Cykl kształcenia: 2019/2020
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania
Nazwa kierunku studiów: Zarządzanie
Obszar kształcenia: nauki społeczne
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: pierwszego stopnia
Forma studiów: stacjonarne
Specjalności na kierunku: 1F - Zarządzanie finansami, 2J - Zarządzanie jakością, 3M - Nowoczesny marketing, 4P - Zarządzanie projektami, 5N - Zarządzanie międzynarodowe
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: licencjat
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Marketingu
Kod zajęć: 10446
Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 2J - Zarządzanie jakością
Układ zajęć w planie studiów: sem: 6 / W30 C15 / 4 ECTS / Z
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora 1: mgr Ewelina Nycz
Imię i nazwisko koordynatora 2: dr hab. prof. PRz Lucyna Witek
Główny cel kształcenia: Głównym celem kształcenia jest zdobycie wiedzy przez studentów z zakresu roli, znaczenia i praw konsumenta na rynku, a także podstawowych metod badania i oceny produktów z punktu widzenia konsumenta i organizacji konsumenckich.
Ogólne informacje o zajęciach: Zajęcia mają charakter teoretyczno-praktycznym. Przedmiot należy do grupy modułów dodatkowych - specjalność.
Materiały dydaktyczne: www.federacja-konsumentow.org.pl - Federacja Konsumentów; www.konsument.gov.pl - Europejskie Centrum Konsumenckie; www.konsumenci.org - Stowarzyszenie Konsumentów Polskich; www.uokik.gov.pl - Urząd
1 | Lock D | Podręcznik zarządzania jakością | Wyd. PWN. | 2002 |
2 | Rokita K. | Prawa konsumenta | Wyd. Prawnicze LexisNexis. | 2009 |
3 | Kotler P., Armstrong G., Saunders J., Wong V. | Marketing. Podręcznik europejski | Wyd. PWE. | 2002 |
1 | Sutherland M., Sylvester A. | Reklama a umysł konsumenta: co działa, co nie działa i dlaczego | Wyd. Naukowe PWN. | 2003 |
2 | Urban W. | Zarządzanie jakością usług | Wyd. PWN. | 2018 |
Wymagania formalne: Zgodne z regulaminem studiów wyższych na Politechnice Rzeszowskiej.
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Student posiada wiedzę na temat podstawowych pojęć, roli, znaczenia i praw konsumenta na rynku, a także podstawowych metod badania i oceny produktów z punktu widzenia konsumenta i organizacji konsumen
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Student posiada umiejętność opracowania testów konsumenckich i umiejętności ich interpretowania.
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Student posiada podstawową umiejętność pracy w grupie, zna podstawowe zasady autoprezentacji oraz prezentacji werbalnej i multimedialnej określonych treści naukowych.
