Cykl kształcenia: 2018/2019
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Chemiczny
Nazwa kierunku studiów: Technologia chemiczna
Obszar kształcenia: nauki techniczne
Profil studiów:
Poziom studiów: kursy
Forma studiów: stacjonarne
Specjalności na kierunku: dla wszystkich specjalności
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister inżynier
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Katedra Polimerów i Biopolimerów
Kod zajęć: 11974
Status zajęć: fakultatywny dla wszystkich specjalności
Układ zajęć w planie studiów: sem: 7 / C8 / 0 ECTS / Z
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora: dr inż. prof. PRz Joanna Wojturska
Główny cel kształcenia: Celem szkolenia jest opanowanie przez uczestników technik, metod i uwarunkowań wspierających wdrożenie Lean Manufacturing, jak i szerzej rozumianego Lean Management. Zapoznanie uczestników z wiedzą i narzędziami optymalizacji procesów wg lean manufacturing ma gwarantować wzrost świadomości dotyczącej możliwości optymalnego sposobu pracy. Celem szkolenia jest również zaznajomienie z podstawowymi różnicami pomiędzy zarządzaniem tradycyjnym a szczupłym (Lean), nabycie umiejętności odróżnienia marnotrawstwa (Muda) od tworzenia wartości (Value Added) oraz przekazanie iInformacji o najnowszych trendach organizacji zarządzania firmą.
Ogólne informacje o zajęciach: Zajęcia praktyczne, warsztatowe
1 | Antosz Katarzyna | Lean Manufacturing: doskonalenie produkcji | Ofic.Wydaw.Politech.Rzesz., Rzeszów. | 2018 |
2 | Adam Hamrol. | Strategie i praktyki sprawnego działania : LEAN, SIX SIGMA i inne | Wydaw.Nauk.PWN, Warszawa. | 2016 |
1 | Tomasz Król | Lean management po polsku : o dobrych i złych praktykach: lean, six sigma, kaizen: 11 i pół powodu, dlaczego zmiana się nie udaje | Helion, Gliwice . | 2018 |
Wymagania formalne: Rejestracja na 7 semestr studiów, Przystąpienie do projektu PO WER. Deklaracja uczestnictwa w zajęciach.
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy:
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności:
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Umiejętność podziału i organizacji czasu pracy w grupie.
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z OEK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Posiada uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmującą kluczowe zagadnienia z zakresu zarządzania odchudzonego - Lean Manufacturing. | wykład problemowy | sprawozdanie z projektu |
K_K02+ |
T2A_K01++ T2A_K02++ |
02 | Zna podstawowe narzędzia Lean Manufakturing służące eliminowaniu marnotrawstwa. | wykład problemowy, realizacja zleconego zadania | prezentacja dokonań (portfolio) |
K_K02+ |
T2A_K01++ T2A_K02++ |
03 | Potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania systemów produkcyjnych w powiązaniu z zarządzaniem i inżynierią produkcji , w szczególności stanowisk roboczych oraz potrafi zaproponować ulepszenia (usprawnienia) istniejących rozwiązań technicznych lub organizacyjnych | realizacja zleconego zadania | prezentacja dokonań (portfolio) |
K_K02+ |
T2A_K01++ T2A_K02++ |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
7 | TK01 | C1 | MEK01 MEK02 | |
7 | TK02 | C2 | MEK01 MEK02 | |
7 | TK03 | C3 | MEK01 MEK02 | |
7 | TK04 | C4 | MEK01 MEK02 | |
7 | TK05 | C5 | MEK01 MEK02 | |
7 | TK06 | C6 | MEK02 MEK03 | |
7 | TK07 | C6 | MEK02 MEK03 | |
7 | TK08 | C7 | MEK02 MEK03 | |
7 | TK09 | C7 | MEK02 MEK03 | |
7 | TK10 | C8 | MEK02 MEK03 | |
7 | TK11 | C8 | MEK02 MEK03 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 7) | Godziny kontaktowe:
8.00 godz./sem. |
||
Konsultacje (sem. 7) | |||
Zaliczenie (sem. 7) |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Ćwiczenia/Lektorat | |
Ocena końcowa |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie