logo
Karta przedmiotu
logo

Tworzenie receptur, produkcja i wprowadzanie kosmetyków do sprzedaży

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2018/2019

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Chemiczny

Nazwa kierunku studiów: Biotechnologia

Obszar kształcenia: nauki techniczne

Profil studiów:

Poziom studiów: kursy

Forma studiów: stacjonarne

Specjalności na kierunku:

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister inżynier

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Katedra Polimerów i Biopolimerów

Kod zajęć: 11920

Status zajęć: fakultatywny

Układ zajęć w planie studiów: sem: 5 / C8 / 0 ECTS / Z

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora: dr hab. prof PRz Joanna Nizioł

Terminy konsultacji koordynatora: poniedziałek, wtorek 9:00 - 11:00 pokój: 60 budynek: H

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Celem modułu jest zapoznanie studentów z obowiązującymi przepisami prawnymi w zakresie wprowadzania na rynek kosmetyków, udzielenie praktycznych wskazówek w zakresie recepturowania kosmetyków oraz prowadzenia procesów technologicznych na skalę produkcyjną, zapoznanie uczestników z głównymi grupami kosmetyków oraz charakterystycznych dla nich surowców kosmetycznych, identyfikacja oraz rozwiązywanie wybranych problemów technologicznych.

Ogólne informacje o zajęciach: Program szkolenia: 1. Historia powstawania kosmetyków: światowe firmy kosmetyczne - historia powstania, wizjonerzy mający znaczący wpływ na rynek kosmetyków. 2. Inspiracje do tworzenia kosmetyku: określenie grupy docelowej dla tworzonych serii produktu, aktualne trendy rynkowe (nowości, trendy kosmetyczne, kosmetyki naturalne). 3. Recepturowanie: wybór składników oraz dystrybutorów, kosmetyczna chemia nieorganiczna i organiczna (kompozycje zapachowe, barwniki,itp.), funkcje wybranych składników kosmetycznych (omówienie dokumentacji wybranych surowców), zasady opracowania formulacji kosmetycznych (produktów myjących oraz pielęgnacyjnych), zagrożenia na etapie tworzenia formulacji i sposoby ich zapobiegania, wpływ składu kosmetyków na jego działanie. 4. Produkcja masy: wymagania dotyczące surowców, urządzeń oraz pracowników produkcyjnych. Formulacja – specyfika masy w zależności od rodzaju stworzonej receptury. Planowanie metod produkcji, dobór urządzeń produkcyjnych pod kątem wykonywanej formulacji, reologia wytwarzanej masy kosmetycznej a rodzaj mieszalnika, proces konfekcji i rola opakowań, zagrożenia na etapie produkcji masy kosmetycznej w skali makro i zapobieganie im. 5. Przeniesienie skali laboratoryjnej na skalę produkcyjną: najczęstsze błędy podczas pierwszej produkcji masowej, etapy produkcji oraz wymagania dotyczące surowców i maszyn, dobór odpowiedniego sprzętu do produkowanej masy, nadanie numeru partii, numeru serii. 6. Kontrola jakości: kontrola jakości surowców, opakowań, półproduktów, produktów luzem, zwalnianie produktu gotowego do sprzedaży, najważniejsze badania kontroli jakości (stabilność, kompatybilność, badanie czystości mikrobiologicznej), walidacja metod badawczych według wymagań Dobrej Praktyki Wytwarzania, wymagania dotyczące personelu, pomieszczeń, proces wytwarzania kosmetyków przy zachowaniu najwyższej higieny (procesu, pracowników, dezynfekcja), nadzór nad sprzętem kontrolno - pomiarowym, nadzór nad odczynnikami i materiałami pomocniczymi, przykład opracowanej specyfikacji jakościowej (specyfikacja fizykochemiczna ,mikrobiologiczna surowców i wyrobu gotowego) 7. Stabilność kosmetyków: testy stabilności kosmetyków, identyfikacja problemów charakterystycznych dla danej grupy produktów kosmetycznych i zapobieganie im. 8. Kalkulacja finansowa nowo powstałego produktu: rentowność wdrożenia i produkcji nowego kosmetyku. 9. Przygotowanie kosmetyku do wprowadzenia na rynek: przygotowanie dokumentów przy wprowadzaniu kosmetyku na rynek, badania obowiązkowe vs dobrowolne podczas wprowadzania kosmetyku na rynek, metody weryfikacji składu gotowego produktu, wymogi tworzenia etykiet. 10. Prawo kosmetyczne: ustawa o kosmetykach - podstawowe pojęcia i definicje, kategorie kosmetyków, wymagania bezpieczeństwa, ustawowe zakazy, testy na zwierzętach, prawidłowe oznakowanie kosmetyków, produkty z pogranicza, kosmetyki naturalne/eko. 11. Wdrożenie kosmetyku do obrotu: notyfikacja w systemie CPNP, raport bezpieczeństwa produktu kosmetycznego, wymagane badania kosmetyków, obowiązki producentów i dystrybutorów kosmetyków, wynikające z rozporządzenia 1223/2009/WE, zmiany w prawie kosmetycznym

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Rejestracja na piąty semestr studiów.

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Brak

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Brak

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Brak

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z OEK
01 Zna historię oraz zasady recepturowania kosmetyków. Potrafi określić grupy docelowe dla tworzonych serii produktów oraz aktualne trendy rynkowe wykład uzyskanie certyfikatu w języku polskim i angielskim K_W01++
K_W02+++
K_K02+
T2A_W01++
T2A_W02++
T2A_K01+
T2A_K02+
02 Zna zasady produkcji masy, przeniesienia skali laboratoryjnej na skalę produkcyjną oraz kontroli jakości kosmetyków wykład uzyskanie certyfikatu w języku polskim i angielskim K_W01++
K_W02++
K_K02+
T2A_W01++
T2A_W02++
T2A_K01+
T2A_K02+
03 Wie jak przeprowadzić kalkulację finansową nowo powstałego produktu, przygotować kosmetyk do wprowadzenia na rynek oraz wdrożyć kosmetyk do obrotu. Zna podstawy prawa kosmetycznego wykład uzyskanie certyfikatu w języku polskim i angielskim K_W01+
K_W02++
K_U02+
K_K02+
T2A_W01++
T2A_W02++
T2A_U01+
T2A_U02+
T2A_U03+
T2A_U04+
T2A_K01+
T2A_K02+

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
5 TK01 Historia powstawania kosmetyków. Inspiracje do tworzenia kosmetyku. Recepturowanie kosmetyków. W01 MEK01
5 TK02 Produkcja masy, przeniesienie skali laboratoryjnej na skalę produkcyjną, kontrola jakości i stabilność kosmetyków. W01 MEK02
5 TK03 Kalkulacja finansowa nowo powstałego produktu, przygotowanie kosmetyku do wprowadzenia na rynek, prawo kosmetyczne oraz wdrożenie kosmetyku do obrotu W01 MEK03

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 5) Godziny kontaktowe: 8.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 5)
Zaliczenie (sem. 5)

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Ćwiczenia/Lektorat Ankieta wykazująca progres kompetencji realizowana przed i po przeprowadzeniu zajęć
Ocena końcowa

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: nie