logo
Karta przedmiotu
logo

Zintegrowane systemy zarządzania

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2019/2020

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania

Nazwa kierunku studiów: Zarządzanie

Obszar kształcenia: nauki społeczne

Profil studiów: ogólnoakademicki

Poziom studiów: pierwszego stopnia

Forma studiów: stacjonarne

Specjalności na kierunku: 1F - Zarządzanie finansami, 2J - Zarządzanie jakością, 3M - Nowoczesny marketing, 4P - Zarządzanie projektami, 5N - Zarządzanie międzynarodowe

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: licencjat

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Przedsiębiorczości, Zarządzania i Ekoinnowacyjności

Kod zajęć: 1275

Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 5N - Zarządzanie międzynarodowe

Układ zajęć w planie studiów: sem: 5 / W15 C15 / 2 ECTS / Z

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora: dr hab. inż. prof. PRz Krzysztof Kud

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Nabycie umiejętności, rozumienia wymagań standardowych systemów zarządzania, identyfikowania procesów, projektowania koniecznej dokumentacji oraz zasad projektowania, integrowania i wdrażania systemów zarządzania

Ogólne informacje o zajęciach: Student zapoznaje się z rolą norm i normalizacji w gospodarce. Poznaje korzyści dla organizacji wynikające z wdrażania systemów zarządania. Poznaje wymogi norm podstawowych systemów zarządzania. Projektuje podstawowe elementy zintegrowanego systemu zarządzania.

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych
1 Urbaniak M. Systemy zarządzania w praktyce gospodarczej Difin, Warszawa. 2006
2 Łunarski J. Zarządzanie jakością. Standardy i zasady WNT, Warszawa. 2012
Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych
1 Zbigniew Banaszak, Sławomir Kłos, Janusz Mleczko Zintegrowane systemy zarządzania Polskie Wydaw.Ekonom.. 2016
2 Łunarski Zintegrowane systemy zarządzania : wspomaganie zarządzania systemami standardowymi Ofic.Wydaw.Politech.Rzesz.. 2011
Literatura do samodzielnego studiowania
1 Andrzej Pacana, Dorota Stadnicka Nowoczesne systemy zarządzania jakością zgodne z ISO 9001 : 2015 Ofic.Wydaw.Politech.Rzesz.. 2018

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Zgodne z regulaminem studiów PRz

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Wiedza dotycząca wpływu otoczenia na organizację. Znajomość roli przywództwa w zarządzaniu.

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Student potrafi zidentyfikować podstawowe instytucje tworzące otoczenie organizacji.

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Student posiada umiejętność współdziałania w grupie

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z PRK
01 Student zna rolę norm i normalizacji w gospodarce, zna korzyści wynikające z systemów zarządzania w organizacji. wykład / wykład problemowy, wykład informacyjny; ćwiczenia / ćwiczenia problemowe test pisemny, prezentacja dokonań (portfolio), obserwacja wykonawstwa K_U07++
K_K03+
P6S_KR
P6S_UW
02 Student ma wiedzę w zakresie wymogów norm podstawowych systemów zarządzania, określa cechy zarządzania procesowego, prezentuje opisy systemu. wykład, problemowy/informacyjny, ćwiczenia problemowe test pisemny, prezentacja dokonań (portfolio), obserwacja wykonawstwa K_U07+
K_U11+
P6S_UO
P6S_UW
03 Student potrafi zaprojektować prosty system,potrafi tworzyć dokumentację systemową. wykład problemowy/informacyjny, ćwiczenia problemowe test pisemny, prezentacja dokonań (portfolio), obserwacja wykonawstwa K_W04+
K_U07++
P6S_UW
P6S_WG
P6S_WK
04 Student potrafi zaprojektować proces implementacji systemu zarządzania. wykład problemowy/informacyjny, ćwiczenia problemowe test pisemny, prezentacja dokonań (portfolio), obserwacja wykonawstwa K_W04+
K_U07++
P6S_UW
P6S_WG
P6S_WK
05 Student ma świadomość występowania niezgodności i konieczności ciągłego doskonalenia metod pomiaru. wykład problemowy/informacyjny, ćwiczenia problemowe test pisemny, prezentacja dokonań (portfolio), obserwacja wykonawstwa K_W04+
K_K03+
P6S_KR
P6S_WG
P6S_WK

