logo
Karta przedmiotu
logo

Komputerowe wspomaganie jakości

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2019/2020

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania

Nazwa kierunku studiów: Zarządzanie

Obszar kształcenia: nauki społeczne

Profil studiów: ogólnoakademicki

Poziom studiów: pierwszego stopnia

Forma studiów: niestacjonarne

Specjalności na kierunku: 1. Zarządzanie finansami, 2. Zarządzanie jakością, 3. Nowoczesny marketing, 4. Zarządzanie projektami, 5. Zarządzanie międzynarodowe

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: licencjat

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Informatyki w Zarządzaniu

Kod zajęć: 10451

Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 2. Zarządzanie jakością

Układ zajęć w planie studiów: sem: 4 / L12 / 2 ECTS / Z

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora 1: dr hab. inż. prof. PRz Krzysztof Tereszkiewicz

Imię i nazwisko koordynatora 2: dr inż. Janusz Świerzowicz

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Nabycie wiedzy na temat normalizacji w zarządzaniu jakością i umiejętności wyboru i wykorzystania współczesnych metod i narzędzi informatycznych w zarządzaniu jakością.

Ogólne informacje o zajęciach: Należy do grupy modułów wybieralnych semestru 5

Materiały dydaktyczne: Instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych w chmurze obliczeniowej

Inne: Instrukcje korzystania z chmury Pionier, Office 365 i Microsoft Azure

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych
1 Bugdol M System zarządzania jakością wg. normy ISO 9001:2015 Helion. 2018
2 Hamrol A. Zarządzanie i inżyniera jakości PWN. 2017
3 Kisielnicki J. Zarządzanie i informatyka Placet. 2014
4 Szczepańska K Metody i techniki TQM Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej. 2009
Literatura do samodzielnego studiowania
1 Pacana A., Czerwińska K., Siwiec D. Narzędzia i wybrane metody zarządzania jakością Oficyna Wydawnicza Stowarzyszenia Menedżerów Jakości i Produkcji. 2018
2 Szczepańska K. Zasady zarządzania jakością Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej. 2018
3 Wolniak R Metoda QFD w projektowaniu jakości: teoria i praktyka Wydawnictwo Politechniki Śląskiej. 2016

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Zgodnie z regulaminem studiów wyższych na PRz.

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Zna problematykę zarządzania w organizacjach na poziomie elementarnym.

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Potrafi obsługiwać programy automatyzacji prac biurowych. Potrafi obsługiwać studenckie konto poczty elektronicznej

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Posiada umiejętność współpracy w grupie i samokształcenia.

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z PRK
01 Zna pojęcia podstawowe dotyczące systemów zarządzania jakością. laboratorium problemowe/ demonstracja zaliczenie cz. pisemna obserwacja wykonawstwa K_W01++
K_K01+
P6S_KK
P6S_WG
02 Zna normy i wymagania wyznaczające standardy zarządzania jakością. laboratorium problemowe/ , dyskusja dydaktyczna raport pisemny K_W01+
K_W04+
K_U02++
P6S_UW
P6S_WG
P6S_WK
03 Umie wykorzystać narzędzia informatyczne dla rozwiązywania problemów i ciągłego doskonalenia laboratorium problemowe/demonstracja, studium przypadku, projekt indywidualny obserwacja wykonawstwa, raport pisemny K_U02+
K_U05+++
K_U06+++
P6S_UK
P6S_UW
04 Samodzielnie wybiera i wykorzystuje narzędzie informatyczne do realizacji zadania związanego z kierunkiem studiów. laboratorium problemowe/ pokaz obserwacja wykonawstwa K_U02+
K_U05+
K_K01+++
P6S_KK
P6S_UW

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
4 TK01 Zajęcia organizacyjne. Szkolenie BHP. Omówienie programu zajęć i warunków zaliczenia laboratorium. Przykład narzędzi informatycznych do komputerowego modelowania, projektowania i wdrażania zarządzania jakością. Konfiguracja uczelnianej poczty studenckiej. Zasady przygotowania sprawozdania. L01 MEK01
4 TK02 Oprogramowanie do modelowania systemów i wizualizacji informacji związane z jakością. Podstawy tworzenia prostych diagramów. Przegląd szablonów związanych z zarządzaniem jakością. Elementy sieci działań. Modelowania sieci działań. Modelowanie sieci działań zakładania kont w chmurach obliczeniowych z zaznaczeniem działań korygujących błędy. L02 MEK01 MEK02
4 TK03 Zakładanie kont w chmurach obliczeniowych. Przegląd usług w chmurach i oprogramowania dla zarządzania jakością. Tworzenie i udostępnianie folderów. Przykłady norm związanych z zarządzaniem jakością. L03 MEK01 MEK02 MEK03
4 TK04 Model działania firmy w ujęciu systemowym. Analiza przypadków. Tworzenie diagramu SIPOC, tworzenie mapy procesów, tworzenie diagramów sieciowych. L04-L05 MEK01 MEK02 MEK03 MEK04
4 TK05 Komputerowe wspomaganie tworzenia list zbiorczych, histogramów, diagramów korelacji, diagramów przyczynowo-skutkowych. L06-L07 MEK01 MEK02 MEK03 MEK04
4 TK06 Komputerowe tworzenie wykresu Pareto-Lorenza, drzew decyzyjnych. L09-L10 MEK01 MEK02 MEK03 MEK04
4 TK07 Diagram macierzowy, QDF. Kolokwium zaliczeniowe. L11-L12 MEK01 MEK02 MEK03 MEK04

