logo
Karta przedmiotu
logo

Technologie wytwarzania produktów piwowarskich

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2018/2019

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Chemiczny

Nazwa kierunku studiów: Biotechnologia

Obszar kształcenia: nauki techniczne

Profil studiów:

Poziom studiów: kursy

Forma studiów: stacjonarne

Specjalności na kierunku:

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister inżynier

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Katedra Polimerów i Biopolimerów

Kod zajęć: 11941

Status zajęć: fakultatywny

Układ zajęć w planie studiów: sem: 9 / W1 C5 / 0 ECTS / Z

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora: dr hab. prof. PRz Łukasz Uram

Terminy konsultacji koordynatora: konsultacje po uprzednim kontakcie mailowym z koordynatorem modułu

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Zapoznanie studentów z technologiami wytwarzania produktów piwowarskich

Ogólne informacje o zajęciach: Moduł obejmuje wizytę studyjną w przedsiębiorstwie VANPUR, zajmującym się produkcją wyrobów piwowarskich. W trakcie wizyty studenci zostaną zapoznani z procesami produkcji piwa, charakterystyką runku piwa w Polsce, wyposażeniem i sposobem funkcjonowania poszczególnych działów produkcyjnych przedsiębiorstwa.

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura do samodzielnego studiowania
1 D E Briggs, P A Brookes, R Stevens, C A Boulton Brewing: Science and Practice ISBN-13: 978-1855734906. 2004

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Wpis na semestr 9

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Znajomość podstaw procesów fermentacji

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Umiejętność pracy w grupie

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Student powinien zachować dyscyplinę, ostrożność i wykazywać poszanowanie dla zasad BHP panujących w przedsiębiorstwie produkcji żywności.

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z OEK
01 zna przebieg kolejnych etapów produkcji piwa, Wizyta studyjna test pisemny K_W01++
K_U02+++
K_K02++
T2A_W01+
T2A_W02+++
T2A_U03+++
T2A_K02++
02 zna parametry jakościowe piwa oraz system zapewnienia kontroli jakości podczas jego produkcji. Wizyta studyjna test pisemny K_W01++
T2A_W01+++
T2A_W02++

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
9 TK01 Zapoznanie się z historią powstania i funkcjonowania Browaru w Rakszawie W1-W5 MEK01
9 TK02 Charakterystyka rynku piwa w Polsce. W1-W5 MEK01
9 TK03 Podstawy technologii produkcji piwa – procesy biochemiczne, podstawowe surowce W1-W5 MEK01
9 TK04 Dział warzelni – technologia, urządzenia, kontrola i sterowanie procesem W1-W5 MEK01
9 TK05 Dział fermentowni - technologia, urządzenia, kontrola i sterowanie procesem W1-W5 MEK01
9 TK06 Dział filtracji piwa i napojów - technologia, urządzenia, kontrola i sterowanie procesem W1-W5 MEK01
9 TK07 Parametry jakościowe piwa W1-W5 MEK01
9 TK08 Kontrola jakości – produkty, procesy W1-W5 MEK02
9 TK09 Cechy sensoryczne i ich klasyfikacja W1-W5 MEK02
9 TK10 Dział rozlewu piwa – rozlewnia puszkowa, rozlewnia butelkowa, rozlewnia butelkowa PET W1-W5 MEK01
9 TK11 Opakowania, magazynowanie, logistyka W1-W5 MEK01

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Wykład (sem. 9) Godziny kontaktowe: 1.00 godz./sem.
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 9) Godziny kontaktowe: 5.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 9)
Zaliczenie (sem. 9)

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Wykład
Ćwiczenia/Lektorat
Ocena końcowa

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: nie