logo
Karta przedmiotu
logo

Kultury komórkowe w biotechnologii leków

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2020/2021

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Chemiczny

Nazwa kierunku studiów: Inżynieria farmaceutyczna

Obszar kształcenia: nauki techniczne/przyrodnicze

Profil studiów: ogólnoakademicki

Poziom studiów: pierwszego stopnia

Forma studiów: stacjonarne

Specjalności na kierunku:

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: inżynier

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Katedra Biotechnologii i Bioinformatyki

Kod zajęć: 12740

Status zajęć: wybierany dla programu

Układ zajęć w planie studiów: sem: 5 / W15 L15 / 2 ECTS / Z

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora 1: dr inż. Piotr Dziadczyk

Imię i nazwisko koordynatora 2: prof. dr hab. inż. Mirosław Tyrka

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z technologiami wykorzystującymi kultury komórek do produkcji leków. W ramach zajęć z modułu omawiane są aspekty biologiczne i technologiczne kultur komórkowych wykorzystywanych w biotechnologii farmaceutycznej.

Ogólne informacje o zajęciach: W ramach wykładów prezentowane są zagadnienia dotyczące wykorzystania kultur komórek bakterii, grzybów, roślin i ssaków w produkcji związków chemicznych wykorzystywanych w farmacji takich jak: antybiotyki, witaminy, hormony steroidowe, polipeptydy, białka, flawonoidy. Kolejna grupa prezentowanych zagadnień to izolacja, oczyszczanie i oraz analiza jakościowa i ilościowa związków chemicznych wyprodukowanych w kulturach komórkowych. Omawiane są również zasady postępowania z organizmami modyfikowanymi genetycznie i podstawowe przepisy prawa w tym zakresie. W trakcie zajęć laboratoryjnych studenci zapoznają się z podstawowymi technikami stosowanymi w prowadzeniu kultur komórek bakterii, drożdży, roślin i ssaków. Prezentowane zagadnienia praktyczne obejmują: BHP, zasady pracy w warunkach sterylnych, metody sterylizacji powietrza, płynów, pożywek, materiałów, narzędzi, sprzętu i urządzeń, przygotowanie podstawowych rodzajów pożywek do kultur komórkowych, zakładanie i prowadzenie kultur komórek bakterii, drożdży, roślin i ssaków, prowadzenie przyżyciowych obserwacji komórek w kulturze.

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych
1 Daan J.A. Crommelin, Robert D. Sindelar, Bernd Meibohm Pharmaceutical Biotechnology Fundamentals and Applications , Fifth Edition Springer Nature Switzerland AG. 2019
2 Cornelia Kasper, Verena Charwat, Antonina Lavrentieva Cell Culture Technology Springer International Publishing AG. 2018
3 Victor A. Vinci, Sarad R. Parekh Handbook of Industrial Cell, Culture Mammalian, Microbial, and Plant Cells Humana Press Inc.. 2003
Literatura do samodzielnego studiowania
1 Víctor M. Loyola-Vargas, Neftalí Ochoa-Alejo Plant Cell Culture Protocols Springer Science+Business Media. 2012

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Zaliczenie przedmiotów: Biologia komórki (Kod zajęć: 12290) i Mikrobiologia ogólna (Kod zajęć: 12683)

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Znajomość biologii komórki i mikrobiologi w zakresie wymaganym do uzyskania zaliczeń z tych przedmiotów.

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Podstawowe umiejętności w zakresie prac laboratoryjnych: ważenie, pomiary objętości płynów, posługiwanie się pipetami automatycznymi, pH-metrem, obliczenia boichemiczne.

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Umiejętność pracy w małych, 3-5 osobowych zespołach, skrupulatność w wykonywaniu powierzonych zadań takich jak procedury laboratoryjne, prowadzenie dokumentacji wykonanych prac, obowiązkowość, sumienn

