Cykl kształcenia: 2019/2020
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania (logistyka)
Nazwa kierunku studiów: Logistyka
Obszar kształcenia: nauki techniczne
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: pierwszego stopnia
Forma studiów: stacjonarne
Specjalności na kierunku: 1. Systemy transportowe, 2. Zarządzanie procesami logistycznymi, 3. Obsługa portów lotniczych
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: inżynier
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Informatyki w Zarządzaniu
Kod zajęć: 12044
Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 2. Zarządzanie procesami logistycznymi
Układ zajęć w planie studiów: sem: 5 / W30 C15 / 3 ECTS / E
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora 1: dr hab. inż. prof. PRz Krzysztof Tereszkiewicz
Imię i nazwisko koordynatora 2: dr inż. Irena Nowotyńska
Główny cel kształcenia: Celem jest przekazanie wiedzy z zakresu opakowalnictwa i jego znaczenia w procesach logistycznych. Zapoznanie studentów z podstawami projektowania opakowań.
Ogólne informacje o zajęciach: Należy do grupy modułów wybieralnych w semestrze 5.
1 | red. Leszczyński K. i Żbikowska A. | Opakowania i pakowanie żywności : wybrane zagadnienia | Warszawa : Wydaw.SGGW. | 2016 |
2 | Korzeniowski A., Ankiel-Homa M., Czaja-Jagielska N. ; red. nauk.Korzeniowski A. | Innowacje w opakowalnictwie | Wydaw.Uniw.Ekonom.. | 2011 |
3 | Caruso G.i in. | Chemia materiałów opakowaniowych | Warszawa : Wydaw. Nauk. PWN. | 2017 |
4 | Michniewska K. | Logistyka odzysku w opakowalnictwie | Warszawa: Difin. | 2013 |
1 | Żakowska H. | Opakowania a środowisko : wymagania, standardy, projektowanie, znakowanie | Wydaw.Nauk.PWN. | 2017 |
2 | red. Emblem A. i Henry’ego Emblem H. | Technika opakowań : podstawy, materiały, procesy wytwarzania : praca zbiorowa | Wydaw.Nauk.PWN. | 2014 |
3 | Jakowski S. | Opakowania transportowe : poradnik. | Warszawa: Wydaw. WNT. | 2015 |
1 | red. nauk. Farmer N. | Innowacje w opakowaniach żywności i napojów : rynki, materiały, technologie / | Warszawa: Wydaw. Nauk. PWN. | 2016 |
Wymagania formalne: Zgodne z regulaminem studiów wyższych na PRz.
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Ma wiedzę z zakresu właściwości i składu produktów przemysłowych i spożywczych
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Posiada umiejętność praktycznego wykorzystania wiedzy teoretycznej z zakresu towaroznawstwa i obsługi wybranych programów komputerowych.
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Umiejętność pracy w grupie i zespołowego rozwiązywania zadań. Umiejętność rozpowszechniania wiedzy praktycznej. Umiejętność tworzenia przestrzeni dyskusyjnych.
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z PRK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Zna cele i zakres opakowalnictwa towarów żywnościowych i przemysłowych | wykład, konwersatorium | egzamin cz. pisemna |
K_W09+ |
P6S_WG |
02 | Zna funkcje opakowań, materiały i techniki opakowalnicze oraz systemy znakowania opakowań. | wykład, konwersatorium | egzamin cz. pisemna |
K_W09+ |
P6S_WG |
03 | Zna podstawowe technologie pakowania żywności | wykład, konwersatorium | egzamin cz. pisemna |
K_W09+ |
P6S_WG |
04 | Zna innowacje i kierunki rozwoju opakowalnictwa i jego relacje ze środowiskiem | wykład, konwersatorium | egzamin cz. pisemna |
K_W09+ |
P6S_WG |
05 | Zna podstawowe zasady projektowania i analizy cyklu życia opakowań. Zna rolę i funkcję opakowań w procesach logistycznych. | ćwiczenia problemowe | bieżący nadzór i kontrola realizacji projektu |
K_U04+ K_U09+ K_K01+ |
P6S_KK P6S_UW |
06 | Potrafi zaprojektować przykładowe opakowanie (rodzaj tworzywa, technikę pakowania, oznakowanie opakowania i zagospodarowanie odpadów opakowaniowych). | projekt zespołowy | przedstawienie wykonanego projektu |
K_U04+ K_U09+ K_K01+ |
P6S_KK P6S_UW |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
5 | TK01 | W01-W03 | MEK01 | |
5 | TK02 | W04-W08 | MEK02 MEK05 | |
5 | TK03 | W09-W16 | MEK02 MEK04 | |
5 | TK04 | W17-W22 | MEK02 | |
5 | TK05 | W23-W26 | MEK04 MEK05 | |
5 | TK06 | W27-W30 | MEK04 | |
5 | TK07 | C01-C02 | MEK02 MEK05 | |
5 | TK08 | C03-C06 | MEK03 MEK04 | |
5 | TK09 | C07-C13 | MEK05 MEK06 | |
5 | TK10 | C14-C15 | MEK06 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Wykład (sem. 5) | Godziny kontaktowe:
30.00 godz./sem. |
Studiowanie zalecanej literatury:
2.00 godz./sem. |
|
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 5) | Przygotowanie do ćwiczeń:
2.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
15.00 godz./sem. |
Dokończenia/studiowanie zadań:
1.00 godz./sem. Inne: 3.00 godz./sem. |
Konsultacje (sem. 5) | Przygotowanie do konsultacji:
1.00 godz./sem. |
Udział w konsultacjach:
2.00 godz./sem. |
|
Egzamin (sem. 5) | Przygotowanie do egzaminu:
3.00 godz./sem. |
Egzamin pisemny:
1.00 godz./sem. |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Wykład | Egzamin pisemny |
Ćwiczenia/Lektorat | Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest zrealizowanie projektu |
Ocena końcowa | Ocena końcowa składa się z oceny z zaliczenia projektu (40%) oraz z oceny z egzaminu (60%). |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie
