Cykl kształcenia: 2018/2019
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzanie (bezp. wew., fin. rach.,Sport p.p.)
Nazwa kierunku studiów: Bezpieczeństwo wewnętrzne - profil praktyczny
Obszar kształcenia: nauki społeczne
Profil studiów: praktyczny
Poziom studiów: drugiego stopnia
Forma studiów: niestacjonarne
Specjalności na kierunku:
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Informatyki w Zarządzaniu
Kod zajęć: 10721
Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności
Układ zajęć w planie studiów: sem: 3 / W9 C9 / 3 ECTS / E
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora 1: dr hab. inż. prof. PRz Krzysztof Tereszkiewicz
Imię i nazwisko koordynatora 2: dr inż. Karolina Kowalczyk
Główny cel kształcenia: Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu współczesnych zagrożeń związanych z bioterroryzmem i terroryzmem żywnościowym. Poznanie zasad postepowania w sytuacji wystąpienia ataku bioterrorystycznego. Kształtowanie umiejętności, doboru i zastosowania metod identyfikacji i neutralizacji zagrożeń bioterrorystycznych oraz umiejętności rozpoznania i przeciwdziałania atakom terroryzmu żywnościowego.
Ogólne informacje o zajęciach: Przedmiot należy do grupy treści specjalnościowych, należy do grupy treści wybieralnych
1 | B.A. Rasco, G.E. Bledsoe | Bioterrorism and food safety | CRC Taylor & Francis. | 2005 |
2 | B. Michailiuk | Broń biologiczna jako zagrożenie bezpieczeństwa państwa | Akademia Obrony Narodowej. | 2015 |
3 | K. Chomiczewski | Bioterroryzm - zasady postępowania lekarskiego. | Warszawa. | 2006 |
1 | J. Gawęcki, W. Roszkowski | Żywienie człowieka a zdrowie publiczne | t.3. PWN. | 2011 |
Wymagania formalne: Zgodne z regulaminem studiów wyższych na PRz
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: znajomość aktualnych problemów bezpieczeństwa oraz głównych zagrożeń terorystycznych
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Znajomość podstawowych technik analitycznych, obsługa urządzeń informatycznych
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Umiejętność podejmowania pracy indywidulanej i zespołowej, umiejętność argumentacji i podejmowania dyskusji, umiejętność prezentowania treści naukowych
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z OEK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Zna podstawowe zagrożenia o charakterze bioterrorystycznym i systemy ich klasyfikacji. | wykład | egzamin cz. pisemna | ||
02 | Zna zasady postępowania w razie wystąpienia ataku terrorystycznego z użyciem broni biologicznej, zna sposoby przeciwdziałania skutkom użycia broni biologicznej, metody szybkiej diagnostyki chorób i identyfikacji użytego czynnika. | wykład | egzamin cz. pisemna | ||
03 | Posiada umiejętności analityczne w zakresie metod identyfikacji wybranych zagrożeń biologicznych. | ćwiczenia techniczne | zaliczenie cz. pisemna, kolokwium | ||
04 | Identyfikuje środki przeciwdziałania potencjalnym aktom terroryzmu żywnościowego w łańcuchu żywnościowym i analizuje obszary dobrych praktyk (GAP, GMP/GHP) jako elementy planu obrony żywności i strategii zapobiegania potencjalnym aktom | wykład, ćwiczenia problemowe | egzamin cz. pisemna, kolokwium | ||
05 | Posiada umiejętności w zakresie identyfikacji wybranych zagrożeń biologicznych z wykorzystaniem metod sensorycznych, technik komputerowych i mikroskopowych. | ćwiczenia techniczne | kolokwium | ||
06 | Potrafi zastosować wybrane metody fizykochemiczne identyfikacji zagrożeń środowiska i żywności . | ćwiczenia techniczne | kolokwium | ||
07 | Potrafi pracować indywidualnie i w grupie, umie zapanować i odpowiednio pokierować działaniami niewielkiej grupy w razie sytuacji kryzysowej. Potrafi zastosować się do zaleceń służb i organizacji do walki z bioterroryzmem. | ćwiczenia problemowe | kolokwium |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
3 | TK01 | W01 | MEK01 | |
3 | TK02 | W02 | MEK01 MEK03 | |
3 | TK03 | W03 | MEK01 | |
3 | TK04 | W04 | MEK02 MEK04 | |
3 | TK05 | W05 | MEK01 MEK07 | |
3 | TK06 | W06 | MEK03 MEK04 | |
3 | TK07 | L04 | MEK04 MEK06 | |
3 | TK08 | L02, L03 | MEK05 | |
3 | TK09 | L01 | MEK05 MEK06 | |
3 | TK10 | L05 | MEK03 MEK06 | |
3 | TK11 | L06, L07 | MEK02 MEK07 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Wykład (sem. 3) | Przygotowanie do kolokwium:
5.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
9.00 godz./sem. |
Uzupełnienie/studiowanie notatek:
5.00 godz./sem. Studiowanie zalecanej literatury: 10.00 godz./sem. |
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 3) | Przygotowanie do ćwiczeń:
5.00 godz./sem. Przygotowanie do kolokwium: 10.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
9.00 godz./sem. |
Dokończenia/studiowanie zadań:
7.00 godz./sem. |
Konsultacje (sem. 3) | |||
Egzamin (sem. 3) | Przygotowanie do egzaminu:
15.00 godz./sem. |
Egzamin pisemny:
2.00 godz./sem. |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Wykład | Egzamin Pisemny |
Ćwiczenia/Lektorat | Kolokwia cząstkowe |
Ocena końcowa | 60 % Wykład 40% Ćwiczenia |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie