Cykl kształcenia: 2019/2020
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania (logistyka)
Nazwa kierunku studiów: Logistyka
Obszar kształcenia: nauki techniczne
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: drugiego stopnia
Forma studiów: stacjonarne
Specjalności na kierunku: 1. Zarządzanie transportem w logistyce, 2. Logistyka dystrybucji i handlu, 3. Logistyka służb mundurowych , 4. Logistyka lotnicza
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister inżynier
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Informatyki w Zarządzaniu
Kod zajęć: 3568
Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 1. Zarządzanie transportem w logistyce
Układ zajęć w planie studiów: sem: 2 / W30 L30 / 5 ECTS / E
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora 1: dr hab. inż. prof. PRz Krzysztof Tereszkiewicz
Imię i nazwisko koordynatora 2: dr inż. Łukasz Kulig
Główny cel kształcenia: Głównym celem kształcenia jest przekazanie studentom wiedzy na temat procesów, infrastruktury i funkcjonowania systemów logistycznych w firmie.
Ogólne informacje o zajęciach: Moduł obejmuje takie zagadnienia, jak systemy logistyczne i ich funkcjonowanie w firmie, infrastruktura logistyczna transportu, systemy magazynowe, współdziałanie tych systemów.
Materiały dydaktyczne: Przykładowe rozwiązania problemów logistycznych związanych z infrastrukturąlogistyczną
Inne: Dokumentacja Microsoft Excel z dodatkiem Solver, http://office.microsoft.com/pl-pl/excel/CH010004571
1 | red. Krawczyk S. | Logistyka: teoria i praktyka. T. 1-2 | Difin, Warszawa. | 2011 |
2 | Ficoń K. | Logistyka techniczna. Infrastruktura logistyczna | BEL studio Sp. z o. o., Warszawa. | 2009 |
1 | red. Szymczak M. | Decyzje logistyczne z Excelem | Difin, Warszawa. | 2011 |
2 | Trzaskalik T. | Wprowadzenie do badań operacyjnych z komputerem | Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. | 2008 |
3 | red. Kukuła K. | Badania operacyjne w przykładach i zadaniach | PWN, Warszawa. | 2004 |
4 | Andrzejczyk P., Zając J. | Zapasy i magazynowanie : przykłady i ćwiczenia | Instytut Logistyki i Magazynowania, Poznań. | 2009 |
1 | Logistyka. Teoria i praktyka. T.1-2 | Difin, Warszawa. | 2011 |
Wymagania formalne: Obecność na wykładach i zajęciach laboratoryjnych jest obowiązkowa.
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Student posiada wiedzę na temat najważniejszych zagadnień dotyczących systemów transportowych, magazynowych, opakowaniowych, przetwarzania danych.
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Student posługuje się oprogramowaniem AutoCad, Microsoft Office oraz Microsoft Project.
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Student umie poszerzać swoją wiedzę w zakresie teoretycznym i praktycznym, oraz współpracować w rozwiązywaniu problemów. Potrafi samodzielnie opanować nowe oprogramowanie.
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z PRK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Student zna i rozumie procesy związane z zagospodarowaniem infrastruktury logistycznej. | wykład, laboratorium | egzamin cz. pisemna |
K_W01+++ K_U04++ K_U05++ |
P7S_UW P7S_WG |
02 | Student zna i rozumie związek między infrastrukturą przepływów fizycznych, a infrastrukturą strumieni informacyjnych. | wykład, laboratorium | egzamin cz. pisemna |
K_W04+++ K_U04+ |
P7S_UW P7S_WG |
03 | Student charakteryzuje powiązania pomiędzy obiektami w procesach zagospodarowania infrastruktury logistycznej. | wykład, laboratorium | sprawozdanie z projektu, egzamin cz. pisemna |
K_W06+++ K_U08++ |
P7S_UW P7S_WG |
04 | Student jest przygotowany do pełnienia funkcji w zakresie zagospodarowania struktury logistycznej | laboratorium, wykład | egzamin cz. pisemna, prezentacja projektu |
K_U05+++ K_K02++ K_K04+++ |
P7S_KO P7S_KR P7S_UW |
05 | Student umie skutecznie stosować nabytą wiedzę do rozwiązywania problemów praktycznych związanych z infrastrukturą logistyczną. | laboratorium, projekt indywidualny | obserwacja wykonawstwa, prezentacja projektu, egzamin cz. pisemna |
K_U04++ K_U05++ K_K02+++ K_K04+++ |
P7S_KO P7S_KR P7S_UW |
06 | Student potrafi projektować infrastrukturę logistyczną w 2d i 3d. | realizacja zleconego zadania, projekt indywidualny | prezentacja projektu |
K_W06+ K_U08+++ |
P7S_UW P7S_WG |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
2 | TK01 | W01-W04 | MEK01 MEK02 | |
2 | TK02 | W05-W08 | MEK01 MEK02 | |
2 | TK03 | W09-W12 | MEK01 MEK03 MEK04 | |
2 | TK04 | W13-W16 | MEK01 MEK03 MEK04 | |
2 | TK05 | W17-W18 | MEK01 MEK03 MEK04 | |
2 | TK06 | W19-W22 | MEK01 MEK03 MEK04 | |
2 | TK07 | W23-W26 | MEK01 MEK03 MEK04 | |
2 | TK08 | W27-W30 | MEK01 MEK03 | |
2 | TK09 | L01-L10 | MEK01 MEK04 MEK05 MEK06 | |
2 | TK10 | L11-L18 | MEK01 MEK04 MEK05 MEK06 | |
2 | TK11 | L19-L30 | MEK01 MEK04 MEK05 MEK06 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Wykład (sem. 2) | Przygotowanie do kolokwium:
