Cykl kształcenia: 2019/2020
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania
Nazwa kierunku studiów: Zarządzanie
Obszar kształcenia: nauki społeczne
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: drugiego stopnia
Forma studiów: stacjonarne
Specjalności na kierunku: 1. Rachunkowość w zarządzaniu finansami przedsiębiorstw, 2. Start-up - kreowanie innowacyjnego biznesu, 3. Profesjonalny menedżer, 4. Zarządzanie zespołem projektowym, 5. Komunikacja w biznesie
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Marketingu
Kod zajęć: 1624
Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 3. Profesjonalny menedżer
Układ zajęć w planie studiów: sem: 3 / W30 C15 / 4 ECTS / E
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora: mgr Ewelina Nycz
Główny cel kształcenia: Umiejętność zaprojektowania strategii marki produktu ukierunkowanej na tworzenie i utrzymywanie jej kapitału, siły i wartości
Ogólne informacje o zajęciach: Należy do grupy modułów obowiązkowych dla semestru 3
1 | Keller Lane Kevin | Strategiczne zarządzanie marką | Wydawnictwo Wolters Kluwer Polska, Warszawa. | 2011 |
1 | Sagan A., Kall J., Kłeczek R. | Zarządzanie marką | Wydawnictwo Oficyna Ekonomiczna, Warszawa. | 2006 |
2 | Witek-Hajduk M. | Zarządzanie silną marką | Wydaw. Wolters Kluwer Polska, Warszawa. | 2011 |
3 | Tkaczyk P. | Zakamarki marki. Rzeczy, o których mogłeś nie wiedzieć, zapomnieć lub pominąć podczas budowania swoj | Wydaw. OnePress, Warszawa. | 2011 |
4 | Gorbaniuk O. | Personifikacja marki. Perspektywa psychologiczna i marketingowa | Wydaw. KUL, Lublin. | 2011 |
1 | Gorbaniuk O. | Personifikacja marki. Perspektywa psychologiczna i marketingowa | Wydaw. KUL, Lublin. | 2011 |
Wymagania formalne: Zgodne z regulaminem studiów wyższych przyjętym na PRz.
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Student posiada podstawową wiedzę w zakresie nauk społecznych.
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Student posiada zdolność rozumienia zjawisk społecznych.
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Student posiada umiejętność uczenia się przez całe życie.
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z PRK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Zna pojęcie i funkcje marki | wykład/, wykład interaktywny, studium przypadku | zaliczenie cz. ustna |
K_W03+ |
P7S_WG |
02 | Zna rodzaje strategii marki | wykład/, wykład problemowy, wykład interaktywny | zaliczenie cz. ustna |
K_W01++ K_U04+ |
P7S_UW P7S_WG |
03 | Identyfikuje atrybuty silnej marki | wykład interaktywny, ćwiczenia problemowe, studium przypadku | prezentacja projektu, zaliczenie cz. ustna |
K_W08++ |
P7S_WK |
04 | Rozumie wady i zalety posiadania silnej marki | ćwykład problemowy, ćwiczenia problemowe, dyskusja dydaktyczna, wiczenia/studium przypadku, | zaliczenie cz. ustna, prezentacja projektu |
K_U03+ |
P7S_UW |
05 | Określa znaczenie marki jako składnika wartości niematerialnych i prawnych różnego typu instytucji (przedsiębiorstw, pośredników handlowych, klubów sportowych, organizacji non-profit, szkół wyższych, | wykład/, wykład problemowy, dyskusja dydaktyczna | zaliczenie cz. ustna |
K_W08+ |
P7S_WK |
06 | Potrafi zaplanować strategię działania w obszarze zarządzania marką | wykład problemowy, ćwiczenia problemowe, dyskusja dydaktyczna | prezentacja projektu, zaliczenie cz. ustna |
K_K02++ K_K04++ |
