Cykl kształcenia: 2019/2020
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania
Nazwa kierunku studiów: Zarządzanie
Obszar kształcenia: nauki społeczne
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: pierwszego stopnia
Forma studiów: niestacjonarne
Specjalności na kierunku: 1. Zarządzanie finansami, 2. Zarządzanie jakością, 3. Nowoczesny marketing, 4. Zarządzanie projektami, 5. Zarządzanie międzynarodowe
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: licencjat
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Marketingu
Kod zajęć: 10456
Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 2. Zarządzanie jakością
Układ zajęć w planie studiów: sem: 6 / W15 C12 / 4 ECTS / Z
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora 1: dr hab. prof. PRz Beata Zatwarnicka-Madura
Imię i nazwisko koordynatora 2: mgr Ewelina Nycz
Główny cel kształcenia: Głównym celem kształcenia jest zdobycie wiedzy przez studentów z zakresu roli, znaczenia i praw konsumenta na rynku, a także podstawowych metod badania i oceny produktów z punktu widzenia konsumenta i organizacji konsumenckich.
Ogólne informacje o zajęciach: Zajęcia mają charakter teoretyczno-praktycznym. Przedmiot należy do grupy modułów dodatkowych - specjalność.
Materiały dydaktyczne: www.federacja-konsumentow.org.pl; www.konsument.gov.pl -; www.konsumenci.org; www.uokik.gov.pl
1 | Lock D. | Podręcznik zarządzania jakością | Wyd. PWN. | 2002 |
2 | Rokita K. | Prawa konsumenta | Wyd. Prawnicze LexisNexis. | 2009 |
3 | Kotler P., Armstrong G., Saunders J., Wong V. | Marketing. Podręcznik europejski | Wyd. PWE. | 2002 |
1 | Sutherland M., Sylvester A. | Reklama a umysł konsumenta: co działa, co nie działa i dlaczego | Wyd. Naukowe PWN. | 2003 |
2 | Urban W. | Zarządzanie jakością usług | Wyd. PWN. | 2018 |
Wymagania formalne: Zgodne z regulaminem studiów wyższych na Politechnice Rzeszowskiej.
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Student posiada wiedzę na temat podstawowych pojęć, roli, znaczenia i praw konsumenta na rynku, a także podstawowych metod badania i oceny produktów z punktu widzenia konsumenta i organizacji konsumen
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Student posiada umiejętność opracowania testów konsumenckich i umiejętności ich interpretowania.
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Student posiada podstawową umiejętność pracy w grupie, zna podstawowe zasady autoprezentacji oraz prezentacji werbalnej i multimedialnej określonych treści naukowych.
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z PRK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Zna i rozumie znaczenie i role konsumenta na rynku dóbr i usług, prawa konsumenta w Polsce i na świecie, prawa konsumenckie i zastosowanie ich w praktyce. | wykład, ćwiczenia problemowe, dyskusja dydaktyczna | kolokwium, zaliczenie cz. pisemna |
K_W05++ |
P6S_WG P6S_WK |
02 | Zna koncepcje zarządzania jakością produktu, potrafi wymienić cechy jakościowe, użytkowe, techniczne produktu z punktu widzenia konsumenta. | wykład, ćwiczenia problemowe, dyskusja dydaktyczna | kolokwium, zaliczenie cz. pisemna |
K_U05++ |
P6S_UW |
03 | Zna podstawowe cele tworzenia reklam, rodzaje reklam i potrafi wskazać jakie informacje warto przekazać w reklamie (z punktu widzenia konsumenta). | wykład, ćwiczenia problemowe, studium przypadku | kolokwium, zaliczenie cz. pisemna |
K_W04++ |
P6S_WG P6S_WK |
04 | Zna i rozumie podstawowe informacje o reklamacjach, koszty i korzyści płynące ze składania reklamacji zarówno dla konsumentów jaki producentów, oraz możliwości i sposoby składania reklamacji. | wykład, ćwiczenia problemowe, studium przypadku | kolokwium, zaliczenie cz. pisemna |
K_W04++ |
P6S_WG P6S_WK |
05 | Zna podstawowe cele, działalności i funkcjonowanie polskich organizacji konsumenckich oraz zakres pomocy konsumentom przez poszczególne organizacje. | wykład, ćwiczenia problemowe | kolokwium, zaliczenie cz. pisemna |
K_U01+ |
P6S_UW |
06 | Zna i rozumie podstawowe metody badania i oceny produktów z punktu widzenia konsumenta oraz organizacji konsumenckich, cele przeprowadzania testów konsumenckich posiada podstawowe umiejętności dotyczące zasad podczas opracowywania testów konsumenckich i potrafi zinterpretować dane zawarte w testach konsumenckich (wykorzystanie ich w praktyce). | wykład, ćwiczenia problemowe, studium przypadku, zadania praktyczne, projekt zespołowy | zaliczenie cz. pisemna, sprawozdanie z projektu |
K_U04++ K_K03++ |
P6S_KR P6S_UW |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
6 | TK01 | W01-W02, C01-C02 | MEK01 | |
6 | TK02 | W03-W04, C03-C04 | MEK02 | |
6 | TK03 | W05-W06, C05-C06 | MEK01 MEK03 | |
6 | TK04 | W07-W09, C07 | MEK04 | |
6 | TK05 | W10-W11, C08-C09 | MEK05 | |
6 | TK06 | W12-W15, C10-C12 | MEK01 MEK06 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Wykład (sem. 6) | Godziny kontaktowe:
15.00 godz./sem. |
Uzupełnienie/studiowanie notatek:
12.00 godz./sem. Studiowanie zalecanej literatury: 15.00 godz./sem. |
|
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 6) | Przygotowanie do ćwiczeń:
13.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
12.00 godz./sem. |
Dokończenia/studiowanie zadań:
13.00 godz./sem. Inne: 15.00 godz./sem. |
Konsultacje (sem. 6) | Przygotowanie do konsultacji:
4.00 godz./sem. |
Udział w konsultacjach:
1.00 godz./sem. |
|
Zaliczenie (sem. 6) | Przygotowanie do zaliczenia:
15.00 godz./sem. |
Zaliczenie pisemne:
2.00 godz./sem. |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Wykład | zaliczenie w formie pisemnej, kolokwium |
Ćwiczenia/Lektorat | zaliczenie w formie pisemnej, aktywność i praca na ćwiczeniach - ustalone przez osoby prowadzące ćwiczenia, ocena z zaliczenia jest brana pod uwagę przy wystawianiu oceny końcowej, sprawozdanie z projektu (praca projektowa) |
Ocena końcowa | pozytywna ocena z ćwiczeń i wykładów |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie