Cykl kształcenia: 2020/2021
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Chemiczny
Nazwa kierunku studiów: Inżynieria farmaceutyczna
Obszar kształcenia: nauki techniczne/przyrodnicze
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: pierwszego stopnia
Forma studiów: stacjonarne
Specjalności na kierunku:
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: inżynier
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Katedra Biotechnologii i Bioinformatyki
Kod zajęć: 12723
Status zajęć: wybierany dla programu
Układ zajęć w planie studiów: sem: 6 / W15 L15 / 2 ECTS / Z
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora: dr inż. Andrzej Łyskowski
Główny cel kształcenia: Poznanie i zrozumienie etapów inżynierii białek w celu pozyskania produktów biotechnologicznych o potencjalnych właściwościach terapeutycznych.
Ogólne informacje o zajęciach: Realizowany jest w postaci 15 godzin wykładów oraz 15 godzin laboratoriów komputerowych i kończy się zaliczeniem
1 | Agnieszka Kraj, Anna Drabik, Jerzy Silberring | Proteomika i metabolomika | WUW. | 2010 |
2 | Stanisław Ledakiewicz | Inżynieria biochemiczna | Wydawnictwo WNT. | 2011 |
3 | Sawn Doonan | Białka i peptydy | Wydawnictwo Naukowe PWN. | 2008 |
1 | Jin Xiong | Podstawy bioinformatyki | Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego . | 2009 |
Wymagania formalne: Rejestracja na dany semestr
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Podstawowa wiedza z zakresu biochemii i proteomiki
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Umiejętność samokształcenia, obsługa komputera
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Umiejętność zarówno pracy samodzielnej jak i grupowej
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z PRK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Rozumie cel inżynierii białek oraz metody służące jego osiągnieciu | wykład | test pisemny |
K_W02+ |
P6S_WG |
02 | Zna i rozumie techniki bioinformatycznej charakterystyki białek i ich rekombinowanych pochodnych | laboratorium | raport pisemny, obserwacja wykonawstwa |
K_U05+++ K_K03++ |
P6S_KR P6S_UW |
03 | Zna i rozumie techniki molekularne służące otrzymywaniu i charakterystyce białek rekombinowanych | wykład | test pisemny |
K_W09+++ |
P6S_WG |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
6 | TK01 | W1-W7 | MEK01 | |
6 | TK02 | L1-L5 | MEK02 | |
6 | TK03 | W1-W7 | MEK01 MEK03 | |
6 | TK04 | W1-W7 | MEK01 MEK02 MEK03 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Wykład (sem. 6) | Godziny kontaktowe:
15.00 godz./sem. |
Uzupełnienie/studiowanie notatek:
5.00 godz./sem. |
|
Laboratorium (sem. 6) | Przygotowanie do laboratorium:
2.00 godz./sem. Przygotowanie do kolokwium: 5.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
15.00 godz./sem. |
Dokończenia/wykonanie sprawozdania:
5.00 godz./sem. |
Konsultacje (sem. 6) | |||
Zaliczenie (sem. 6) |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Wykład | Ocena jest proporcjonalna do liczby uzyskanych na zaliczeniu punktów i zgodna z kryteriami 'Wydziałowej Księgi Jakości Kształcenia'. Na ocenę pozytywną student musi zebrać min 50% punktów. |
Laboratorium | Ocena jest wystawiana na podstawie średniej oceny z kolokwiów oraz oceny ze sprawozdania |
Ocena końcowa | Ocena końcowa z modułu jest średnią ocen z zaliczenia wykładów i końcowej oceny z laboratoriów (50/50). Średnia może być wyciągnięta tylko jeżeli obie oceny są pozytywne. |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie
1 | M. Dżugan; A. Łyskowski; M. Miłek | Assessing the Antimicrobial Properties of Honey Protein Components through In Silico Comparative Peptide Composition and Distribution Analysis | 2023 |
2 | V. Csitkovits; K. Gruber; C. Kratky; B. Kräutler; A. Łyskowski | Structure-Based Demystification of Radical Catalysis by a Coenzyme B12 dependent Enzyme – Crystallographic Study of Glutamate Mutase with Cofactor Homologues | 2022 |
3 | K. Chen; Ł. Jaremko; M. Jaremko; A. Łyskowski | Genetic and Molecular Factors Determining Grain Weight in Rice | 2021 |
4 | D. Antos; M. Kołodziej; A. Łyskowski; W. Piątkowski; I. Poplewska; P. Szałański | Determination of protein crystallization kinetics by a through-flow small-angle X-ray scattering method | 2019 |