logo
Karta przedmiotu
logo

Wykorzystanie technik proteomicznych w kontroli jakości produktów spożywczych

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2018/2019

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Chemiczny

Nazwa kierunku studiów: Biotechnologia

Obszar kształcenia: nauki techniczne

Profil studiów:

Poziom studiów: kursy

Forma studiów: stacjonarne

Specjalności na kierunku:

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister inżynier

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Katedra Biotechnologii i Bioinformatyki

Kod zajęć: 11932

Status zajęć: fakultatywny

Układ zajęć w planie studiów: sem: 6 / L30 / 0 ECTS / Z

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora: dr hab. prof. PRz Aleksandra Bocian

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Zapoznanie się z technikami proteomicznymi wykorzystywanymi w kontroli jakości spożywczych produktów wysokobiałkowych

Ogólne informacje o zajęciach: Moduł jest realizowany w postaci 30h zajęć laboratoryjnych

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Rejestracja na semestr, zakwalifikowanie się do udziału w projekcie

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Budowa i znaczenie białek, podstawy elektroforezy

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Umiejętność wykonywania podstawowych czynności laboratoryjnych

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Umiejętność wykonywania poleceń prowadzącego i pracy w zespole

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z OEK
01 Zna przykłady produktów spożywczych zawierających białka i metody wykorzystywane w ich analizie laboratorium test pisemny K_W01+++
K_W02++
T2A_W01++
T2A_W02++
02 Potrafi wraz z zespołem wykonać eksperyment polegający na jakościowej i ilościowej ocenie zawartości białek w badanym produkcie spożywczym laboratorium test pisemny K_U02+++
K_K01+++
T2A_U01++
T2A_U02++
T2A_U03++
T2A_U04++
T2A_K01++
T2A_K02++

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
6 TK01 Izolacja białek z produktów spożywczych metodą fenolową L1 MEK01 MEK02
6 TK02 Techniki elektroforetyczne: ogniskowanie izoelektryczne i SDS-PAGE L2-3 MEK01 MEK02
6 TK03 Western blot L4 MEK01 MEK02
6 TK04 Identyfikacja białek z wykorzystaniem technik spektrometrii mas L5-6 MEK01 MEK02

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Laboratorium (sem. 6) Godziny kontaktowe: 30.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 6)
Zaliczenie (sem. 6)

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Laboratorium
Ocena końcowa

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: nie