Cykl kształcenia: 2019/2020
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania
Nazwa kierunku studiów: Zarządzanie
Obszar kształcenia: nauki społeczne
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: pierwszego stopnia
Forma studiów: stacjonarne
Specjalności na kierunku: 1F - Zarządzanie finansami, 2J - Zarządzanie jakością, 3M - Nowoczesny marketing, 4P - Zarządzanie projektami, 5N - Zarządzanie międzynarodowe
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: licencjat
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Informatyki w Zarządzaniu
Kod zajęć: 10439
Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 2J - Zarządzanie jakością
Układ zajęć w planie studiów: sem: 4 / L15 / 2 ECTS / Z
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora 1: dr hab. inż. prof. PRz Krzysztof Tereszkiewicz
Imię i nazwisko koordynatora 2: dr inż. Janusz Świerzowicz
Główny cel kształcenia: Nabycie wiedzy na temat normalizacji w zarządzaniu jakością i umiejętności wyboru i wykorzystania współczesnych metod i narzędzi informatycznych w zarządzaniu jakością.
Ogólne informacje o zajęciach: Należy do grupy modułów wybieralnych semestru 5
Materiały dydaktyczne: Instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych w chmurze obliczeniowej
Inne: Instrukcje korzystania z chmury Pionier, Office 365 i Microsoft Azure
1 | Bugdol M | System zarządzania jakością wg. normy ISO 9001:2015 | Helion. | 2018 |
2 | Hamrol A. | Zarządzanie i inżyniera jakości | PWN. | 2017 |
3 | Kisielnicki J. | Zarządzanie i informatyka | Placet. | 2014 |
4 | Szczepańska K | Metody i techniki TQM | Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej. | 2009 |
1 | Pacana A., Czerwińska K., Siwiec D. | Narzędzia i wybrane metody zarządzania jakością | Oficyna Wydawnicza Stowarzyszenia Menedżerów Jakości i Produkcji. | 2018 |
2 | Szczepańska K. | Zasady zarządzania jakością | Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej. | 2018 |
3 | Wolniak R | Metoda QFD w projektowaniu jakości: teoria i praktyka | Wydawnictwo Politechniki Śląskiej. | 2016 |
Wymagania formalne: Zgodnie z regulaminem studiów wyższych na PRz.
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Zna problematykę zarządzania w organizacjach na poziomie elementarnym.
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Potrafi obsługiwać programy automatyzacji prac biurowych. Potrafi obsługiwać studenckie konto poczty elektronicznej
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Posiada umiejętność współpracy w grupie i samokształcenia.
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z PRK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Zna pojęcia podstawowe dotyczące systemów zarządzania jakością. | laboratorium problemowe/ demonstracja | zaliczenie cz. pisemna obserwacja wykonawstwa |
K_W01++ K_K01+ |
P6S_KK P6S_WG |
02 | Zna normy i wymagania wyznaczające standardy zarządzania jakością. | laboratorium problemowe/ , dyskusja dydaktyczna | raport pisemny |
K_W01+ K_W04+ K_U02++ |
P6S_UW P6S_WG P6S_WK |
03 | Umie wykorzystać narzędzia informatyczne dla rozwiązywania problemów i ciągłego doskonalenia | laboratorium problemowe/demonstracja, studium przypadku, projekt indywidualny | obserwacja wykonawstwa, raport pisemny |
K_U02+ K_U05+++ K_U08+ |
P6S_UK P6S_UW |
04 | Samodzielnie wybiera i wykorzystuje narzędzie informatyczne do realizacji zadania związanego z kierunkiem studiów. | laboratorium problemowe/ pokaz | obserwacja wykonawstwa |
K_U02+ K_U05+ K_K01+++ |
P6S_KK P6S_UW |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
4 | TK01 | L01-L02 | MEK01 | |
4 | TK02 | L02-L04 | MEK01 MEK02 | |
4 | TK03 | L05-L06 | MEK01 MEK02 MEK03 | |
4 | TK04 | L07-L08 | MEK01 MEK02 MEK03 MEK04 | |
4 | TK05 | L09-L10 | MEK01 MEK02 MEK03 MEK04 | |
4 | TK06 | L11-L12 | MEK01 MEK02 MEK03 MEK04 | |
4 | TK07 | L13-L15 | MEK01 MEK02 MEK03 MEK04 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Laboratorium (sem. 4) | Przygotowanie do laboratorium:
4.00 godz./sem. Przygotowanie do kolokwium: 2.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
15.00 godz./sem. |
Dokończenia/wykonanie sprawozdania:
6.00 godz./sem. Inne: 25.00 godz./sem. |
Konsultacje (sem. 4) | Przygotowanie do konsultacji:
1.00 godz./sem. |
Udział w konsultacjach:
2.00 godz./sem. |
|
