logo
Karta przedmiotu
logo

Systemy dystrybucji produktów spożywczych

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2019/2020

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania (logistyka)

Nazwa kierunku studiów: Logistyka

Obszar kształcenia: nauki techniczne

Profil studiów: ogólnoakademicki

Poziom studiów: drugiego stopnia

Forma studiów: stacjonarne

Specjalności na kierunku: 1. Zarządzanie transportem w logistyce, 2. Logistyka dystrybucji i handlu, 3. Logistyka służb mundurowych , 4. Logistyka lotnicza

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister inżynier

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Informatyki w Zarządzaniu

Kod zajęć: 3580

Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 1. Zarządzanie transportem w logistyce

Układ zajęć w planie studiów: sem: 2 / W30 C15 L15 / 5 ECTS / E

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora 1: dr hab. inż. prof. PRz Krzysztof Tereszkiewicz

Imię i nazwisko koordynatora 2: dr hab. inż. prof. PRz Dariusz Kusz

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Celem jest przekazanie wiedzy i umiejętności z zakresu:funkcjonowania systemów dostaw żywności, ze szczególnym uwzględnieniem analizy rynków rolnych oraz uwarunkowań konsumpcji żywności.

Ogólne informacje o zajęciach: Przedmiot realizowany systemem wykładowo, ćwiczeniowo,laboratoryjnym obejmujący zagadnienia związane z kanałami dystrybucji żywności.

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych
1 Wacław Szymański Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności w Polsce. Kierunki zmian. Wydawnictwo Difin. 2008
2 Bogdan Sojkin Komercjalizacja produktów żywnościowych Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. 2012
3 Marzena Frankowska, Mariusz Jedliński Efektywność systemu dystrybucji Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. 2011
4 Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wydawnictwo C.H. Beck. 2010
5 Hanna Górska-Warsewicz, Monika Świątkowska, Karol Krajewki Marketing żywności. Oficyna a Wolters Kluwer business. Warszawa. 2013
6 Samir Dani Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności. PWN. 2016
7 Stanisław Kowalczyk Bezpieczeństwo i jakość żywności PWN. 2018
Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych
1 Wacław Szymański Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności w Polsce. Kierunki zmian. Wydawnictwo Difin. 2008
2 Bogdan Sojkin Komercjalizacja produktów żywnościowych Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. 2012
3 Marzena Frankowska, Mariusz Jedlinski Efektywność systemu dystrybucji. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. 2011
4 Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wydawnictwo C.H. Beck. 2010
5 Hanna Górska-Warsewicz, Monika Świątkowska, Karol Krajewki Marketing żywności. Oficyna a Wolters Kluwer business. Warszawa. 2013
Literatura do samodzielnego studiowania
1 Tomasz Domański, Paweł Bryła Marketing produktów żywnościowych Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. 2010
2 Lipa Michał Zarządzanie łańcuchem dostaw. Wydawnictwo Helion. 2007

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Student posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje z zakresu logistyki, przechowalnictwa i zasad transportu surowców i produktów rolno-spożywczych, zna systemy zarządzania jakością GHP, GMP oraz HACCP

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Zna podstawy prawno, organizacyjno - normatywne w transporcie żywności, zna obligatoryjne systemy zarządzania jakością w branży spożywczej

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Potrafi zaprojektować system HACCP dla przedsiębiorstwa branży spożywczej.

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Umiejętność pracy w grupie i zespołowego rozwiązywania zadań. Umiejętność rozpowszechniania wiedzy praktycznej. Umiejętność tworzenia przestrzeni dyskusyjnych.

