Cykl kształcenia: 2019/2020
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania (logistyka)
Nazwa kierunku studiów: Logistyka
Obszar kształcenia: nauki techniczne
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: drugiego stopnia
Forma studiów: stacjonarne
Specjalności na kierunku: 1. Zarządzanie transportem w logistyce, 2. Logistyka dystrybucji i handlu, 3. Logistyka służb mundurowych , 4. Logistyka lotnicza
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister inżynier
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Informatyki w Zarządzaniu
Kod zajęć: 3580
Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 1. Zarządzanie transportem w logistyce
Układ zajęć w planie studiów: sem: 2 / W30 C15 L15 / 5 ECTS / E
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora 1: dr hab. inż. prof. PRz Krzysztof Tereszkiewicz
Imię i nazwisko koordynatora 2: dr hab. inż. prof. PRz Dariusz Kusz
Główny cel kształcenia: Celem jest przekazanie wiedzy i umiejętności z zakresu:funkcjonowania systemów dostaw żywności, ze szczególnym uwzględnieniem analizy rynków rolnych oraz uwarunkowań konsumpcji żywności.
Ogólne informacje o zajęciach: Przedmiot realizowany systemem wykładowo, ćwiczeniowo,laboratoryjnym obejmujący zagadnienia związane z kanałami dystrybucji żywności.
1 | Wacław Szymański | Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności w Polsce. Kierunki zmian. | Wydawnictwo Difin. | 2008 |
2 | Bogdan Sojkin | Komercjalizacja produktów żywnościowych | Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. | 2012 |
3 | Marzena Frankowska, Mariusz Jedliński | Efektywność systemu dystrybucji | Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. | 2011 |
4 | Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora | Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. | Wydawnictwo C.H. Beck. | 2010 |
5 | Hanna Górska-Warsewicz, Monika Świątkowska, Karol Krajewki | Marketing żywności. | Oficyna a Wolters Kluwer business. Warszawa. | 2013 |
6 | Samir Dani | Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności. | PWN. | 2016 |
7 | Stanisław Kowalczyk | Bezpieczeństwo i jakość żywności | PWN. | 2018 |
1 | Wacław Szymański | Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności w Polsce. Kierunki zmian. | Wydawnictwo Difin. | 2008 |
2 | Bogdan Sojkin | Komercjalizacja produktów żywnościowych | Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. | 2012 |
3 | Marzena Frankowska, Mariusz Jedlinski | Efektywność systemu dystrybucji. | Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. | 2011 |
4 | Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora | Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. | Wydawnictwo C.H. Beck. | 2010 |
5 | Hanna Górska-Warsewicz, Monika Świątkowska, Karol Krajewki | Marketing żywności. | Oficyna a Wolters Kluwer business. Warszawa. | 2013 |
1 | Tomasz Domański, Paweł Bryła | Marketing produktów żywnościowych | Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. | 2010 |
2 | Lipa Michał | Zarządzanie łańcuchem dostaw. | Wydawnictwo Helion. | 2007 |
Wymagania formalne: Student posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje z zakresu logistyki, przechowalnictwa i zasad transportu surowców i produktów rolno-spożywczych, zna systemy zarządzania jakością GHP, GMP oraz HACCP
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Zna podstawy prawno, organizacyjno - normatywne w transporcie żywności, zna obligatoryjne systemy zarządzania jakością w branży spożywczej
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Potrafi zaprojektować system HACCP dla przedsiębiorstwa branży spożywczej.
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Umiejętność pracy w grupie i zespołowego rozwiązywania zadań. Umiejętność rozpowszechniania wiedzy praktycznej. Umiejętność tworzenia przestrzeni dyskusyjnych.