P7S_KO P7S_KR |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
3 | TK01 | W1-W6 | MEK01 | |
3 | TK02 | W7,W8,W9,W10,W11,W12 | MEK02 MEK06 | |
3 | TK03 | W13-W14 | MEK02 | |
3 | TK04 | W15,W16,W17,W18 | MEK03 | |
3 | TK05 | W19-W30 | MEK03 MEK04 MEK05 | |
3 | TK06 | C1-C2 | MEK01 | |
3 | TK07 | C3-C4 | MEK02 | |
3 | TK08 | C5-C8 | MEK02 | |
3 | TK09 | C9-C11 | MEK04 | |
3 | TK10 | C12-15 | MEK05 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Wykład (sem. 3) | Godziny kontaktowe:
30.00 godz./sem. |
Uzupełnienie/studiowanie notatek:
5.00 godz./sem. Studiowanie zalecanej literatury: 15.00 godz./sem. |
|
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 3) | Przygotowanie do ćwiczeń:
15.00 godz./sem. Inne: 10.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
15.00 godz./sem. |
Dokończenia/studiowanie zadań:
5.00 godz./sem. |
Konsultacje (sem. 3) | Przygotowanie do konsultacji:
3.00 godz./sem. |
Udział w konsultacjach:
1.00 godz./sem. |
|
Egzamin (sem. 3) | Przygotowanie do egzaminu:
10.00 godz./sem. |
Egzamin ustny:
1.00 godz./sem. |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Wykład | Zaliczenie ustne, aktywność w trakcie wykładów, udział w dyskusji |
Ćwiczenia/Lektorat | Zaliczenie ustne, aktywność na zajęciach, prezentacja projektu |
Ocena końcowa | Średnia ocen z wykładów i ćwiczeń oraz ocena z egzaminu ustnego |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie
1 | E. Nycz; A. Pieniążek; M. Stopa | Potencjał karpackich organizacji pozarządowych | 2023 |
2 | E. Nycz | Analiza frekwencji turystycznych w wybranych obiektach turystycznych w województwie podkarpackim i małopolskim w latach 2019–2021 | 2022 |
3 | E. Nycz | Idea szlaków ze szczególnym uwzględnieniem szlaków kulinarnych na przykładzie szlaku kulinarnego podkarpackie smaki | 2022 |
4 | E. Nycz | Winiarstwo w Karpatach. Alternatywa dla ludzi, którzy mają apetyt na niezapomniane doznania | 2022 |
5 | E. Nycz; A. Pieniążek | Aktywność obywatelska w województwie podkarpackim | 2022 |
6 | K. Čadilová; M. Cirner; N. Kudla; A. Nizioł; E. Nycz; A. Pieniążek; L. Richter; K. Staszewski; M. Stopa; K. Szpara | Carpathian products: their producers and business environment institutions | 2022 |
7 | E. Nycz | Idea klastrów ze szczególnym uwzględnieniem klastrów spożywczych na przykładzie Klastra „Podkarpackie Smaki” | 2021 |
8 | E. Nycz | Winiarstwo w Karpatach | 2021 |
9 | S. Gawroński; E. Nycz; D. Tworzydło | Changes in the Journalist’s Profession Caused by the COVID-19 Pandemic in the Context of Relations with Representatives of the Public Relations Industry | 2021 |
10 | E. Nycz | Analiza potencjału obiektów noclegowych województwa podkarpackiego i małopolskiego | 2020 |
11 | E. Nycz | Efektywne instytucje otoczenia biznesu | 2020 |
12 | E. Nycz | Traditional and Organic Products on Example of “FIGA” Family-Owned Organic Farm from Podkarpackie Province | 2020 |
13 | E. Nycz | \"Spożywcze\" klastry w Karpatach - szanse i zagrożenia | 2020 |
14 | E. Nycz | Analiza frekwencji turystycznych w obiektach turystycznych w woj. podkarpackim | 2019 |
15 | E. Nycz | Patriotyzm konsumencki | 2019 |
16 | E. Nycz | Produkt górski w Europie i w Polsce | 2019 |
17 | E. Nycz | Sukces możliwy ale wymaga czasu i pracy. Rozmowa z ministrem rolnictwa i rozwoju wsi Janem Krzysztofem Ardanowskim na temat produktu górskiego | 2019 |
18 | E. Nycz | Szlaki winiarskie w Europie i Polsce | 2019 |