Zaliczenie (sem. 4) |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Laboratorium | Warunkiem zaliczenia laboratorium jest uczestnictwo i aktywność w zajęciach laboratoryjnych. Studenci są zobowiązani do: - zapoznania się ze szczegółową instrukcją ćwiczenia i zalecaną literaturą, - zaliczenia sprawdzianu wejściowego przed realizacją wybranych ćwiczeń i zaplanowanych kolokwiów, - przygotowania sprawozdania z realizacji ćwiczenia zgodnie ze scenariuszem ćwiczenia, - opracowania wniosków z realizacji ćwiczenia, - przesłania sprawozdania na adres prowadzącego w formie elektronicznej lub do folderu udostepnionego prowadzącemu zajęcia, - przygotowania końcowej wersji sprawozdania w formie elektronicznej i wydruku. - Dopuszcza się jedną nieobecność nieusprawiedliwioną na zajęciach, ale student ma samodzielnie nadrobić materiał realizowany na laboratorium, - każda dodatkowa nieobecność (poza jedną dozwoloną) obniża ocenę końcową o 0,5 stopnia; - opóźnienie o tydzień przesłania sprawozdania skutkuje obniżeniem oceny sprawozdania z danego ćwiczenia o 0,5 stopnia. W ocenie końcowej uwzględnia się także aktywność studenta na zajęciach, stopień jego przygotowania do zajęć oraz samodzielną pracę z oprogramowaniem zainstalowanym na własnym komputerze lub w usłudze chmurowe (udokumentowane zrzutem ekranu). |
Ocena końcowa | Średnia ważona z pozytywnych ocen z kolokwium (waga 50 %), sprawozdań (waga 30%) oraz dodatkowych ocen aktywności i pracy studenta na zajęciach (waga 10%) i udokumentowanej pracy w domu (waga 10%). |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie
1 | K. Tereszkiewicz; K. Trojnar | Ocena użyteczności pisma Braille’a w kontekscie poprawy dostępności informacji, zapewnienia bezpieczeństwa i zaspokojenia potrzeb komunikacyjnych konsumentów z dysfunkcją wzroku | 2023 |
2 | P. Antos; A. Gładysz; K. Kowalczyk; P. Ostyńska; K. Tereszkiewicz | Assessment of long-term taste and smell color blindness as a result of COVID-19 disease | 2023 |
3 | P. Antos; K. Borowiec; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Komputerowa analiza obrazu w diagnostyce jakości wieprzowiny | 2023 |
4 | P. Antos; K. Kowalczyk; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz | Influence of the Level of Sex Hormones in the Blood of Gilts on Slaughter Characteristics and Meat Quality | 2023 |
5 | S. Rybka; K. Tereszkiewicz | Immersive Horizons: Virtual Reality\'s Evolution Across Industries | 2023 |
6 | Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Sposób pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym | 2023 |
7 | P. Antos; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz | Logistic Determinants of Financial Losses During Poultry Transport | 2022 |
8 | Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Luminance surface distribution measurements applied to assessing intramuscular fat content in meat | 2022 |
9 | Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz; H. Wachta | Urządzenie do pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym | 2022 |
10 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | The influence of meteorological conditions during traditional smoking on polycyclic aromatic hydrocarbon content in traditional Polish pork ham | 2021 |
11 | P. Antos; Ł. Kulig; W. Rybczyk; K. Tereszkiewicz | Impact of Selected Factors on Poultry Death During Transportat and Implications In The Form of Finsancial Losses | 2021 |
12 | S. Rybka; K. Tereszkiewicz | An Assessment of the Effects of Applying Ash from the Thermal Disposal of Sewage Sludge for Fertilizing Energy Plants Using the Example of Giant Miscanthus (Miscanthus sinensis giganteus) | 2021 |
13 | W. Kagan; Ł. Kulig; K. Tereszkiewicz | An assessment of the efficiency of selected refrigeration units of vehicles for food transport depending on the operating conditions | 2021 |
14 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | Polycyclic aromatic hydrocarbon content in sausage smoked using a polish traditional method | 2020 |
15 | K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz | Results of breeding use of insemination boars of selected breeds in the seasons of the reproductive cycle of the european wild boar (Sus scrofa L.) | 2020 |
16 | M. Antonik; S. Rybka; K. Tereszkiewicz | Zarządzanie jakością w oparciu o metodę 5 Why i diagram Ishikawy w przedsiębiorstwie produkcyjnym branży motoryzacyjnej | 2020 |
17 | P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz | Utilization of Ozone for the Improvement of Mentha piperita L. Quality by Reduction of Microbial Load and Impact of the Process on the Herb Properties | 2020 |
18 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | Evaluation of post-slaughter exsanguination of selected breeds of pigs | 2019 |
19 | K. Choroszy; K. Tereszkiewicz | Skład chemiczny i jakość organoleptyczna wędlin wędzonych tradycyjnie | 2019 |
20 | K. Pokrywka; K. Tereszkiewicz | Evaluation and prediction of semen parameters of breeding boars and their use in stock management | 2019 |
21 | K. Tereszkiewicz | Obrót przedubojowy, jego organizacja i skutki dla jakości wieprzowiny | 2019 |
22 | P. Antos; M. Balawejder; T. Piechowiak; K. Tereszkiewicz | Wpływ ozonowania jako metody zabezpieczenia produktów spożywczych w trakcie przechowywania przed skażeniem mikrobiologicznym w aspekcie zarządzania jakością żywności | 2019 |
23 | Ł. Kulig; D. Kusz; K. Tereszkiewicz | Economic consequences of pig and poultry mortality during transport | 2019 |