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z PRK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Ma wiedzę na temat funkcjonowania systemu gospodarki żywnościowej. | wykład | egzamin cz. pisemna |
K_W01++ K_W07++ |
P7S_WG |
02 | Zna kanały dystrybucji żywności i potrafi ocenić ich funkcjonowanie | wykład interaktywny, ćwiczenia problemowe | egzamin cz. pisemna, kolokwium |
K_W01++ |
P7S_WG |
03 | Ma wiedzę na temat uwarunkowań konsumpcji żywności i potrafi dokonać analizy preferencji konsumentów na rynku żywności. | laboratorium, wykład interaktywny | sprawozdanie z badań, egzamin część pisemna, kolokwium |
K_W01+ K_W07+ K_U01+ K_K01+ |
P7S_KK P7S_UW P7S_WG |
04 | Potrafi dokonać analizy rynków rolno-spożywczych | ćwiczenia problemowe | sprawozdanie |
K_U01+ K_K01+ |
P7S_KK P7S_UW |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
2 | TK01 | W01-W08 | MEK01 | |
2 | TK02 | W09-W12 | MEK01 | |
2 | TK03 | W13-W14 | MEK01 MEK03 | |
2 | TK04 | W15-W18 | MEK01 | |
2 | TK05 | W19-W24 | MEK01 MEK03 | |
2 | TK06 | W25-26 | MEK01 | |
2 | TK07 | W27-W30 | MEK03 | |
2 | TK08 | C01-C04 | MEK03 | |
2 | TK09 | C05-C10 | MEK02 | |
2 | TK10 | C11-C15 | MEK04 | |
2 | TK11 | L01-L15 | MEK03 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Wykład (sem. 2) | Godziny kontaktowe:
30.00 godz./sem. |
Uzupełnienie/studiowanie notatek:
2.00 godz./sem. Studiowanie zalecanej literatury: 20.00 godz./sem. |
|
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 2) | Przygotowanie do kolokwium:
10.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
15.00 godz./sem. |
Dokończenia/studiowanie zadań:
10.00 godz./sem. |
Laboratorium (sem. 2) | Przygotowanie do laboratorium:
1.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
15.00 godz./sem. |
Dokończenia/wykonanie sprawozdania:
15.00 godz./sem. |
Konsultacje (sem. 2) | Udział w konsultacjach:
1.00 godz./sem. |
||
Egzamin (sem. 2) | Przygotowanie do egzaminu:
15.00 godz./sem. |
Egzamin pisemny:
2.00 godz./sem. |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Wykład | egzamin pisemny |
Ćwiczenia/Lektorat | zaliczenie kolokwium, zaliczenie sprawozdania |
Laboratorium | zaliczenie sprawozdania |
Ocena końcowa | 0,6 oceny z egzaminu pisemnego; 0,2 oceny z ćwiczeń, 0,2 oceny z ćwiczeń laboratoryjnych |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie
1 | A. Kasprzyk; B. Kusz; D. Kusz; A. Walenia | Agricultural Chambers in the Process of Transfer of Knowledge and Innovations for the Development of Agriculture and Rural Areas in Poland | 2024 |
2 | D. Kusz | Motives and barriers to innovations implementation in cattle farms | 2023 |
3 | D. Kusz; T. Nowakowski | Nakłady inwestycyjne w rolnictwie w Polsce | 2023 |
4 | I. Bąk; B. Kusz; D. Kusz; B. Szczecińska; L. Wicki | Determinants of Return-on-Equity (ROE) of Biogas Plants Operating in Poland | 2023 |
5 | K. Chudy-Laskowska; B. Kusz; D. Kusz; P. Ostyńska; A. Walenia; L. Witek | The Effect of COVID-19 on Food Consumers’ Channel Purchasing Behaviors: An Empirical Study from Poland | 2023 |
6 | K. Tereszkiewicz; K. Trojnar | Ocena użyteczności pisma Braille’a w kontekscie poprawy dostępności informacji, zapewnienia bezpieczeństwa i zaspokojenia potrzeb komunikacyjnych konsumentów z dysfunkcją wzroku | 2023 |
7 | P. Antos; A. Gładysz; K. Kowalczyk; P. Ostyńska; K. Tereszkiewicz | Assessment of long-term taste and smell color blindness as a result of COVID-19 disease | 2023 |
8 | P. Antos; K. Borowiec; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Komputerowa analiza obrazu w diagnostyce jakości wieprzowiny | 2023 |
9 | P. Antos; K. Kowalczyk; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz | Influence of the Level of Sex Hormones in the Blood of Gilts on Slaughter Characteristics and Meat Quality | 2023 |
10 | S. Rybka; K. Tereszkiewicz | Immersive Horizons: Virtual Reality\'s Evolution Across Industries | 2023 |
11 | Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Sposób pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym | 2023 |
12 | A. Barwińska-Małajowicz ; I. Bąk; P. Hydzik; D. Kusz; M. Tarczyńska-Łuniewska | Is Energy Use in the EU Countries Moving toward Sustainable Development? | 2022 |