6.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
30.00 godz./sem. |
Uzupełnienie/studiowanie notatek:
5.00 godz./sem. Studiowanie zalecanej literatury: 5.00 godz./sem. Inne: 4.00 godz./sem. |
Laboratorium (sem. 2) | Przygotowanie do laboratorium:
10.00 godz./sem. Przygotowanie do kolokwium: 5.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
30.00 godz./sem. |
Dokończenia/wykonanie sprawozdania:
15.00 godz./sem. |
Konsultacje (sem. 2) | Przygotowanie do konsultacji:
2.00 godz./sem. |
Udział w konsultacjach:
1.00 godz./sem. |
|
Egzamin (sem. 2) | Przygotowanie do egzaminu:
10.00 godz./sem. |
Egzamin pisemny:
2.00 godz./sem. |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Wykład | Egzamin. |
Laboratorium | Wykonanie projektu infrastruktury logistycznej. |
Ocena końcowa | Końcowa ocena jest średnią arytmetyczną dwóch ocen, z egzaminu i z projektu. |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie
1 | K. Tereszkiewicz; K. Trojnar | Ocena użyteczności pisma Braille’a w kontekscie poprawy dostępności informacji, zapewnienia bezpieczeństwa i zaspokojenia potrzeb komunikacyjnych konsumentów z dysfunkcją wzroku | 2023 |
2 | P. Antos; A. Gładysz; K. Kowalczyk; P. Ostyńska; K. Tereszkiewicz | Assessment of long-term taste and smell color blindness as a result of COVID-19 disease | 2023 |
3 | P. Antos; K. Borowiec; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Komputerowa analiza obrazu w diagnostyce jakości wieprzowiny | 2023 |
4 | P. Antos; K. Kowalczyk; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz | Influence of the Level of Sex Hormones in the Blood of Gilts on Slaughter Characteristics and Meat Quality | 2023 |
5 | S. Rybka; K. Tereszkiewicz | Immersive Horizons: Virtual Reality\'s Evolution Across Industries | 2023 |
6 | Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Sposób pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym | 2023 |
7 | P. Antos; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz | Logistic Determinants of Financial Losses During Poultry Transport | 2022 |
8 | Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Luminance surface distribution measurements applied to assessing intramuscular fat content in meat | 2022 |
9 | Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Urządzenie do pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym | 2022 |
10 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | The influence of meteorological conditions during traditional smoking on polycyclic aromatic hydrocarbon content in traditional Polish pork ham | 2021 |
11 | P. Antos; Ł. Kulig; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz | Impact of Selected Factors on Poultry Death During Transportat and Implications In The Form of Finsancial Losses | 2021 |
12 | S. Rybka; K. Tereszkiewicz | An Assessment of the Effects of Applying Ash from the Thermal Disposal of Sewage Sludge for Fertilizing Energy Plants Using the Example of Giant Miscanthus (Miscanthus sinensis giganteus) | 2021 |
13 | W. Kagan; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz | An assessment of the efficiency of selected refrigeration units of vehicles for food transport depending on the operating conditions | 2021 |
14 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | Polycyclic aromatic hydrocarbon content in sausage smoked using a polish traditional method | 2020 |
15 | K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz | Results of breeding use of insemination boars of selected breeds in the seasons of the reproductive cycle of the european wild boar (Sus scrofa L.) | 2020 |
16 | M. Antonik; S. Rybka; K. Tereszkiewicz | Zarządzanie jakością w oparciu o metodę 5 Why i diagram Ishikawy w przedsiębiorstwie produkcyjnym branży motoryzacyjnej | 2020 |
17 | P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz | Utilization of Ozone for the Improvement of Mentha piperita L. Quality by Reduction of Microbial Load and Impact of the Process on the Herb Properties | 2020 |
18 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | Evaluation of post-slaughter exsanguination of selected breeds of pigs | 2019 |
19 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | Skład chemiczny i jakość organoleptyczna wędlin wędzonych tradycyjnie | 2019 |
20 | K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz | Evaluation and prediction of semen parameters of breeding boars and their use in stock management | 2019 |
21 | K. Tereszkiewicz | Obrót przedubojowy, jego organizacja i skutki dla jakości wieprzowiny | 2019 |
22 | P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz | Wpływ ozonowania jako metody zabezpieczenia produktów spożywczych w trakcie przechowywania przed skażeniem mikrobiologicznym w aspekcie zarządzania jakością żywności | 2019 |
23 | Ł. Kulig; D. Kusz; K. Tereszkiewicz | Economic consequences of pig and poultry mortality during transport | 2019 |