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z PRK
01 Student rozumie znaczenie kultur komórkowych w produkcji farmaceutyków. Zna najważniejsze związki chemiczne stosowane w medycynie i produkowane w systemach wykorzystujących kultury komórkowe. wykład Egzamin pisemny. Kontrola pracy studenta w trakcie zajęć przez nauczyciela. Pisemne sprawozdanie z wykonania zadań laboratoryjnych. K_W06+
K_W09+
K_U05+
K_K03+
P6S_KR
P6S_UW
P6S_WG
02 Student potrafi prowadzić podstawowe typy kultur komórkowych: bakterii E. coli, drożdży S. cerevisiae, roślinne Saponaria ocymoides, mysie keratynocyty. laboratoria Egzamin pisemny. Kontrola pracy studenta w trakcie zajęć przez nauczyciela. Pisemne sprawozdanie z wykonania zadań laboratoryjnych. K_W06+
K_W09+
K_U05+
K_K02+
P6S_KO
P6S_KR
P6S_UW
P6S_WG
03 Student zna zasady BHP w laboratorium, zasady pracy w warunkach sterylnych, metody sterylizacji powietrza, płynów, pożywek, materiałów, narzędzi i aparatury technicznej. laboratoria i wykład Sprawdzian K_U05+
K_K02+
P6S_KO
P6S_KR
P6S_UW
04 Student zna przepisy prawa w zakresie dotyczącym wykorzystywania organizmów zmodyfikowanych genetycznie w procesach przemysłowych. Student zna zasady bezpiecznej pracy z organizmami zmodyfikowanymi genetycznie. wykład i laboratoria Egzamin pisemny K_K02+
P6S_KO
P6S_KR
05 Student potrafi pracować w małym zespole, kierować pracą, wyznaczać zadania do wykonania, nadzorować ich wykonanie, wykonywać otrzymane polecenia, delegować zadanie do wykonania, koordynować pracę członków zespołu. laboratoria Kontrola pracy studenta w trakcie zajęć przez nauczyciela. K_U05+
K_K02+
P6S_KO
P6S_KR
P6S_UW

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
5 TK01 Wprowadzenie do przedmiotu. W01 MEK01
5 TK02 Podstawy mikroskopii. Zastosowanie mikroskopii w kontroli procesów technologicznych wykorzystujących kultury komórkowe. Zasady pracy sterylnej. Metody sterylizacji materiałów, powietrza, sprzętu, narzędzi i pożywek. Zasady pracy sterylnej.Fizjologiczne i biochemiczne podstawy komponowania składu pożywek. Podstawowe rodzaje pożywek stosowane w kulturach komórek różnych gatunków. W02 MEK02
5 TK03 Mechanizmy biochemiczne i fizjologiczne komórek bakteryjnych wykorzystywane w produkcji farmaceutyków. Podstawy metodyczne prowadzenia kultury komórek bakteryjnych. W03-W04 MEK01 MEK02
5 TK04 Mechanizmy biochemiczne i fizjologiczne komórek drożdży i grzybów strzępkowych wykorzystywane w produkcji farmaceutyków. Podstawy metodyczne prowadzenie kultury komórek drożdży. W05-W06 MEK01 MEK02
5 TK05 Mechanizmy biochemiczne i fizjologiczne komórek ssaczych wykorzystywane w produkcji farmaceutyków. Podstawy metodyczne prowadzenie kultury komórek ssaczych. W07-W08 MEK01 MEK02
5 TK06 Mechanizmy biochemiczne i fizjologiczne komórek roślinnych wykorzystywane w produkcji farmaceutyków. Podstawy metodyczne prowadzenie kultury komórek roślinnych. W09-W10 MEK01 MEK02
5 TK07 Metody uzyskiwania komórek modyfikowanych genetycznie. Zastosowanie komórek transgenicznych w produkcji farmaceutyków. W11-W14 MEK01 MEK03
5 TK08 Przepisy prawa regulujące zasady postępowania z organizmami transgenicznymi. W15 MEK04
5 TK09 Szkolenie BHP. Instruktaż z zasad obsługi sprzętu laboratoryjnego wykorzystywanego w trakcie zajęć. Zasady pracy sterylnej. Metody sterylizacji powierza, pożywek, płynów, materiałów, narzędzi i urządzeń technicznych. Przygotowanie pożywek ko kultury bakterii E. coli, drożdży S. cerevisiae. i rośliny Saponaria ocymoides. L01-L05 MEK01 MEK02 MEK03 MEK05
5 TK10 Indukcja kultury bakterii E. coli i drożdży S. cerevisiae. Pasaż kultury zawiesinowej komórek Saponaria ocymoides. L06-L10 MEK01 MEK02 MEK03 MEK05
5 TK11 Obserwacje kultury E. coli, S. cerevisiae i Saponaria ocymoides. Pasaż keratynocytów mysich. L11-L15 MEK01 MEK02 MEK03 MEK05

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Wykład (sem. 5) Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem.
Uzupełnienie/studiowanie notatek: 6.00 godz./sem.
Studiowanie zalecanej literatury: 10.00 godz./sem.
Laboratorium (sem. 5) Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem.
Dokończenia/wykonanie sprawozdania: 4.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 5) Przygotowanie do konsultacji: 1.00 godz./sem.
Udział w konsultacjach: 1.00 godz./sem.
Zaliczenie (sem. 5) Przygotowanie do zaliczenia: 5.00 godz./sem.
Zaliczenie pisemne: 1.00 godz./sem.

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Wykład Ocena z egzaminu pisemnego.
Laboratorium Zaliczenie na podstawie udziału w laboratoriach i pisemnego sprawozdania.
Ocena końcowa Ocena końcowa to ocena z egzaminu pisemnego.

