logo
Karta przedmiotu
logo

Opakowalnictwo

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2019/2020

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania (logistyka)

Nazwa kierunku studiów: Logistyka

Obszar kształcenia: nauki techniczne

Profil studiów: ogólnoakademicki

Poziom studiów: pierwszego stopnia

Forma studiów: niestacjonarne

Specjalności na kierunku: 1. Systemy transportowe, 2. Zarządzanie procesami logistycznymi, 3. Obsługa portów lotniczych

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: inżynier

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Informatyki w Zarządzaniu

Kod zajęć: 12046

Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 2. Zarządzanie procesami logistycznymi

Układ zajęć w planie studiów: sem: 5 / W12 C9 / 3 ECTS / E

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora 1: dr hab. inż. prof. PRz Krzysztof Tereszkiewicz

Imię i nazwisko koordynatora 2: dr inż. Irena Nowotyńska

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Celem jest przekazanie wiedzy z zakresu opakowalnictwa i jego znaczenia w procesach logistycznych. Zapoznanie studentów z podstawami projektowania opakowań.

Ogólne informacje o zajęciach: Należy do grupy modułów wybieralnych w semestrze 5.

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych
1 red. Leszczyński K. i Żbikowska A. Opakowania i pakowanie żywności : wybrane zagadnienia Warszawa : Wydaw.SGGW. 2016
2 Korzeniowski A., Ankiel-Homa M., Czaja-Jagielska N. ; red. nauk.Korzeniowski A. Innowacje w opakowalnictwie Wydaw.Uniw.Ekonom.. 2011
3 Caruso G.i in. Chemia materiałów opakowaniowych Warszawa : Wydaw. Nauk. PWN. 2017
4 Michniewska K. Logistyka odzysku w opakowalnictwie Warszawa: Difin. 2013
Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych
1 Żakowska H. Opakowania a środowisko : wymagania, standardy, projektowanie, znakowanie Wydaw.Nauk.PWN. 2017
2 red. Emblem A. i Henry’ego Emblem H. Technika opakowań : podstawy, materiały, procesy wytwarzania : praca zbiorowa Wydaw.Nauk.PWN. 2014
3 Jakowski S. Opakowania transportowe : poradnik. Warszawa: Wydaw. WNT. 2015
Literatura do samodzielnego studiowania
1 red. nauk. Farmer N. nnowacje w opakowaniach żywności i napojów : rynki, materiały, technologie / Warszawa: Wydaw. Nauk. PWN. 2016

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Zgodne z regulaminem studiów wyższych na PRz.

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Ma wiedzę z zakresu właściwości i składu produktów przemysłowych i spożywczych

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Posiada umiejętność praktycznego wykorzystania wiedzy teoretycznej z zakresu towaroznawstwa i obsługi wybranych programów komputerowych.

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Umiejętność pracy w grupie i zespołowego rozwiązywania zadań. Umiejętność rozpowszechniania wiedzy praktycznej. Umiejętność tworzenia przestrzeni dyskusyjnych.

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z PRK
01 Zna cele i zakres opakowalnictwa towarów żywnościowych i przemysłowych wykład, konwersatorium zaliczenie cz. pisemna K_W09+
P6S_WG
02 Zna funkcje opakowań, materiały i techniki opakowalnicze oraz systemy znakowania opakowań. wykład, konwersatorium zaliczenie cz. pisemna K_W09+
P6S_WG
03 Zna podstawowe technologie pakowania żywności wykład, konwersatorium zaliczenie cz. pisemna K_W09+
P6S_WG
04 Zna innowacje i kierunki rozwoju opakowalnictwa i jego relacje ze środowiskiem wykład, konwersatorium zaliczenie cz. pisemna K_W09+
P6S_WG
05 Zna podstawowe zasady projektowania i analizy cyklu życia opakowań. Zna rolę i funkcję opakowań w procesach logistycznych. ćwiczenia bieżący nadzór i kontrola realizacji projektu K_U04+
K_U09+
K_K01+
P6S_KK
P6S_UW
06 Potrafi zaprojektować przykładowe opakowanie (rodzaj tworzywa, technikę pakowania, oznakowanie opakowania i zagospodarowanie odpadów opakowaniowych). projekt zespołowy przedstawienie wykonanego projektu K_U04+
K_U09+
K_K01+
P6S_KK
P6S_UW

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
5 TK01 Znaczenie opakowalnictwa w gospodarce i systemach logistycznych. Ujęcie wartościowe i ilościowe. W01-W02 MEK01
5 TK02 Funkcje i podział opakowań. W03-W04 MEK02 MEK05
5 TK03 Materiały opakowaniowe i właściwości, klasyfikacja opakowań, znakowanie i kodowanie i normalizacja opakowań. W05-W06 MEK02 MEK04
5 TK04 Techniki i systemy pakowania W07-W08 MEK02
5 TK05 Ekologiczne problemy produkcji stosowania i recyklingu opakowań. W09-W10 MEK04 MEK05
5 TK06 Innowacje i postęp techniczny w opakowalnictwie. W11-W12 MEK04
5 TK07 Dobór materiałów i technik do wybranych produktów. C01 MEK02 MEK05
5 TK08 Gromadzenie i opracowanie danych do projektowanego opakowania C02 MEK03 MEK04
5 TK09 Projektowanie opakowań jednostkowych i transportowych wybranych towarów-przygotowanie dokumentacji projektowej. C03-C08 MEK05 MEK06
5 TK10 Sprawozdanie i prezentacja projektu opakowania C09 MEK06

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Wykład (sem. 5) Przygotowanie do kolokwium: 5.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 12.00 godz./sem.
Uzupełnienie/studiowanie notatek: 3.00 godz./sem.
Studiowanie zalecanej literatury: 8.00 godz./sem.
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 5) Przygotowanie do ćwiczeń: 2.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 9.00 godz./sem.
Dokończenia/studiowanie zadań: 5.00 godz./sem.
Inne: 10.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 5) Przygotowanie do konsultacji: 1.00 godz./sem.
Udział w konsultacjach: 1.00 godz./sem.
Egzamin (sem. 5) Przygotowanie do egzaminu: 3.00 godz./sem.
Egzamin pisemny: 1.00 godz./sem.

