logo
Karta przedmiotu
logo

Podstawy Lean Manufacturing

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2018/2019

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Chemiczny

Nazwa kierunku studiów: Biotechnologia

Obszar kształcenia: nauki techniczne

Profil studiów:

Poziom studiów: kursy

Forma studiów: stacjonarne

Specjalności na kierunku:

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister inżynier

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Katedra Polimerów i Biopolimerów

Kod zajęć: 11915

Status zajęć: fakultatywny

Układ zajęć w planie studiów: sem: 7 / C8 / 0 ECTS / Z

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora: dr inż. prof. PRz Joanna Wojturska

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Celem szkolenia jest opanowanie przez uczestników technik, metod i uwarunkowań wspierających wdrożenie Lean Manufacturing, jak i szerzej rozumianego Lean Management. Zapoznanie uczestników z wiedzą i narzędziami optymalizacji procesów wg lean manufacturing ma gwarantować wzrost świadomości dotyczącej możliwości optymalnego sposobu pracy. Celem szkolenia jest również zaznajomienie z podstawowymi różnicami pomiędzy zarządzaniem tradycyjnym a szczupłym (Lean), nabycie umiejętności odróżnienia marnotrawstwa (Muda) od tworzenia wartości (Value Added) oraz przekazanie iInformacji o najnowszych trendach organizacji zarządzania firmą.

Ogólne informacje o zajęciach: Zajęcia praktyczne, warsztatowe

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych
1 Antosz Katarzyna Lean Manufacturing: doskonalenie produkcji Ofic.Wydaw.Politech.Rzesz., Rzeszów. 2018
2 Adam Hamrol. Strategie i praktyki sprawnego działania : LEAN, SIX SIGMA i inne Wydaw.Nauk.PWN, Warszawa. 2016
Literatura do samodzielnego studiowania
1 Tomasz Król Lean management po polsku : o dobrych i złych praktykach: lean, six sigma, kaizen: 11 i pół powodu, dlaczego zmiana się nie udaje Helion, Gliwice . 2018

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Rejestracja na 7 semestr studiów, Przystąpienie do projektu PO WER. Deklaracja uczestnictwa w zajęciach.

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy:

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności:

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Umiejętność podziału i organizacji czasu pracy w grupie.

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z OEK
01 Posiada uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmującą kluczowe zagadnienia z zakresu zarządzania odchudzonego - Lean Manufacturing. wykład problemowy sprawozdanie z projektu K_U02++
K_K02+
T2A_U01+
T2A_U02++
T2A_U03++
T2A_U04+
T2A_K01+
T2A_K02+
02 Zna podstawowe narzędzia Lean Manufakturing służące eliminowaniu marnotrawstwa. wykład problemowy, realizacja zleconego zadania prezentacja dokonań (portfolio) K_U02++
K_K02+
T2A_U01+
T2A_U02++
T2A_U03++
T2A_U04+
T2A_K01+
T2A_K02+
03 Potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania systemów produkcyjnych w powiązaniu z zarządzaniem i inżynierią produkcji , w szczególności stanowisk roboczych oraz potrafi zaproponować ulepszenia (usprawnienia) istniejących rozwiązań technicznych lub organizacyjnych realizacja zleconego zadania prezentacja dokonań (portfolio) K_U02++
K_K02+
T2A_U01+
T2A_U02++
T2A_U03++
T2A_U04+
T2A_K01+
T2A_K02+

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
7 TK01 Kaizen - geneza i japoński sposób na życie. Uwarunkowania kulturowe w organizacji podczas wdrażania kaizen. Lean management - zarządzanie w nowym stylu. Eliminacja marnotrawstwa kluczem do sukcesu C1 MEK01 MEK02
7 TK02 Wizualizacja celu podczas rozpoczynania pracy nad wdrożeniem programu 5 S: typowe problemy w trakcie działań 5S i najskuteczniejsze sposoby ich eliminacji; sposób doskonenia systemu 5S, zgodnie z zasadą PDCA; tworzenie samopodtrzymującego się systemu C2 MEK01 MEK02
7 TK03 Wykorzystanie VALUE STREAM MAPPING w przedsiębiorstwie. Rodzaje przepływów w firmie. Wartość dodana, co to jest i kiedy występuje? Proces, operacja – różnice – przepływ wartości w procesie. Dane do uwzględnienia na mapach. Metodyka mapowania. Identyfikacja potencjalnych usprawnień na podstawie mapy. Przygotowanie mapy stanu przyszłego – wizja idealnego procesu. Ustalenie planu działań doskonalących C3 MEK01 MEK02
7 TK04 Organizacja Kaizen w przedsiębiorstwie, główne decyzje Kaizen - case studies. Lean thinking - "odchudzone myślenie" jako podstawa wdrożenia lean management. Jakimi metodami popularyzować w organizacji szczupłe myślenie. Szkolenia i benchmarki - jak pozyskiwać wiedze od najlepszych i ciągle doskonalić organizację. Zachęcać, nie zniechęcać - systemy motywacyjne podczas wdrażania lean management. C4 MEK01 MEK02
7 TK05 istota zarządzania Lean Manufacturing, zasady szczupłej produkcji, szczupłe praktyki wytwarzania. Charakterystyka wybranych narzędzi LM (TQM, kanban, Jidika, Andon, Chaku-chaku). C5 MEK01 MEK02
7 TK06 Zarządzanie wizualne w systemach produkcyjnych C6 MEK02 MEK03
7 TK07 Zarządzanie przestrzenią roboczą z wykorzystaniem metody 5S C6 MEK02 MEK03
7 TK08 Kompleksowe utrzymanie maszyn TPM. Wskaźnik OEE C7 MEK02 MEK03
7 TK09 Redukcja czasów przezbrajania maszyn technologicznych - metoda SMED. C7 MEK02 MEK03
7 TK10 Zapobieganie błedom - Poka Yoke. System ZQC C8 MEK02 MEK03
7 TK11 Metoda 3P (Production, Preparation and Process). C8 MEK02 MEK03

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 7) Godziny kontaktowe: 8.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 7)
Zaliczenie (sem. 7)

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Ćwiczenia/Lektorat
Ocena końcowa

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: nie