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z PRK
01 Ma wiedzę na temat funkcjonowania systemu gospodarki żywnościowej. wykład egzamin cz. pisemna K_W01++
K_W07++
P7S_WG
02 Zna kanały dystrybucji żywności i potrafi ocenić ich funkcjonowanie wykład interaktywny, ćwiczenia problemowe egzamin cz. pisemna, kolokwium K_W01++
P7S_WG
03 Ma wiedzę na temat uwarunkowań konsumpcji żywności i potrafi dokonać analizy preferencji konsumentów na rynku żywności. laboratorium, wykład interaktywny sprawozdanie z badań, egzamin część pisemna, kolokwium K_W01+
K_W07+
K_U01+
K_K01+
P7S_KK
P7S_UW
P7S_WG
04 Potrafi dokonać analizy rynków rolno-spożywczych ćwiczenia problemowe sprawozdanie K_U01+
K_K01+
P7S_KK
P7S_UW

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
2 TK01 System gospodarki żywnościowej: funkcje i instytucje. W01-W08 MEK01
2 TK02 Istota i funkcjonowanie rynku żywności. W09-W12 MEK01
2 TK03 Koncepcja bezpieczeństwa żywnościowego. W13-W14 MEK01 MEK03
2 TK04 Rynki zorganizowane w agrobiznesie. W15-W18 MEK01
2 TK05 Obligatoryjne i nieobligatoryjne systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwa w branży spożywczej. Czynniki oddziałujące na jakość żywności w łańcuchu logistycznym. W19-W24 MEK01 MEK03
2 TK06 Ewolucja form handlu żywnością i ich wpływ na infrastrukturę łańcuchów logistycznych. W25-26 MEK01
2 TK07 Uwarunkowania konsumpcji żywności. W27-W30 MEK03
2 TK08 Konsument na rynku żywności. C01-C04 MEK03
2 TK09 Kanały dystrybucji żywności - metody analizy i zasady przebudowy. C05-C10 MEK02
2 TK10 Zasady analizy rynków rolno-spożywczych. C11-C15 MEK04
2 TK11 Metody badań preferencji konsumentów żywności. L01-L15 MEK03

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Wykład (sem. 2) Godziny kontaktowe: 30.00 godz./sem.
Uzupełnienie/studiowanie notatek: 2.00 godz./sem.
Studiowanie zalecanej literatury: 20.00 godz./sem.
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 2) Przygotowanie do kolokwium: 10.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem.
Dokończenia/studiowanie zadań: 10.00 godz./sem.
Laboratorium (sem. 2) Przygotowanie do laboratorium: 1.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem.
Dokończenia/wykonanie sprawozdania: 15.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 2) Udział w konsultacjach: 1.00 godz./sem.
Egzamin (sem. 2) Przygotowanie do egzaminu: 15.00 godz./sem.
Egzamin pisemny: 2.00 godz./sem.

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Wykład egzamin pisemny
Ćwiczenia/Lektorat zaliczenie kolokwium, zaliczenie sprawozdania
Laboratorium zaliczenie sprawozdania
Ocena końcowa 0,6 oceny z egzaminu pisemnego; 0,2 oceny z ćwiczeń, 0,2 oceny z ćwiczeń laboratoryjnych

