Cycle of education: 2022/2023
The name of the faculty organization unit: The faculty Chemistry
The name of the field of study: Chemical Technology
The area of study: technical sciences
The profile of studing:
The level of study: first degree study
Type of study: full time
discipline specialities : Chemical analysis in industry and environment, Chemical and bioprocess engineering, Organic and polymer technology
The degree after graduating from university: Bachelor of Science (BSc)
The name of the module department : Department of Inorganic and Analytical Chemistry
The code of the module: 186
The module status: mandatory for the speciality Chemical analysis in industry and environment
The position in the studies teaching programme: sem: 5 / W15 / 1 ECTS / Z
The language of the lecture: Polish
The name of the coordinator: Elżbieta Woźnicka, PhD
office hours of the coordinator: https://ewoznicka.v.prz.edu.pl
The main aim of study: The student should obtain knowledge of the special materials and their practical application.
The general information about the module: The module is implemented in VI semester includes 15 hours of lectures
1 | Dobrzański L.A. | Zasady doboru materiałów inżynierskich z kartami charakterystyk | Wyd. Pol. Śl.. | 2001 |
2 | Konpka Z. | Metalowe kompozyty odlewane | Wydaw. Politech. Częst., Częstochowa . | 2011 |
3 | Nejmark I.J. | Syntetyczne adsorbenty mineralne | WNT Warszawa. | 1988 |
4 | Bogacz A. i in. | Pierwiastki ziem rzadkich. Surowce. Technologie. Zastosowanie.Praca zbiorowa pod red. W. Charewicza | WNT Warszawa . | 1990 |
5 | Brzyska W. | Lantanowce i aktynowce | WNT Warszawa . | 1996. |
6 | Godlewska-Żyłkiewicz B., Pyrzyńska K. | Platynowce - Zastosowanie i metody oznaczania | Wydawnictwo Malamut. | 2012 |
7 | Babicz-Zielińska E. [i in.]. | Chemia żywności : praca zbiorowa T. 3 odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności pod red. | Wydaw.WNT, Warszawa . | 2014 |
8 | Graham P. | Chemia leków | Wydaw. Nauk. PWN, Warszawa . | 2008 |
1 | Praca zbiorowa pod redakcją Włodzimierza Graja | Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne technologiczne molekularne i analityczne | WNT, Warszawa. | 2007 |
Formal requirements: Registration for semester VI
Basic requirements in category knowledge: Basic knowledge of general chemistry and properties of materials.
Basic requirements in category skills: Ability to search for and interpretation of data
Basic requirements in category social competences: Ability to interact and work in a group.
MEK | The student who completed the module | Types of classes / teaching methods leading to achieving a given outcome of teaching | Methods of verifying every mentioned outcome of teaching | Relationships with KEK | Relationships with PRK |
---|---|---|---|---|---|
01 | The student should obtain knowledge about theoretical fundamentals of special application materials and its practical application. | lecture | written test |
K_W13+++ K_U19+++ K_K01+++ |
P6S_KK P6S_KO P6S_KR P6S_UW P6S_WG |
Attention: Depending on the epidemic situation, verification of the achieved learning outcomes specified in the study program, in particular credits and examinations at the end of specific classes, can be implemented remotely (real-time meetings).