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
5 TK01 Globalizacja a rozwój systemów zarządzania. Normy i normalizacja w działalności gospodarczej W01, W02, C01 MEK01
5 TK02 Zasady projektowania zintegrowanego systemu zarządzania zgodnego z normami krajowymi i międzynarodowymi. W03 C02, C03 MEK01 MEK02 MEK03 MEK04
5 TK03 Elementy składowe systemów zarządzania, fazy integrowania oraz korzyści wynikające z integracji W04, W05, W06, C04, C05 MEK01 MEK02 MEK03 MEK05
5 TK04 Możliwości zastosowania nowoczesnych technologii w zintegrowanych systemach zarządzania W07, C06, C07 MEK01 MEK02

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Wykład (sem. 5) Przygotowanie do kolokwium: 3.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem.
Uzupełnienie/studiowanie notatek: 2.00 godz./sem.
Studiowanie zalecanej literatury: 7.00 godz./sem.
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 5) Przygotowanie do ćwiczeń: 4.00 godz./sem.
Przygotowanie do kolokwium: 3.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem.
Dokończenia/studiowanie zadań: 5.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 5) Przygotowanie do konsultacji: 1.00 godz./sem.
Udział w konsultacjach: 2.00 godz./sem.
Zaliczenie (sem. 5) Przygotowanie do zaliczenia: 2.00 godz./sem.
Zaliczenie pisemne: 1.00 godz./sem.

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Wykład Ocena na podstawie pisemnego testu
Ćwiczenia/Lektorat Ocena na podstawie portfolio prac realizowanych na zajęciach oraz aktywności
Ocena końcowa Ocena końcowa jest średnią ocen z zaliczenia wykładów i ćwiczeń

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: tak

1 A. Badora; K. Krukowski; K. Kud; J. Mioduszewski; R. Przygodzka; M. Woźniak Odnawialne źródła energii w rolnictwie Polski Wschodniej - uwarunkowania rozwoju 2023
2 A. Badora; K. Kud; M. Woźniak Expectations of the Inhabitants of South-Eastern Poland Regarding the Energy Market, in the Context of the COVID-19 Crisis 2023
3 A. Badora; K. Kud; L. Woźniak; M. Woźniak Electricity Production and Consumption Perspectives in the Opinion of the Youth of South-Eastern Poland 2022
4 A. Badora; K. Kud; L. Woźniak; M. Woźniak Renewable Energy Sources as the Future of the Energy Sector and Climate in Poland—Truth or Myth in the Opinion of the Society 2022
5 A. Badora; K. Kud; M. Woźniak Consumer Attitudes as Part of Lifestyle in the COVID-19 Emergency 2022
6 K. Kud; M. Woźniak Food shopping preferences in the context of logistic chains of food supplies on the example of consumers from the Podkarpackie voivodeship 2022
7 K. Kud; M. Woźniak Rural Electricity Consumption: Reality and Prospects in the Opinion of the Inhabitants of Podkarpackie and Lubelskie Voivodships 2022
8 A. Badora; K. Kud; M. Woźniak Impact of the Energy Sector on the Quality of the Environment in the Opinion of Energy Consumers from Southeastern Poland 2021
9 A. Badora; K. Kud; M. Woźniak Nuclear Energy Perception and Ecological Attitudes 2021
10 J. Johnson; K. Kud Shaping institutional and legal order and spatial order of river valleys as eco-innovative determinants of sustainable development 2021
11 A. Badora; K. Kud Biomass of natural floodplains as an eco-innovative element of civic energy in the context of social perception of prosumer 2020
12 A. Badora; M. Celińska; O. Drążek; E. Klimkiewicz; K. Kud; D. Majewska; A. Pasek; A. Snopek Nowe style konsumpcji 2020
13 K. Kud Postawy studentów województwa podkarpackiego wpływające na gospodarkę odpadami komunalnymi 2020
14 K. Kud Consumers\' perception of eco-innovation in food supply chain logistics as a factor shaping food product quality 2019
15 K. Kud Estetyczne i praktyczne walory łąk łęgowych doliny Sanu jako realizacja dobra publicznego 2019
16 K. Kud Percepcja barier rozwoju elektromobilności w kontekście postaw ekologicznych mieszkańców województwa podkarpackiego 2019
17 K. Kud Zarządzanie rozwojem obszarów wiejskich w terenach zalewowych jako innowacyjny element logistyki kryzysowej 2019