logo
Karta przedmiotu
logo

Zapoznanie się z procesami produkcji i kontroli jakości w przemyśle spożywczym

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2018/2019

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Chemiczny

Nazwa kierunku studiów: Biotechnologia

Obszar kształcenia: nauki techniczne

Profil studiów:

Poziom studiów: kursy

Forma studiów: stacjonarne

Specjalności na kierunku:

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister inżynier

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Katedra Chemii Fizycznej

Kod zajęć: 11946

Status zajęć: fakultatywny

Układ zajęć w planie studiów: sem: 4 / W1 C5 / 0 ECTS / Z

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora: dr inż. Paweł Błoniarz

Terminy konsultacji koordynatora: poniedziałki 12.00-14.00 czwartki 12.00-14.00

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Zapoznanie się z procesami wytwarzania produktów spożywczych dla dzieci i niemowląt, procedurami bezpieczeństwa stosowanymi przy produkcji oraz badaniami prowadzonymi w ramach kontroli jakości tych produktów.

Ogólne informacje o zajęciach: Wizyta w Zakładzie Produkcyjnym Nestle w Rzeszowie. Firma ta jest jednym ze światowych liderów w produkcji wyrobów spożywczych dla niemowląt i małych dzieci. Spotkanie z pracownikami firmy, zapoznanie ze szczegółami procesów pozyskiwania surowców o najwyższych standardach, procesów produkcyjnych oraz badań kontroli jakości.

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Studenci muszą być wpisani na semestr 4 studiów.

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy:

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności:

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Studenci powinni wykazać się odpowiedzialnością i przestrzegać zasad BHP oraz zasad postępowania obowiązujących na terenie zakładu przemysłowego.

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z OEK
01 Zna procesy wytwarzania produktów spożywczych dla niemowląt i małych dzieci. Wizyta studyjna Ankieta wykazująca progres kompetencji K_U02++
K_K02+
T2A_U03++
T2A_K02+
02 Zna ogóle zagadnienia dotyczące przygotowywania receptur produktów oraz prowadzenia specjalistycznych badań kontroli jakości. Wizyta studyjna Ankieta wykazująca progres kompetencji K_W01+
K_U02+++
T2A_W01++
T2A_W02++
T2A_U03+++
03 Zna sposoby pozyskiwania surowców, procesy technologiczne przerobu surowców i działanie procedur bezpieczeństwa. Wizyta studyjna Ankieta wykazująca progres kompetencji K_W01+
K_U02++
T2A_W01+
T2A_W02++
T2A_U03++
04 Zna ogólne zasady kontroli jakości surowców do produkcji i wyrobów gotowych. Wizyta studyjna Ankieta wykazująca progres kompetencji K_U02++
K_K02+
T2A_U03+++
T2A_K02++

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
4 TK01 Praktyczne aspekty produkcji w branży specjalistycznych produktów spożywczych. W01, C01-05 MEK01 MEK02 MEK03
4 TK02 Procedury bezpieczeństwa, specjalistyczne badania kontroli jakości w branży spożywczej. W01, C01-05 MEK02 MEK03 MEK04
4 TK03 Sposoby pozyskiwania surowców do produkcji, opracowywanie receptur produktów, prowadzenie procesów technologicznych. W01, C01-05 MEK02 MEK03

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Wykład (sem. 4) Godziny kontaktowe: 1.00 godz./sem.
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 4) Godziny kontaktowe: 5.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 4)
Zaliczenie (sem. 4)

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Wykład
Ćwiczenia/Lektorat
Ocena końcowa

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: nie