Sem. | TK | The content | realized in | MEK |
---|---|---|---|---|
5 | TK01 | W15 | MEK01 |
The type of classes | The work before classes | The participation in classes | The work after classes |
---|---|---|---|
Lecture (sem. 5) | contact hours:
15.00 hours/sem. |
||
Advice (sem. 5) | |||
Credit (sem. 5) | The preparation for a Credit:
10.00 hours/sem. |
The written credit:
2.00 hours/sem. |
The type of classes | The way of giving the final grade |
---|---|
Lecture | Presentation evaluated by the teacher |
The final grade | Final grade (K): K = w OW; where: OW - positive evaluation of the lecture; w - factor related to the time of credit or examination, w= 1.0 first term, w = 0.9 second term , w = 0.8 third term. The grade is rounded according to WKZJK. |
Required during the exam/when receiving the credit
Przykładowe zagadnienia.pdf
Realized during classes/laboratories/projects
(-)
Others
(-)
Can a student use any teaching aids during the exam/when receiving the credit : no
1 | Ł. Byczyński; M. Kosińska-Pezda; E. Woźnicka; L. Zapała; W. Zapała | Synteza oraz badania składu i właściwości związków: 3-hydroksyflawonu, chryzyny oraz sulfonowych pochodnych chryzyny i kwercetyny z jonami Mn(II) | 2023 |
2 | E. Ciszkowicz; M. Kosińska-Pezda; K. Lecka-Szlachta; A. Miłoś; E. Woźnicka; L. Zapała | Analiza właściwości antybakteryjnych oraz cytotoksyczności kompleksów jonów Co(II), Mn(II) oraz Zn(II) z chryzyną oraz 3-hydroksyflawonem | 2022 |
3 | M. Kosińska-Pezda; E. Woźnicka; L. Zapała | Synteza i charakterystyka spektroskopowa kompleksów jonów lantanowców ciężkich z 3-hydroksyflawonem | 2022 |
4 | M. Kosińska-Pezda; U. Maciołek; E. Woźnicka; L. Zapała | Kompleksy 3-hydroksyflawonu z jonami Zn(II) - synteza i właściwości związków | 2022 |
5 | M. Kosińska-Pezda; U. Maciołek; E. Woźnicka; L. Zapała; W. Zapała | Synteza, badania składu i właściwości spektroskopowych kompleksów wybranych jonów metali przejściowych z kwasem niflumowym | 2022 |
6 | A. Kuźniar; U. Maciołek; E. Pieniążek; J. Pusz; E. Sočo; E. Woźnicka | Związek kwasu kwercetyno-5’-sulfonowego z jonami sodu. Synteza, właściwości, zastosowanie | 2021 |
7 | E. Ciszkowicz; K. Lecka-Szlachta; J. Pusz; E. Woźnicka | Antybakteryjna aktywność sulfonowych pochodnych chryzyny | 2021 |
8 | E. Ciszkowicz; M. Kosińska-Pezda; A. Kuźniar; K. Lecka-Szlachta; E. Pieniążek; E. Woźnicka; L. Zapała | Synteza, charakterystyka i właściwości biologiczne kompleksów jonów antanowców lekkich z 3-hydroksyflawonem | 2021 |
9 | J. Kalembkiewicz; M. Kosińska-Pezda; J. Pusz; E. Woźnicka; L. Zapała | Badania równowagi reakcji kompleksowania chryzyny z jonami Er(III) w układach: woda - metanol i woda - metanol - 1,4-dioksan | 2021 |
10 | Ł. Byczyński; E. Ciszkowicz; M. Kosińska-Pezda; K. Lecka-Szlachta; U. Maciołek; E. Woźnicka; L. Zapała; W. Zapała | Green synthesis of niflumic acid complexes with some transition metal ions (Mn(II), Fe(III), Co(II), Ni(II), Cu(II) and Zn(II)). Spectroscopic, thermoanalytical and antibacterial studies | 2021 |
11 | Ł. Byczyński; M. Kosińska-Pezda; U. Maciołek; E. Woźnicka; L. Zapała; W. Zapała | Thermal study, temperature diffraction patterns and evolved gas analysis during pyrolysis and oxidative decomposition of novel ternary complexes of light lanthanides with mefenamic acid and 1,10-phenanthroline | 2021 |
12 | J. Kalembkiewicz; A. Kuźniar; B. Papciak; J. Pusz; E. Sitarz-Palczak; E. Sočo; E. Woźnicka | Pierwiastki i związki chemiczne | 2020 |
13 | J. Kalembkiewicz; A. Kuźniar; E. Pieniążek; E. Sočo; E. Woźnicka | Aktywność biochemiczna sulfonowych pochodnych moryny | 2020 |
14 | J. Kalembkiewicz; B. Papciak; J. Pusz; E. Sitarz-Palczak; E. Woźnicka | Roztwory i procesy w roztworach | 2020 |
15 | M. Kopacz; A. Kuźniar; B. Papciak; J. Pusz; E. Woźnicka | Badania reakcji kompleksowania chryzyny z jonami Nd(III), Tb(III) i Dy(III) w roztworach wodno-metanolowych | 2020 |
16 | M. Kosińska-Pezda; E. Pieniążek; E. Woźnicka; L. Zapała | Badania stałych produktów reakcji jonów Ag(I) i Cu(II) z 3-hydroksyflawonem i moryną | 2020 |
17 | M. Kosińska; E. Woźnicka; L. Zapała; W. Zapała | Response of the DFT study to the calculations of selected microdissociation constants of anthranilic acid and its derivatives | 2019 |
18 | Ł. Byczyński; M. Chutkowski; E. Ciszkowicz; M. Kosińska; K. Lecka-Szlachta; E. Woźnicka; L. Zapała; W. Zapała | Comparison of spectral and thermal properties and antibacterial activity of new binary and ternary complexes of Sm(III), Eu(III) and Gd (III) ions with N-phenylanthranilic acid and 1,10-phenanthroline | 2019 |