logo
Karta przedmiotu
logo

Ochrona konkurencji i konsumentów

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2019/2020

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania

Nazwa kierunku studiów: Zarządzanie

Obszar kształcenia: nauki społeczne

Profil studiów: ogólnoakademicki

Poziom studiów: pierwszego stopnia

Forma studiów: stacjonarne

Specjalności na kierunku: 1F - Zarządzanie finansami, 2J - Zarządzanie jakością, 3M - Nowoczesny marketing, 4P - Zarządzanie projektami, 5N - Zarządzanie międzynarodowe

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: licencjat

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Katedra Prawa i Administracji

Kod zajęć: 1237

Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 2J - Zarządzanie jakością

Układ zajęć w planie studiów: sem: 6 / W15 / 3 ECTS / Z

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora: dr Andrzej Kiełtyka

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Poznanie źródeł i zasad ochrony konkurencji i konsumentów. Umiejętność posługiwania się przepisami prawa z zakresu ochrony praw konsumentów oraz ochrony konkurencji. Umiejętność korzystania ze środków ochrony prawnej oraz sporządzania podstawowych pism procesowych.

Ogólne informacje o zajęciach: Moduł obejmuje źródła, istotę oraz zakres prawa ochrony konkurencji i konsumentów

Materiały dydaktyczne: akty normatywne

Inne: kazusy

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych
1 A. Stawicki (red.) Ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów. Komentarz Wolters Kluwer, wydanie elektroniczne LEX. 2016
Literatura do samodzielnego studiowania
1 M. Sieradzka Ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów wyd. elektorniczne LEX. 2014

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Zgodne z regulaminem studiów wyższych na PRz

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Wiedza o podstawowych zagadnieniach z zakresu prawa

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Umiejętność analizowania aktów prawnych

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Umiejętność praktycznego posługiwania się regulacjami z zakresu ochrony konkurencji i konsumentów

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z PRK
01 Zna podstawowe instytucje ochrony konkurencji i konsumentów wykład/ wykład problemowy, dyskusja dydaktyczna zaliczenie cz. ustna K_W01++
P6S_WG
02 Zna cel i zakres ochrony konkurencji i konsumentów wykład / wykład problemowy, dyskusja dydaktyczna zaliczenie cz. ustna K_W06+++
K_K01+
P6S_KK
P6S_WG
P6S_WK
03 Potrafi wskazać praktyczne znaczenie ochrony konsumentów i konkurencji wykład / wykład problemowy, studium przypadku zaliczenie cz. ustna K_U03++
P6S_UK
P6S_UW
04 Ma świadomość zmienności i rozwoju przepisów prawa z zakresu ochrony konkurencji i konsumentów; ma świadomość konieczności ciągłego dokształcania się. wykład / wykład problemowy, dyskusja zaliczenie cz. ustna K_U09++
K_K03++
P6S_KR
P6S_UK

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
6 TK01 Źródła prawa ochrony konsumentów W 1 MEK01
6 TK02 Zasady przeciwdziałania nieuczciwym praktykom rynkowym W2-4 MEK02
6 TK03 Pisma procesowe z zakresu ochrony konsumentów W5-6 MEK03
6 TK04 Organy ochrony konsumentów i postępowanie przed nimi W7-8 MEK04
6 TK05 Środki ochrony prawnej z zakresu prawa ochrony konsumentów W 9 -15 MEK04

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Wykład (sem. 6) Przygotowanie do kolokwium: 10.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem.
Uzupełnienie/studiowanie notatek: 8.00 godz./sem.
Studiowanie zalecanej literatury: 15.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 6) Przygotowanie do konsultacji: 3.00 godz./sem.
Udział w konsultacjach: 2.00 godz./sem.
Zaliczenie (sem. 6) Przygotowanie do zaliczenia: 22.00 godz./sem.
Zaliczenie ustne: 1.00 godz./sem.

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Wykład Test zaliczeniowy
Ocena końcowa Wynik testy zaliczeniowego

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : tak

Dostępne materiały : ustawy odnoszące się do ochrony konkurencji i konsumentów

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: nie