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z PRK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Zna i rozumie znaczenie i role konsumenta na rynku dóbr i usług, prawa konsumenta w Polsce i na świecie, prawa konsumenckie i zastosowanie ich w praktyce. | wykład, ćwiczenia problemowe, dyskusja dydaktyczna | kolokwium, zaliczenie cz. pisemna |
K_W05++ |
P6S_WG P6S_WK |
02 | Zna koncepcje zarządzania jakością produktu, potrafi wymienić cechy jakościowe, użytkowe, techniczne produktu z punktu widzenia konsumenta. | wykład, ćwiczenia problemowe, dyskusja dydaktyczna | kolokwium, zaliczenie cz. pisemna |
K_U05++ |
P6S_UW |
03 | Zna podstawowe cele tworzenia reklam, rodzaje reklam i potrafi wskazać jakie informacje warto przekazać w reklamie (z punktu widzenia konsumenta). | wykład, ćwiczenia problemowe, studium przypadku | kolokwium, zaliczenie cz. pisemna |
K_W04++ |
P6S_WG P6S_WK |
04 | Zna i rozumie podstawowe informacje o reklamacjach, koszty i korzyści płynące ze składania reklamacji zarówno dla konsumentów jaki producentów, oraz możliwości i sposoby składania reklamacji. | wykład, ćwiczenia problemowe, studium przypadku | kolokwium, zaliczenie cz. pisemna |
K_W04+ |
P6S_WG P6S_WK |
05 | Zna podstawowe cele, działalności i funkcjonowanie polskich organizacji konsumenckich oraz zakres pomocy konsumentom przez poszczególne organizacje. | wykład, ćwiczenia problemowe | kolokwium, zaliczenie cz. pisemna |
K_U01+ |
P6S_UW |
06 | Zna i rozumie podstawowe metody badania i oceny produktów z punktu widzenia konsumenta oraz organizacji konsumenckich, cele przeprowadzania testów konsumenckich posiada podstawowe umiejętności dotyczące zasad podczas opracowywania testów konsumenckich i potrafi zinterpretować dane zawarte w testach konsumenckich (wykorzystanie ich w praktyce). | wykład, ćwiczenia problemowe, studium przypadku, zadania praktyczne, projekt zespołowy | zaliczenie cz. pisemna, sprawozdanie z projektu |
K_U04++ K_K03++ |
P6S_KR P6S_UW |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
6 | TK01 | W01- W06, C1-C2 | MEK01 | |
6 | TK02 | W07- W12, C3-C4 | MEK02 | |
6 | TK03 | W13- W18,C5-C7 | MEK01 MEK03 | |
6 | TK04 | W19-W25, C8-C9 | MEK04 | |
6 | TK05 | W26- W31, C10-C11 | MEK05 | |
6 | TK06 | W30-W40, C12-C15 | MEK01 MEK06 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Wykład (sem. 6) | Godziny kontaktowe:
30.00 godz./sem. |
Uzupełnienie/studiowanie notatek:
4.00 godz./sem. Studiowanie zalecanej literatury: 9.00 godz./sem. Inne: 8.00 godz./sem. |
|
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 6) | Przygotowanie do ćwiczeń:
5.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
15.00 godz./sem. |
Dokończenia/studiowanie zadań:
4.00 godz./sem. Inne: 14.00 godz./sem. |
Konsultacje (sem. 6) | Przygotowanie do konsultacji:
2.00 godz./sem. |
Udział w konsultacjach:
3.00 godz./sem. |
|
Zaliczenie (sem. 6) | Przygotowanie do zaliczenia:
15.00 godz./sem. |
Zaliczenie pisemne:
2.00 godz./sem. |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Wykład | zaliczenie w formie pisemnej, kolokwium |
Ćwiczenia/Lektorat | zaliczenie w formie pisemnej, aktywność i praca na ćwiczeniach - ustalone przez osoby prowadzące ćwiczenia, ocena z zaliczenia jest brana pod uwagę przy wystawianiu oceny końcowej, sprawozdanie z projektu (praca projektowa) |
Ocena końcowa | pozytywna ocena z ćwiczeń i wykładów |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie
1 | W. Kuźniar; L. Witek | Green Purchase Behaviour Gap: The Effect of Past Behaviour on Green Food Product Purchase Intentions among Individual Consumers | 2024 |