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Laboratorium (sem. 4) Przygotowanie do laboratorium: 4.00 godz./sem.
Przygotowanie do kolokwium: 2.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 12.00 godz./sem.
Dokończenia/wykonanie sprawozdania: 6.00 godz./sem.
Inne: 25.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 4) Przygotowanie do konsultacji: 1.00 godz./sem.
Udział w konsultacjach: 2.00 godz./sem.
Zaliczenie (sem. 4)

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Laboratorium Warunkiem zaliczenia laboratorium jest uczestnictwo i aktywność w zajęciach laboratoryjnych. Studenci są zobowiązani do: - zapoznania się ze szczegółową instrukcją ćwiczenia i zalecaną literaturą, - zaliczenia sprawdzianu wejściowego przed realizacją wybranych ćwiczeń i zaplanowanych kolokwiów, - przygotowania sprawozdania z realizacji ćwiczenia zgodnie ze scenariuszem ćwiczenia, - opracowania wniosków z realizacji ćwiczenia, - przesłania sprawozdania na adres prowadzącego w formie elektronicznej lub do folderu udostepnionego prowadzącemu zajęcia, - przygotowania końcowej wersji sprawozdania w formie elektronicznej i wydruku. - Dopuszcza się jedną nieobecność nieusprawiedliwioną na zajęciach, ale student ma samodzielnie nadrobić materiał realizowany na laboratorium, - każda dodatkowa nieobecność (poza jedną dozwoloną) obniża ocenę końcową o 0,5 stopnia; - opóźnienie o tydzień przesłania sprawozdania skutkuje obniżeniem oceny sprawozdania z danego ćwiczenia o 0,5 stopnia. W ocenie końcowej uwzględnia się także aktywność studenta na zajęciach, stopień jego przygotowania do zajęć oraz samodzielną pracę z oprogramowaniem zainstalowanym na własnym komputerze lub w usłudze chmurowe (udokumentowane zrzutem ekranu).
Ocena końcowa Średnia ważona z pozytywnych ocen z kolokwium (waga 50 %), sprawozdań (waga 30%) oraz dodatkowych ocen aktywności i pracy studenta na zajęciach (waga 10%) i udokumentowanej pracy w domu (waga 10%).

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: tak

1 K. Tereszkiewicz; K. Trojnar Ocena użyteczności pisma Braille’a w kontekscie poprawy dostępności informacji, zapewnienia bezpieczeństwa i zaspokojenia potrzeb komunikacyjnych konsumentów z dysfunkcją wzroku 2023
2 P. Antos; A. Gładysz; K. Kowalczyk; P. Ostyńska; K. Tereszkiewicz Assessment of long-term taste and smell color blindness as a result of COVID-19 disease 2023
3 P. Antos; K. Borowiec; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Komputerowa analiza obrazu w diagnostyce jakości wieprzowiny 2023
4 P. Antos; K. Kowalczyk; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz Influence of the Level of Sex Hormones in the Blood of Gilts on Slaughter Characteristics and Meat Quality 2023
5 S. Rybka; K. Tereszkiewicz Immersive Horizons: Virtual Reality\'s Evolution Across Industries 2023
6 Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Sposób pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym 2023
7 P. Antos; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz Logistic Determinants of Financial Losses During Poultry Transport 2022
8 Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Luminance surface distribution measurements applied to assessing intramuscular fat content in meat 2022
9 Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta Urządzenie do pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym 2022
10 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz The influence of meteorological conditions during traditional smoking on polycyclic aromatic hydrocarbon content in traditional Polish pork ham 2021
11 P. Antos; Ł. Kulig; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz Impact of Selected Factors on Poultry Death During Transportat and Implications In The Form of Finsancial Losses 2021
12 S. Rybka; K. Tereszkiewicz An Assessment of the Effects of Applying Ash from the Thermal Disposal of Sewage Sludge for Fertilizing Energy Plants Using the Example of Giant Miscanthus (Miscanthus sinensis giganteus) 2021
13 W. Kagan; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz An assessment of the efficiency of selected refrigeration units of vehicles for food transport depending on the operating conditions 2021
14 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz Polycyclic aromatic hydrocarbon content in sausage smoked using a polish traditional method 2020
15 K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz Results of breeding use of insemination boars of selected breeds in the seasons of the reproductive cycle of the european wild boar (Sus scrofa L.) 2020
16 M. Antonik; S. Rybka; K. Tereszkiewicz Zarządzanie jakością w oparciu o metodę 5 Why i diagram Ishikawy w przedsiębiorstwie produkcyjnym branży motoryzacyjnej 2020
17 P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz Utilization of Ozone for the Improvement of Mentha piperita L. Quality by Reduction of Microbial Load and Impact of the Process on the Herb Properties 2020
18 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz Evaluation of post-slaughter exsanguination of selected breeds of pigs 2019
19 K. Choroszy; K. Tereszkiewicz Skład chemiczny i jakość organoleptyczna wędlin wędzonych tradycyjnie 2019
20 K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz Evaluation and prediction of semen parameters of breeding boars and their use in stock management 2019
21 K. Tereszkiewicz Obrót przedubojowy, jego organizacja i skutki dla jakości wieprzowiny 2019
22 P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz Wpływ ozonowania jako metody zabezpieczenia produktów spożywczych w trakcie przechowywania przed skażeniem mikrobiologicznym w aspekcie zarządzania jakością żywności 2019
23 Ł. Kulig; D. Kusz; K. Tereszkiewicz Economic consequences of pig and poultry mortality during transport 2019