanie rynku żywności. W09-W12 MEK01
2 TK03 Rynki zorganizowane w agrobiznesie. W13-W16 MEK01
2 TK04 Obligatoryjne i nieobligatoryjne systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwa w branży spożywczej. Czynniki oddziałujące na jakość żywności w łańcuchu logistycznym. W17-W22 MEK01
2 TK05 Ewolucja form handlu żywnością i ich wpływ na infrastrukturę łańcuchów logistycznych. W23-W24 MEK01
2 TK06 Alternatywne kanały dystrybucji żywności. W25-W26 MEK01 MEK02 MEK03
2 TK07 Uwarunkowania konsumpcji żywności. W27-W30 MEK03
2 TK08 Zasady analizy rynków rolno-spożywczych. C01-C15 MEK04
2 TK09 Kanały dystrybucji żywności - metody analizy i zasady przebudowy.. Analizy preferencji konsumenckich miejsc zakupu żywności. L01-L15 MEK02 MEK03

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Wykład (sem. 2) Godziny kontaktowe: 30.00 godz./sem.
Uzupełnienie/studiowanie notatek: 2.00 godz./sem.
Studiowanie zalecanej literatury: 20.00 godz./sem.
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 2) Przygotowanie do ćwiczeń: 2.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem.
Dokończenia/studiowanie zadań: 15.00 godz./sem.
Laboratorium (sem. 2) Przygotowanie do laboratorium: 5.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem.
Dokończenia/wykonanie sprawozdania: 20.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 2) Udział w konsultacjach: 2.00 godz./sem.
Zaliczenie (sem. 2) Przygotowanie do zaliczenia: 15.00 godz./sem.
Zaliczenie ustne: 1.00 godz./sem.

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Wykład zaliczenie sprawozdań
Ćwiczenia/Lektorat zaliczenie sprawozdania
Laboratorium zaliczenie sprawozdania
Ocena końcowa 0,5 oceny ze sprawozdania dotyczącego rynków rolnych, 0,5 oceny ze sprawozdania dotyczącego kanałów dystrybucji żywności

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: tak

1 A. Kasprzyk; B. Kusz; D. Kusz; A. Walenia Agricultural Chambers in the Process of Transfer of Knowledge and Innovations for the Development of Agriculture and Rural Areas in Poland 2024
2 D. Kusz Motives and barriers to innovations implementation in cattle farms 2023
3 D. Kusz; T. Nowakowski Nakłady inwestycyjne w rolnictwie w Polsce 2023
4 I. Bąk; B. Kusz; D. Kusz; B. Szczecińska; L. Wicki Determinants of Return-on-Equity (ROE) of Biogas Plants Operating in Poland 2023
5 K. Chudy-Laskowska; B. Kusz; D. Kusz; P. Ostyńska; A. Walenia; L. Witek The Effect of COVID-19 on Food Consumers’ Channel Purchasing Behaviors: An Empirical Study from Poland 2023
6 A. Barwińska-Małajowicz ; I. Bąk; P. Hydzik; D. Kusz; M. Tarczyńska-Łuniewska Is Energy Use in the EU Countries Moving toward Sustainable Development? 2022
7 D. Kusz; R. Pietrzykowski; L. Wicki Factors Determining the Development of Prosumer Photovoltaic Installations in Poland 2022
8 D. Kusz; S. Zając Agriculture in mountain areas of podkarpackie voivodship, Poland: definition, characteristics, limitations in agricultural production, deficits and development opportunities 2022
9 I. Bąk; B. Kusz; D. Kusz; M. Oesterreich; L. Wicki; G. Zimon Selected Economic Determinants of Labor Profitability in Family Farms in Poland in Relation to Economic Size 2022
10 P. Hydzik; B. Kusz; D. Kusz Changes in the Price of Food and Agricultural Raw Materials in Poland in the Context of the European Union Accession 2022
11 D. Kusz Labor efficiency and changes in selected relations of production factors in agriculture in Poland 2020
12 R. Dziekan; D. Kusz; S. Zając Regional diversification of investment outlays and labour profitability in agriculture in Poland 2020
13 D. Kusz The local institutions and transaction costs of public aid inthe process of agriculture modernization 2019
14 I. Kowalska; D. Kusz Znaczenie pomocy publicznej w finansowaniu inwestycji gospodarstw rolniczych w województwie podkarpackim 2019
15 Ł. Kulig; D. Kusz; K. Tereszkiewicz Economic consequences of pig and poultry mortality during transport 2019