2 | A. Andrejovska; A. Korombel; W. Kuźniar; L. Witek | Green marketing: perceived green purchase control and its role in explaining green purchase intentions: the emerging market perspectiv | 2023 |
3 | E. Nycz; A. Pieniążek; M. Stopa | Potencjał karpackich organizacji pozarządowych | 2023 |
4 | G. Kędzia; I. Staniec; L. Witek | Towards sustainable purchase: the effect of social responsibility, innovativeness and knowledge of natural cosmetics purchasing consumers’ intentions | 2023 |
5 | K. Chudy-Laskowska; B. Kusz; D. Kusz; P. Ostyńska; A. Walenia; L. Witek | The Effect of COVID-19 on Food Consumers’ Channel Purchasing Behaviors: An Empirical Study from Poland | 2023 |
6 | E. Nycz | Analiza frekwencji turystycznych w wybranych obiektach turystycznych w województwie podkarpackim i małopolskim w latach 2019–2021 | 2022 |
7 | E. Nycz | Idea szlaków ze szczególnym uwzględnieniem szlaków kulinarnych na przykładzie szlaku kulinarnego podkarpackie smaki | 2022 |
8 | E. Nycz | Winiarstwo w Karpatach. Alternatywa dla ludzi, którzy mają apetyt na niezapomniane doznania | 2022 |
9 | E. Nycz; A. Pieniążek | Aktywność obywatelska w województwie podkarpackim | 2022 |
10 | K. Čadilová; M. Cirner; N. Kudla; A. Nizioł; E. Nycz; A. Pieniążek; L. Richter; K. Staszewski; M. Stopa; K. Szpara | Carpathian products: their producers and business environment institutions | 2022 |
11 | E. Nycz | Idea klastrów ze szczególnym uwzględnieniem klastrów spożywczych na przykładzie Klastra „Podkarpackie Smaki” | 2021 |
12 | E. Nycz | Winiarstwo w Karpatach | 2021 |
13 | L. Witek | Ekoetykietowanie i jego rola w rozwoju zachowań nabywczych na rynku produktów ekologicznych | 2021 |
14 | L. Witek | Niespójność między postawami a zachowaniem nabywców na rynku produktów ekologicznych | 2021 |
15 | L. Witek | Winiarstwo organiczne | 2021 |
16 | S. Gawroński; E. Nycz; D. Tworzydło | Changes in the Journalist’s Profession Caused by the COVID-19 Pandemic in the Context of Relations with Representatives of the Public Relations Industry | 2021 |
17 | W. Kuźniar; L. Witek | Green Purchase Behavior: The Effectiveness of Sociodemographic Variables for Explaining Green Purchases in Emerging Market | 2021 |
18 | W. Kuźniar; T. Surmacz; B. Wierzbiński; L. Witek | The Role of the Ecological Awareness and the Influence on Food Preferences in Shaping Pro-Ecological Behavior of Young Consumers | 2021 |
19 | E. Nycz | Analiza potencjału obiektów noclegowych województwa podkarpackiego i małopolskiego | 2020 |
20 | E. Nycz | Efektywne instytucje otoczenia biznesu | 2020 |
21 | E. Nycz | Traditional and Organic Products on Example of “FIGA” Family-Owned Organic Farm from Podkarpackie Province | 2020 |
22 | E. Nycz | \"Spożywcze\" klastry w Karpatach - szanse i zagrożenia | 2020 |
23 | L. Witek | Green Marketing: The Environmentally-Friendly Attributes of Products and Decision to Purchase | 2020 |
24 | E. Nycz | Analiza frekwencji turystycznych w obiektach turystycznych w woj. podkarpackim | 2019 |
25 | E. Nycz | Patriotyzm konsumencki | 2019 |
26 | E. Nycz | Produkt górski w Europie i w Polsce | 2019 |
27 | E. Nycz | Sukces możliwy ale wymaga czasu i pracy. Rozmowa z ministrem rolnictwa i rozwoju wsi Janem Krzysztofem Ardanowskim na temat produktu górskiego | 2019 |
28 | E. Nycz | Szlaki winiarskie w Europie i Polsce | 2019 |
29 | K. Szalonka; L. Witek | Ocena satysfakcji pracowników handlu detalicznego w kontekście koncepcji Work-Life Balance | 2019 |
30 | L. Witek | Attitude-Behaviour Gap Among Polish Consumers Regarding Green Purchases | 2019 |
31 | L. Witek | Zachowania nabywców wobec produktów ekologicznych: determinanty, model i implikacje dla marketingu | 2019 |