13 | D. Kusz; R. Pietrzykowski; L. Wicki | Factors Determining the Development of Prosumer Photovoltaic Installations in Poland | 2022 |
14 | D. Kusz; S. Zając | Agriculture in mountain areas of podkarpackie voivodship, Poland: definition, characteristics, limitations in agricultural production, deficits and development opportunities | 2022 |
15 | I. Bąk; B. Kusz; D. Kusz; M. Oesterreich; L. Wicki; G. Zimon | Selected Economic Determinants of Labor Profitability in Family Farms in Poland in Relation to Economic Size | 2022 |
16 | P. Antos; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz | Logistic Determinants of Financial Losses During Poultry Transport | 2022 |
17 | P. Hydzik; B. Kusz; D. Kusz | Changes in the Price of Food and Agricultural Raw Materials in Poland in the Context of the European Union Accession | 2022 |
18 | Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Luminance surface distribution measurements applied to assessing intramuscular fat content in meat | 2022 |
19 | Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Urządzenie do pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym | 2022 |
20 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | The influence of meteorological conditions during traditional smoking on polycyclic aromatic hydrocarbon content in traditional Polish pork ham | 2021 |
21 | P. Antos; Ł. Kulig; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz | Impact of Selected Factors on Poultry Death During Transportat and Implications In The Form of Finsancial Losses | 2021 |
22 | S. Rybka; K. Tereszkiewicz | An Assessment of the Effects of Applying Ash from the Thermal Disposal of Sewage Sludge for Fertilizing Energy Plants Using the Example of Giant Miscanthus (Miscanthus sinensis giganteus) | 2021 |
23 | W. Kagan; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz | An assessment of the efficiency of selected refrigeration units of vehicles for food transport depending on the operating conditions | 2021 |
24 | D. Kusz | Labor efficiency and changes in selected relations of production factors in agriculture in Poland | 2020 |
25 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | Polycyclic aromatic hydrocarbon content in sausage smoked using a polish traditional method | 2020 |
26 | K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz | Results of breeding use of insemination boars of selected breeds in the seasons of the reproductive cycle of the european wild boar (Sus scrofa L.) | 2020 |
27 | M. Antonik; S. Rybka; K. Tereszkiewicz | Zarządzanie jakością w oparciu o metodę 5 Why i diagram Ishikawy w przedsiębiorstwie produkcyjnym branży motoryzacyjnej | 2020 |
28 | P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz | Utilization of Ozone for the Improvement of Mentha piperita L. Quality by Reduction of Microbial Load and Impact of the Process on the Herb Properties | 2020 |
29 | R. Dziekan; D. Kusz; S. Zając | Regional diversification of investment outlays and labour profitability in agriculture in Poland | 2020 |
30 | D. Kusz | The local institutions and transaction costs of public aid inthe process of agriculture modernization | 2019 |
31 | I. Kowalska; D. Kusz | Znaczenie pomocy publicznej w finansowaniu inwestycji gospodarstw rolniczych w województwie podkarpackim | 2019 |
32 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | Evaluation of post-slaughter exsanguination of selected breeds of pigs | 2019 |
33 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | Skład chemiczny i jakość organoleptyczna wędlin wędzonych tradycyjnie | 2019 |
34 | K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz | Evaluation and prediction of semen parameters of breeding boars and their use in stock management | 2019 |
35 | K. Tereszkiewicz | Obrót przedubojowy, jego organizacja i skutki dla jakości wieprzowiny | 2019 |
36 | P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz | Wpływ ozonowania jako metody zabezpieczenia produktów spożywczych w trakcie przechowywania przed skażeniem mikrobiologicznym w aspekcie zarządzania jakością żywności | 2019 |
37 | Ł. Kulig; D. Kusz; K. Tereszkiewicz | Economic consequences of pig and poultry mortality during transport | 2019 |