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Wykład Egzamin pisemny.
Ćwiczenia/Lektorat Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest zrealizowanie projektu
Ocena końcowa Ocena końcowa składa się z oceny z projektu (40%) oraz z oceny z egzaminu (60%)

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: tak

1 K. Tereszkiewicz; K. Trojnar Ocena użyteczności pisma Braille’a w kontekscie poprawy dostępności informacji, zapewnienia bezpieczeństwa i zaspokojenia potrzeb komunikacyjnych konsumentów z dysfunkcją wzroku 2023
2 P. Antos; A. Gładysz; K. Kowalczyk; P. Ostyńska; K. Tereszkiewicz Assessment of long-term taste and smell color blindness as a result of COVID-19 disease 2023
3 P. Antos; K. Borowiec; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Komputerowa analiza obrazu w diagnostyce jakości wieprzowiny 2023
4 P. Antos; K. Kowalczyk; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz Influence of the Level of Sex Hormones in the Blood of Gilts on Slaughter Characteristics and Meat Quality 2023
5 S. Kut; I. Nowotyńska The Effect of the Extrusion Ratio on Load and Die Wear in the Extrusion Process 2023
6 S. Rybka; K. Tereszkiewicz Immersive Horizons: Virtual Reality\'s Evolution Across Industries 2023
7 Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Sposób pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym 2023
8 D. Borkowska; A. Gładysz; I. Nowotyńska Narzędzia technologii informacyjnej 2022
9 P. Antos; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz Logistic Determinants of Financial Losses During Poultry Transport 2022
10 S. Kut; I. Nowotyńska Strategies of Heating and Hardening External Corners on the Example of Bending Tools for Press Brakes 2022
11 Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Luminance surface distribution measurements applied to assessing intramuscular fat content in meat 2022
12 Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Urządzenie do pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym 2022
13 I. Nowotyńska The Influence of Geometrical Parameters of a Tool on its Wear in Selected Technological Processes 2021
14 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz The influence of meteorological conditions during traditional smoking on polycyclic aromatic hydrocarbon content in traditional Polish pork ham 2021
15 P. Antos; Ł. Kulig; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz Impact of Selected Factors on Poultry Death During Transportat and Implications In The Form of Finsancial Losses 2021
16 S. Rybka; K. Tereszkiewicz An Assessment of the Effects of Applying Ash from the Thermal Disposal of Sewage Sludge for Fertilizing Energy Plants Using the Example of Giant Miscanthus (Miscanthus sinensis giganteus) 2021
17 W. Kagan; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz An assessment of the efficiency of selected refrigeration units of vehicles for food transport depending on the operating conditions 2021
18 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz Polycyclic aromatic hydrocarbon content in sausage smoked using a polish traditional method 2020
19 K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz Results of breeding use of insemination boars of selected breeds in the seasons of the reproductive cycle of the european wild boar (Sus scrofa L.) 2020
20 M. Antonik; S. Rybka; K. Tereszkiewicz Zarządzanie jakością w oparciu o metodę 5 Why i diagram Ishikawy w przedsiębiorstwie produkcyjnym branży motoryzacyjnej 2020
21 P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz Utilization of Ozone for the Improvement of Mentha piperita L. Quality by Reduction of Microbial Load and Impact of the Process on the Herb Properties 2020
22 S. Kut; I. Nowotyńska Przyrząd wyciskający do wyciskania platerowanych prętów 2020
23 S. Kut; I. Nowotyńska Przyrząd wyciskający do wyciskania platerowanych rur 2020
24 S. Kut; I. Nowotyńska Sposób wyciskania platerowanych prętów 2020
25 S. Kut; I. Nowotyńska Sposób wyciskania platerowanych rur 2020
26 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz Evaluation of post-slaughter exsanguination of selected breeds of pigs 2019
27 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz Skład chemiczny i jakość organoleptyczna wędlin wędzonych tradycyjnie 2019
28 K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz Evaluation and prediction of semen parameters of breeding boars and their use in stock management 2019
29 K. Tereszkiewicz Obrót przedubojowy, jego organizacja i skutki dla jakości wieprzowiny 2019
30 P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz Wpływ ozonowania jako metody zabezpieczenia produktów spożywczych w trakcie przechowywania przed skażeniem mikrobiologicznym w aspekcie zarządzania jakością żywności 2019
31 S. Kut; I. Nowotyńska The Impact of Prestressed die Construction with Cemented Carbide Insert on Stress Distribution During Extrusion 2019
32 S. Kut; I. Nowotyńska The influence of die shape and back tension force on its wear in the process of wire drawing 2019
33 S. Kut; I. Nowotyńska; M. Osetek An impact of assembly interference on stresses in the die tool system during bolt forging 2019
34 Ł. Kulig; D. Kusz; K. Tereszkiewicz Economic consequences of pig and poultry mortality during transport 2019