1 | K. Tereszkiewicz; K. Trojnar | Ocena użyteczności pisma Braille’a w kontekscie poprawy dostępności informacji, zapewnienia bezpieczeństwa i zaspokojenia potrzeb komunikacyjnych konsumentów z dysfunkcją wzroku | 2023 |
2 | P. Antos; A. Gładysz; K. Kowalczyk; P. Ostyńska; K. Tereszkiewicz | Assessment of long-term taste and smell color blindness as a result of COVID-19 disease | 2023 |
3 | P. Antos; K. Borowiec; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Komputerowa analiza obrazu w diagnostyce jakości wieprzowiny | 2023 |
4 | P. Antos; K. Kowalczyk; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz | Influence of the Level of Sex Hormones in the Blood of Gilts on Slaughter Characteristics and Meat Quality | 2023 |
5 | S. Kut; I. Nowotyńska | The Effect of the Extrusion Ratio on Load and Die Wear in the Extrusion Process | 2023 |
6 | S. Rybka; K. Tereszkiewicz | Immersive Horizons: Virtual Reality\'s Evolution Across Industries | 2023 |
7 | Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Sposób pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym | 2023 |
8 | D. Borkowska; A. Gładysz; I. Nowotyńska | Narzędzia technologii informacyjnej | 2022 |
9 | P. Antos; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz | Logistic Determinants of Financial Losses During Poultry Transport | 2022 |
10 | S. Kut; I. Nowotyńska | Strategies of Heating and Hardening External Corners on the Example of Bending Tools for Press Brakes | 2022 |
11 | Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Luminance surface distribution measurements applied to assessing intramuscular fat content in meat | 2022 |
12 | Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Urządzenie do pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym | 2022 |
13 | I. Nowotyńska | The Influence of Geometrical Parameters of a Tool on its Wear in Selected Technological Processes | 2021 |
14 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | The influence of meteorological conditions during traditional smoking on polycyclic aromatic hydrocarbon content in traditional Polish pork ham | 2021 |
15 | P. Antos; Ł. Kulig; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz | Impact of Selected Factors on Poultry Death During Transportat and Implications In The Form of Finsancial Losses | 2021 |
16 | S. Rybka; K. Tereszkiewicz | An Assessment of the Effects of Applying Ash from the Thermal Disposal of Sewage Sludge for Fertilizing Energy Plants Using the Example of Giant Miscanthus (Miscanthus sinensis giganteus) | 2021 |
17 | W. Kagan; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz | An assessment of the efficiency of selected refrigeration units of vehicles for food transport depending on the operating conditions | 2021 |
18 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | Polycyclic aromatic hydrocarbon content in sausage smoked using a polish traditional method | 2020 |
19 | K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz | Results of breeding use of insemination boars of selected breeds in the seasons of the reproductive cycle of the european wild boar (Sus scrofa L.) | 2020 |
20 | M. Antonik; S. Rybka; K. Tereszkiewicz | Zarządzanie jakością w oparciu o metodę 5 Why i diagram Ishikawy w przedsiębiorstwie produkcyjnym branży motoryzacyjnej | 2020 |
21 | P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz | Utilization of Ozone for the Improvement of Mentha piperita L. Quality by Reduction of Microbial Load and Impact of the Process on the Herb Properties | 2020 |
22 | S. Kut; I. Nowotyńska | Przyrząd wyciskający do wyciskania platerowanych prętów | 2020 |
23 | S. Kut; I. Nowotyńska | Przyrząd wyciskający do wyciskania platerowanych rur | 2020 |
24 | S. Kut; I. Nowotyńska | Sposób wyciskania platerowanych prętów | 2020 |
25 | S. Kut; I. Nowotyńska | Sposób wyciskania platerowanych rur | 2020 |
26 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | Evaluation of post-slaughter exsanguination of selected breeds of pigs | 2019 |
27 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | Skład chemiczny i jakość organoleptyczna wędlin wędzonych tradycyjnie | 2019 |
28 | K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz | Evaluation and prediction of semen parameters of breeding boars and their use in stock management | 2019 |
29 | K. Tereszkiewicz | Obrót przedubojowy, jego organizacja i skutki dla jakości wieprzowiny | 2019 |
30 | P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz | Wpływ ozonowania jako metody zabezpieczenia produktów spożywczych w trakcie przechowywania przed skażeniem mikrobiologicznym w aspekcie zarządzania jakością żywności | 2019 |
31 | S. Kut; I. Nowotyńska | The Impact of Prestressed die Construction with Cemented Carbide Insert on Stress Distribution During Extrusion | 2019 |
32 | S. Kut; I. Nowotyńska | The influence of die shape and back tension force on its wear in the process of wire drawing | 2019 |
33 | S. Kut; I. Nowotyńska; M. Osetek | An impact of assembly interference on stresses in the die tool system during bolt forging | 2019 |
34 | Ł. Kulig; D. Kusz; K. Tereszkiewicz | Economic consequences of pig and poultry mortality during transport | 2019 |