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: tak

1 A. Kasprzyk; B. Kusz; D. Kusz; A. Walenia Agricultural Chambers in the Process of Transfer of Knowledge and Innovations for the Development of Agriculture and Rural Areas in Poland 2024
2 D. Kusz Motives and barriers to innovations implementation in cattle farms 2023
3 D. Kusz; T. Nowakowski Nakłady inwestycyjne w rolnictwie w Polsce 2023
4 I. Bąk; B. Kusz; D. Kusz; B. Szczecińska; L. Wicki Determinants of Return-on-Equity (ROE) of Biogas Plants Operating in Poland 2023
5 K. Chudy-Laskowska; B. Kusz; D. Kusz; P. Ostyńska; A. Walenia; L. Witek The Effect of COVID-19 on Food Consumers’ Channel Purchasing Behaviors: An Empirical Study from Poland 2023
6 K. Tereszkiewicz; K. Trojnar Ocena użyteczności pisma Braille’a w kontekscie poprawy dostępności informacji, zapewnienia bezpieczeństwa i zaspokojenia potrzeb komunikacyjnych konsumentów z dysfunkcją wzroku 2023
7 P. Antos; A. Gładysz; K. Kowalczyk; P. Ostyńska; K. Tereszkiewicz Assessment of long-term taste and smell color blindness as a result of COVID-19 disease 2023
8 P. Antos; K. Borowiec; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Komputerowa analiza obrazu w diagnostyce jakości wieprzowiny 2023
9 P. Antos; K. Kowalczyk; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz Influence of the Level of Sex Hormones in the Blood of Gilts on Slaughter Characteristics and Meat Quality 2023
10 S. Rybka; K. Tereszkiewicz Immersive Horizons: Virtual Reality\'s Evolution Across Industries 2023
11 Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Sposób pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym 2023
12 A. Barwińska-Małajowicz ; I. Bąk; P. Hydzik; D. Kusz; M. Tarczyńska-Łuniewska Is Energy Use in the EU Countries Moving toward Sustainable Development? 2022
13 D. Kusz; R. Pietrzykowski; L. Wicki Factors Determining the Development of Prosumer Photovoltaic Installations in Poland 2022
14 D. Kusz; S. Zając Agriculture in mountain areas of podkarpackie voivodship, Poland: definition, characteristics, limitations in agricultural production, deficits and development opportunities 2022
15 I. Bąk; B. Kusz; D. Kusz; M. Oesterreich; L. Wicki; G. Zimon Selected Economic Determinants of Labor Profitability in Family Farms in Poland in Relation to Economic Size 2022
16 P. Antos; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz Logistic Determinants of Financial Losses During Poultry Transport 2022
17 P. Hydzik; B. Kusz; D. Kusz Changes in the Price of Food and Agricultural Raw Materials in Poland in the Context of the European Union Accession 2022
18 Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Luminance surface distribution measurements applied to assessing intramuscular fat content in meat 2022
19 Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Urządzenie do pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym 2022
20 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz The influence of meteorological conditions during traditional smoking on polycyclic aromatic hydrocarbon content in traditional Polish pork ham 2021
21 P. Antos; Ł. Kulig; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz Impact of Selected Factors on Poultry Death During Transportat and Implications In The Form of Finsancial Losses 2021
22 S. Rybka; K. Tereszkiewicz An Assessment of the Effects of Applying Ash from the Thermal Disposal of Sewage Sludge for Fertilizing Energy Plants Using the Example of Giant Miscanthus (Miscanthus sinensis giganteus) 2021
23 W. Kagan; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz An assessment of the efficiency of selected refrigeration units of vehicles for food transport depending on the operating conditions 2021
24 D. Kusz Labor efficiency and changes in selected relations of production factors in agriculture in Poland 2020
25 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz Polycyclic aromatic hydrocarbon content in sausage smoked using a polish traditional method 2020
26 K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz Results of breeding use of insemination boars of selected breeds in the seasons of the reproductive cycle of the european wild boar (Sus scrofa L.) 2020
27 M. Antonik; S. Rybka; K. Tereszkiewicz Zarządzanie jakością w oparciu o metodę 5 Why i diagram Ishikawy w przedsiębiorstwie produkcyjnym branży motoryzacyjnej 2020
28 P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz Utilization of Ozone for the Improvement of Mentha piperita L. Quality by Reduction of Microbial Load and Impact of the Process on the Herb Properties 2020
29 R. Dziekan; D. Kusz; S. Zając Regional diversification of investment outlays and labour profitability in agriculture in Poland 2020
30 D. Kusz The local institutions and transaction costs of public aid inthe process of agriculture modernization 2019
31 I. Kowalska; D. Kusz Znaczenie pomocy publicznej w finansowaniu inwestycji gospodarstw rolniczych w województwie podkarpackim 2019
32 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz Evaluation of post-slaughter exsanguination of selected breeds of pigs 2019
33 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz Skład chemiczny i jakość organoleptyczna wędlin wędzonych tradycyjnie 2019
34 K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz Evaluation and prediction of semen parameters of breeding boars and their use in stock management 2019
35 K. Tereszkiewicz Obrót przedubojowy, jego organizacja i skutki dla jakości wieprzowiny 2019
36 P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz Wpływ ozonowania jako metody zabezpieczenia produktów spożywczych w trakcie przechowywania przed skażeniem mikrobiologicznym w aspekcie zarządzania jakością żywności 2019
37 Ł. Kulig; D. Kusz; K. Tereszkiewicz Economic consequences of pig and poultry mortality during transport 2019