logo
Karta przedmiotu
logo

Zarządzanie ekoinnowacjami

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2019/2020

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania

Nazwa kierunku studiów: Zarządzanie

Obszar kształcenia: nauki społeczne

Profil studiów: ogólnoakademicki

Poziom studiów: drugiego stopnia

Forma studiów: stacjonarne

Specjalności na kierunku: 1. Rachunkowość w zarządzaniu finansami przedsiębiorstw, 2. Start-up - kreowanie innowacyjnego biznesu, 3. Profesjonalny menedżer, 4. Zarządzanie zespołem projektowym, 5. Komunikacja w biznesie

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Przedsiębiorczości, Zarządzania i Ekoinnowacyjności

Kod zajęć: 10390

Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 2. Start-up - kreowanie innowacyjnego biznesu

Układ zajęć w planie studiów: sem: 4 / W30 C15 / 1 ECTS / E

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora 1: dr inż. Bożydar Ziółkowski

Imię i nazwisko koordynatora 2: dr hab. inż. prof. PRz Krzysztof Kud

semestr 4: dr inż. Dariusz Wyrwa , termin konsultacji Poniedziałek: 12.15 - 13.45 (t. B), Środa: 10.30 - 12.00 (t. A/B), Czwartek 12.15 - 13.45 (t. A)

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Zapoznanie studentów ze specyfiką ekoinnowacji i zarządzania nimi. Kształcenie dostrzegania konieczności rozwoju ekoinnowacji oraz umiejętności ich kreowania.

Ogólne informacje o zajęciach: Moduł zawiera informacje na temat różnorodnych form zarządzania ekoinnowacjami dostępnych w teorii i wykorzystywanych w praktyce funkcjonowania współczesnej gospodarki.

Materiały dydaktyczne: Literatura branżowa. Portale tematyczne.

Inne: Instrukcje wykonania ćwiczeń umieszczone na stronie domowej.

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych
1 Justyna Przychodzeń Ekoinnowacje w przedsiębiorstwie Zarządzanie, pomiar i wpływ na wyniki finansowe CeDeWu. 2015
2 Magdalena Marczewska Źródła i mechanizmy powstawania ekoinnowacji w przedsiębiorstwach dostawcach technologii środowiskowych Difin. 2016
Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych
1 Justyna Przychodzeń Ekoinnowacje w przedsiębiorstwie Zarządzanie, pomiar i wpływ na wyniki finansowe CeDeWu. 2015
2 Leszek Woźniak, Bożydar Ziółkowski, Agata Warmińska, Sylwia Dziedzic Przewodnik ekoinnowacji. Diagnoza trendów i dobre praktyki Politechnika Rzeszowska, Rzeszów . 2008
Literatura do samodzielnego studiowania
1 Pomykalski Andrzej Zarządzanie innowacjami PWN. 2001

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Zgodne z regulaminem studiów PRz

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Student posiada wiedzę na temat wybranych metod i technik zarządzania wykorzystywanych we współczesnych organizacjach.

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Student potrafi prawidłowo identyfikować i oceniać występujące w organizacjach problemy, a następnie ocenić innowacyjność rozwiązań.

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Potrafi współpracować w grupie, rozdzielać zadania, przyjmować w niej różne role. Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z PRK
01 Ma wiedzę na temat zarządzania innowacjami oraz potrafi wskazać źródła innowacyjności. wykład problemowy, dyskusja dydaktyczna, projekt zespołowy sprawozdanie z projektu,obserwacja wykonawstwa, egzamin cz. ustna, kolokwium K_W02+
K_U02+
K_K03+
P7S_KR
P7S_UW
P7S_WG
02 Rozumie specyfikę ekoinnowacji, potrafi wskazywać obszary zapotrzebowania na ekoinnowacje, rozumie współczesne problemy inspirujące ekoinnowacyjność. wykład problemowy, dyskusja dydaktyczna, projekt zespołowy sprawozdanie z projektu,obserwacja wykonawstwa, egzamin cz. ustna K_W02+
K_U11+
K_K03+
P7S_KR
P7S_UO
P7S_WG
03 Zna i rozumie politykę wsparcia ekoinnowacji, potrafi identyfikować uwarunkowania rynku ekoinnowacji oraz projektować skuteczne ekoinnowacje. ćwiczenia problemowe, wykład, projekt zespołowy sprawozdanie z projektu,obserwacja wykonawstwa, kolokwium K_W02++
K_U02+++
K_U11++
K_K03++
P7S_KR
P7S_UO
P7S_UW
P7S_WG

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
4 TK01 Wprowadzenie do przedmiotu studiowania. Specyfika ekoinnowacji, proces ekoinnowacyjny, firma ekoinnowacyjna, scena ekoinnowacji. W01, W02, C01-C02 MEK01 MEK02
4 TK02 Potrzeby ekoinnowacji we współczesnej gospodarce, kierunek biogospodarka. W03-W06, C03, C04 MEK01 MEK02
4 TK03 Zarządzanie działalnością ekoinnowacyjną w firmie. W07, W08, C05 MEK01 MEK02 MEK03
4 TK04 Zarządzanie rozwojem ekoinnowacji w regionie. W09-W12, C06 MEK01 MEK02 MEK03
4 TK05 Rynkowe uwarunkowania działalności ekoinnowacyjnej. W15, W16, C07, C08 MEK01 MEK02 MEK03
4 TK06 Społeczne i ekonomiczne efekty ekoinnowacji. W17-W20, C09-C10 MEK01 MEK02
4 TK07 Własność intelektualna oraz finansowanie działalności ekoinnowacyjnej. W21, W22, C11-C12 MEK01 MEK02
4 TK08 Projektowanie, transfer oraz marketing ekoinnowacji. W23-W26, C13 MEK01 MEK02 MEK03
4 TK09 Ekonomiczne, społeczne i przyrodnicze konsekwencje ekoinnowacji. W27-W30, C14 MEK01 MEK02
4 TK10 Omówienie esejów C15 MEK01 MEK02 MEK03

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Wykład (sem. 4) Godziny kontaktowe: 30.00 godz./sem.
Studiowanie zalecanej literatury: 5.00 godz./sem.
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 4) Przygotowanie do kolokwium: 4.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 4) Udział w konsultacjach: 1.00 godz./sem.
Egzamin (sem. 4) Przygotowanie do egzaminu: 3.00 godz./sem.
Egzamin pisemny: 1.00 godz./sem.

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Wykład Zaliczenie części pisemnej dotyczącej studiowanych zagadnień
Ćwiczenia/Lektorat Obserwacja aktywności na zajęciach. Zaliczenie sprawozdań i części pisemnej dotyczącej studiowanych zagadnień oraz esej na zadany temat.
Ocena końcowa Wypadkowa powyższych ocen.

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: tak

1 A. Badora; K. Krukowski; K. Kud; J. Mioduszewski; R. Przygodzka; M. Woźniak Odnawialne źródła energii w rolnictwie Polski Wschodniej - uwarunkowania rozwoju 2023
2 A. Badora; K. Kud; M. Woźniak Expectations of the Inhabitants of South-Eastern Poland Regarding the Energy Market, in the Context of the COVID-19 Crisis 2023
3 O. Buckiūnienė; A. Karwatka; A. Molter; T. Piecuch; J. Stec-Rusiecka; A. Warmińska; B. Ziółkowski Gamification in management education 2023
4 P. Babiarz; A. Migała-Warchoł; B. Ziółkowski The circular economy vs the sustainable development approach to production and consumption: the case of the European Union countrie 2023
5 A. Badora; K. Kud; L. Woźniak; M. Woźniak Electricity Production and Consumption Perspectives in the Opinion of the Youth of South-Eastern Poland 2022
6 A. Badora; K. Kud; L. Woźniak; M. Woźniak Renewable Energy Sources as the Future of the Energy Sector and Climate in Poland—Truth or Myth in the Opinion of the Society 2022
7 A. Badora; K. Kud; M. Woźniak Consumer Attitudes as Part of Lifestyle in the COVID-19 Emergency 2022
8 K. Kud; M. Woźniak Food shopping preferences in the context of logistic chains of food supplies on the example of consumers from the Podkarpackie voivodeship 2022
9 K. Kud; M. Woźniak Rural Electricity Consumption: Reality and Prospects in the Opinion of the Inhabitants of Podkarpackie and Lubelskie Voivodships 2022
10 A. Badora; K. Kud; M. Woźniak Impact of the Energy Sector on the Quality of the Environment in the Opinion of Energy Consumers from Southeastern Poland 2021
11 A. Badora; K. Kud; M. Woźniak Nuclear Energy Perception and Ecological Attitudes 2021
12 B. Agarski; J. Šebo; B. Ziółkowski Innovations in circular economy – environmental labels and declarations 2021
13 B. Ziółkowski Challenges for Circular Economy Strategies in Polish Enterprises during the Pandemic Crisis 2021
14 B. Ziółkowski Cradle to Cradle Certified™ 2021
15 D. Wyrwa; B. Ziółkowski Postrzeganie produktów z etykietami środowiskowymi wobec możliwości formułowania strategii biznesowych 2021
16 D. Wyrwa; B. Ziółkowski The model of circular economy 2021
17 J. Johnson; K. Kud Shaping institutional and legal order and spatial order of river valleys as eco-innovative determinants of sustainable development 2021
18 J. Strojny; B. Ziółkowski ISO type I environmental labelling 2021
19 M. Hajduk-Stelmachowicz; M. Jankowska-Mihułowicz; D. Wyrwa; B. Ziółkowski Gospodarka o obiegu zamkniętym 2021
20 M. Jankowska-Mihułowicz; M. Moravec; D. Wyrwa; B. Ziółkowski Etykiety i deklaracje środowiskowe – aspekty normatywne 2021
21 A. Badora; K. Kud Biomass of natural floodplains as an eco-innovative element of civic energy in the context of social perception of prosumer 2020
22 A. Badora; M. Celińska; O. Drążek; E. Klimkiewicz; K. Kud; D. Majewska; A. Pasek; A. Snopek Nowe style konsumpcji 2020
23 B. Ziółkowski Environmental labels and declarations in public policies of Poland 2020
24 K. Kud Postawy studentów województwa podkarpackiego wpływające na gospodarkę odpadami komunalnymi 2020
25 K. Kud Consumers\' perception of eco-innovation in food supply chain logistics as a factor shaping food product quality 2019
26 K. Kud Estetyczne i praktyczne walory łąk łęgowych doliny Sanu jako realizacja dobra publicznego 2019
27 K. Kud Percepcja barier rozwoju elektromobilności w kontekście postaw ekologicznych mieszkańców województwa podkarpackiego 2019
28 K. Kud Zarządzanie rozwojem obszarów wiejskich w terenach zalewowych jako innowacyjny element logistyki kryzysowej 2019