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: tak

1 B. Bakera; M. Rakoczy-Trojanowska; M. Szeliga; M. Święcicka; M. Tyrka Identification of candidate genes responsible for chasmogamy in wheat 2023
2 P. Bednarek; A. Dorczyk; T. Drzazga; D. Jasińska; P. Krajewski; B. Ługowska; R. Martofel; P. Matysik; M. Niewińska; D. Ratajczak; K. Rączka; T. Sikora; D. Tyrka; M. Tyrka; E. Witkowski; U. Woźna-Pawlak Genome-wide association mapping in elite winter wheat breeding for yield improvement 2023
3 M. Dyda; G. Gołębiowska; M. Rapacz; M. Szechyńska-Hebda; M. Tyrka; I. Wąsek; M. Wędzony Quantitative trait loci and candidate genes associated with freezing tolerance of winter triticale (× Triticosecale Wittmack) 2022
4 M. Dyda; G. Gołębiowska; M. Rapacz; M. Tyrka; M. Wędzony Genetic mapping of adult-plant resistance genes to powdery mildew in triticale 2022
5 M. Dyda; G. Gołębiowska; M. Rapacz; M. Tyrka; M. Wędzony Mapping of QTL and candidate genes associated with powdery mildew resistance in triticale (× Triticosecale Wittm.) 2022
6 P. Krajewski; R. Marcinkowski; R. Martofel; P. Matysik; M. Mokrzycka; M. Rakoczy-Trojanowska; M. Rokicki; S. Stojałowski; M. Tyrka; U. Woźna-Pawlak; B. Żmijewska Genome-Wide Association Analysis for Hybrid Breeding in Wheat 2022
7 A. Pietrusińska; M. Tyrka Linkage of Lr55 wheat leaf rust resistance gene with microsatellite and DArT-based markers 2021
8 B. Bakera; P. Krajewski; M. Mokrzycka; M. Rakoczy-Trojanowska; M. Szeliga; M. Święcicka; M. Tyrka Identification of Rf Genes in Hexaploid Wheat (Triticumaestivum L.) by RNA-Seq and Paralog Analyses 2021
9 B. Bakera; P. Krajewski; P. Matysik; M. Mokrzycka; M. Rakoczy-Trojanowska; M. Rokicki; S. Stojałowski; M. Szeliga; D. Tyrka; M. Tyrka Evaluation of genetic structure in European wheat cultivars and advanced breeding lines using high-density genotyping-by-sequencing approach 2021
10 J. Buczkowicz; T. Drzazga; B. Ługowska; P. Matysik; K. Rubrycki; M. Semik; D. Tyrka; M. Tyrka; E. Witkowski Identyfikacja efektywnych genów odporności na wybrane choroby wirusowe i grzybowe pszenicy zwyczajnej 2021
11 J. Buczkowicz; T. Drzazga; G. Fic; M. Jaromin; P. Krajewski; P. Matysik; R. Mazur; P. Milczarski; T. Sikora; M. Szeliga; D. Tyrka; M. Tyrka; E. Witkowski Selekcja genomowa pszenicy ozimej 2021
12 E. Ciszkowicz; E. Kaznowska; P. Porzycki; M. Semik; M. Tyrka MiR-93/miR-375: Diagnostic Potential, Aggressiveness Correlation and Common Target Genes in Prostate Cancer 2020
13 G. Czajowski; M. Karbarz; M. Pojmaj; A. Strzembicka; D. Tyrka; M. Tyrka; A. Wardyńska; M. Wędzony Quantitative trait loci mapping of adult-plant resistance to powdery mildew in triticale 2020
14 J. Ciura; M. Szeliga; M. Tyrka Representational Difference Analysis of Transcripts Involved in Jervine Biosynthesis 2020
15 J. Ciura; M. Grzesik; M. Szeliga; M. Tyrka Identification of candidate genes involved in steroidal alkaloids biosynthesis in organ-specific transcriptomes of Veratrum nigrum L. 2019
16 M. Dyda; M. Szechyńska-Hebda; M. Tyrka; I. Wąsek; M. Wędzony Local and systemic regulation of PSII efficiency in triticale infected by the hemibiotrophic pathogen Microdochium nivale 2019
17 M. Dziurka; K. Hura; T. Hura; A. Ostrowska; M. Tyrka Participation of Wheat and Rye Genome in Drought Induced Senescence in Winter Triticale (X Triticosecale Wittm.) 2019
18 Z. Banaszak; A. Fiust; Z. Nita; W. Orłowska-Job; M. Pojmaj; M. Rapacz; M. Tyrka; M. Wójcik-Jagła Sposób selekcji mrozoodpornych genotypów jęczmienia ozimego 2019