Cykl kształcenia: 2018/2019
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Chemiczny
Nazwa kierunku studiów: Biotechnologia
Obszar kształcenia: nauki techniczne
Profil studiów:
Poziom studiów: kursy
Forma studiów: stacjonarne
Specjalności na kierunku:
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister inżynier
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Katedra Chemii Fizycznej
Kod zajęć: 11946
Status zajęć: fakultatywny
Układ zajęć w planie studiów: sem: 4 / W1 C5 / 0 ECTS / Z
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora: dr inż. Paweł Błoniarz
Terminy konsultacji koordynatora: poniedziałki 12.00-14.00 czwartki 12.00-14.00
Główny cel kształcenia: Zapoznanie się z procesami wytwarzania produktów spożywczych dla dzieci i niemowląt, procedurami bezpieczeństwa stosowanymi przy produkcji oraz badaniami prowadzonymi w ramach kontroli jakości tych produktów.
Ogólne informacje o zajęciach: Wizyta w Zakładzie Produkcyjnym Nestle w Rzeszowie. Firma ta jest jednym ze światowych liderów w produkcji wyrobów spożywczych dla niemowląt i małych dzieci. Spotkanie z pracownikami firmy, zapoznanie ze szczegółami procesów pozyskiwania surowców o najwyższych standardach, procesów produkcyjnych oraz badań kontroli jakości.
Wymagania formalne: Studenci muszą być wpisani na semestr 4 studiów.
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy:
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności:
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Studenci powinni wykazać się odpowiedzialnością i przestrzegać zasad BHP oraz zasad postępowania obowiązujących na terenie zakładu przemysłowego.
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z OEK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Zna procesy wytwarzania produktów spożywczych dla niemowląt i małych dzieci. | Wizyta studyjna | Ankieta wykazująca progres kompetencji |
K_U02++ K_K02+ |
T2A_U03++ T2A_K02+ |
02 | Zna ogóle zagadnienia dotyczące przygotowywania receptur produktów oraz prowadzenia specjalistycznych badań kontroli jakości. | Wizyta studyjna | Ankieta wykazująca progres kompetencji |
K_W01+ K_U02+++ |
T2A_W01++ T2A_W02++ T2A_U03+++ |
03 | Zna sposoby pozyskiwania surowców, procesy technologiczne przerobu surowców i działanie procedur bezpieczeństwa. | Wizyta studyjna | Ankieta wykazująca progres kompetencji |
K_W01+ K_U02++ |
T2A_W01+ T2A_W02++ T2A_U03++ |
04 | Zna ogólne zasady kontroli jakości surowców do produkcji i wyrobów gotowych. | Wizyta studyjna | Ankieta wykazująca progres kompetencji |
K_U02++ K_K02+ |
T2A_U03+++ T2A_K02++ |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
4 | TK01 | W01, C01-05 | MEK01 MEK02 MEK03 | |
4 | TK02 | W01, C01-05 | MEK02 MEK03 MEK04 | |
4 | TK03 | W01, C01-05 | MEK02 MEK03 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Wykład (sem. 4) | Godziny kontaktowe:
1.00 godz./sem. |
||
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 4) | Godziny kontaktowe:
5.00 godz./sem. |
||
Konsultacje (sem. 4) | |||
Zaliczenie (sem. 4) |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Wykład | |
Ćwiczenia/Lektorat | |
Ocena końcowa |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie