Cykl kształcenia: 2018/2019
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Chemiczny
Nazwa kierunku studiów: Biotechnologia
Obszar kształcenia: nauki techniczne
Profil studiów:
Poziom studiów: kursy
Forma studiów: stacjonarne
Specjalności na kierunku:
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister inżynier
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Katedra Polimerów i Biopolimerów
Kod zajęć: 11920
Status zajęć: fakultatywny
Układ zajęć w planie studiów: sem: 5 / C8 / 0 ECTS / Z
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora: dr hab. prof PRz Joanna Nizioł
Terminy konsultacji koordynatora: poniedziałek, wtorek 9:00 - 11:00 pokój: 60 budynek: H
Główny cel kształcenia: Celem modułu jest zapoznanie studentów z obowiązującymi przepisami prawnymi w zakresie wprowadzania na rynek kosmetyków, udzielenie praktycznych wskazówek w zakresie recepturowania kosmetyków oraz prowadzenia procesów technologicznych na skalę produkcyjną, zapoznanie uczestników z głównymi grupami kosmetyków oraz charakterystycznych dla nich surowców kosmetycznych, identyfikacja oraz rozwiązywanie wybranych problemów technologicznych.
Ogólne informacje o zajęciach: Program szkolenia: 1. Historia powstawania kosmetyków: światowe firmy kosmetyczne - historia powstania, wizjonerzy mający znaczący wpływ na rynek kosmetyków. 2. Inspiracje do tworzenia kosmetyku: określenie grupy docelowej dla tworzonych serii produktu, aktualne trendy rynkowe (nowości, trendy kosmetyczne, kosmetyki naturalne). 3. Recepturowanie: wybór składników oraz dystrybutorów, kosmetyczna chemia nieorganiczna i organiczna (kompozycje zapachowe, barwniki,itp.), funkcje wybranych składników kosmetycznych (omówienie dokumentacji wybranych surowców), zasady opracowania formulacji kosmetycznych (produktów myjących oraz pielęgnacyjnych), zagrożenia na etapie tworzenia formulacji i sposoby ich zapobiegania, wpływ składu kosmetyków na jego działanie. 4. Produkcja masy: wymagania dotyczące surowców, urządzeń oraz pracowników produkcyjnych. Formulacja – specyfika masy w zależności od rodzaju stworzonej receptury. Planowanie metod produkcji, dobór urządzeń produkcyjnych pod kątem wykonywanej formulacji, reologia wytwarzanej masy kosmetycznej a rodzaj mieszalnika, proces konfekcji i rola opakowań, zagrożenia na etapie produkcji masy kosmetycznej w skali makro i zapobieganie im. 5. Przeniesienie skali laboratoryjnej na skalę produkcyjną: najczęstsze błędy podczas pierwszej produkcji masowej, etapy produkcji oraz wymagania dotyczące surowców i maszyn, dobór odpowiedniego sprzętu do produkowanej masy, nadanie numeru partii, numeru serii. 6. Kontrola jakości: kontrola jakości surowców, opakowań, półproduktów, produktów luzem, zwalnianie produktu gotowego do sprzedaży, najważniejsze badania kontroli jakości (stabilność, kompatybilność, badanie czystości mikrobiologicznej), walidacja metod badawczych według wymagań Dobrej Praktyki Wytwarzania, wymagania dotyczące personelu, pomieszczeń, proces wytwarzania kosmetyków przy zachowaniu najwyższej higieny (procesu, pracowników, dezynfekcja), nadzór nad sprzętem kontrolno - pomiarowym, nadzór nad odczynnikami i materiałami pomocniczymi, przykład opracowanej specyfikacji jakościowej (specyfikacja fizykochemiczna ,mikrobiologiczna surowców i wyrobu gotowego) 7. Stabilność kosmetyków: testy stabilności kosmetyków, identyfikacja problemów charakterystycznych dla danej grupy produktów kosmetycznych i zapobieganie im. 8. Kalkulacja finansowa nowo powstałego produktu: rentowność wdrożenia i produkcji nowego kosmetyku. 9. Przygotowanie kosmetyku do wprowadzenia na rynek: przygotowanie dokumentów przy wprowadzaniu kosmetyku na rynek, badania obowiązkowe vs dobrowolne podczas wprowadzania kosmetyku na rynek, metody weryfikacji składu gotowego produktu, wymogi tworzenia etykiet. 10. Prawo kosmetyczne: ustawa o kosmetykach - podstawowe pojęcia i definicje, kategorie kosmetyków, wymagania bezpieczeństwa, ustawowe zakazy, testy na zwierzętach, prawidłowe oznakowanie kosmetyków, produkty z pogranicza, kosmetyki naturalne/eko. 11. Wdrożenie kosmetyku do obrotu: notyfikacja w systemie CPNP, raport bezpieczeństwa produktu kosmetycznego, wymagane badania kosmetyków, obowiązki producentów i dystrybutorów kosmetyków, wynikające z rozporządzenia 1223/2009/WE, zmiany w prawie kosmetycznym
Wymagania formalne: Rejestracja na piąty semestr studiów.
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Brak
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Brak
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Brak
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z OEK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Zna historię oraz zasady recepturowania kosmetyków. Potrafi określić grupy docelowe dla tworzonych serii produktów oraz aktualne trendy rynkowe | wykład | uzyskanie certyfikatu w języku polskim i angielskim |
K_W01++ K_W02+++ K_K02+ |
T2A_W01++ T2A_W02++ T2A_K01+ T2A_K02+ |
02 | Zna zasady produkcji masy, przeniesienia skali laboratoryjnej na skalę produkcyjną oraz kontroli jakości kosmetyków | wykład | uzyskanie certyfikatu w języku polskim i angielskim |
K_W01++ K_W02++ K_K02+ |
T2A_W01++ T2A_W02++ T2A_K01+ T2A_K02+ |
03 | Wie jak przeprowadzić kalkulację finansową nowo powstałego produktu, przygotować kosmetyk do wprowadzenia na rynek oraz wdrożyć kosmetyk do obrotu. Zna podstawy prawa kosmetycznego | wykład | uzyskanie certyfikatu w języku polskim i angielskim |
K_W01+ K_W02++ K_U02+ K_K02+ |
T2A_W01++ T2A_W02++ T2A_U01+ T2A_U02+ T2A_U03+ T2A_U04+ T2A_K01+ T2A_K02+ |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
5 | TK01 | W01 | MEK01 | |
5 | TK02 | W01 | MEK02 | |
5 | TK03 | W01 | MEK03 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 5) | Godziny kontaktowe:
8.00 godz./sem. |
||
Konsultacje (sem. 5) | |||
Zaliczenie (sem. 5) |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Ćwiczenia/Lektorat | Ankieta wykazująca progres kompetencji realizowana przed i po przeprowadzeniu zajęć |
Ocena końcowa |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie