logo
Karta przedmiotu
logo

Projektowanie biznesowe

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2019/2020

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania

Nazwa kierunku studiów: Zarządzanie

Obszar kształcenia: nauki społeczne

Profil studiów: ogólnoakademicki

Poziom studiów: drugiego stopnia

Forma studiów: stacjonarne

Specjalności na kierunku: 1. Rachunkowość w zarządzaniu finansami przedsiębiorstw, 2. Start-up - kreowanie innowacyjnego biznesu, 3. Profesjonalny menedżer, 4. Zarządzanie zespołem projektowym, 5. Komunikacja w biznesie

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Przedsiębiorczości, Zarządzania i Ekoinnowacyjności

Kod zajęć: 10379

Status zajęć: obowiązkowy dla programu 2. Start-up - kreowanie innowacyjnego biznesu

Układ zajęć w planie studiów: sem: 2 / W15 C15 / 3 ECTS / E

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora 1: dr Jolanta Stec-Rusiecka

Imię i nazwisko koordynatora 2: dr Alicja Sobkowiak

Terminy konsultacji koordynatora: Poniedziałek A/B 12.15 - 13.45 / 14.00 - 15.30 Wtorek 10.30 - 12.00

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Zapoznanie z uwarunkowaniami i zasadami projektowania biznesowego.

Ogólne informacje o zajęciach: Przedmiot przybliża studentom zagadnienie przygotowania planu działalności gospodarczej od strony teoretycznej i praktycznej.

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych
1 Porada-Rochoń M. Przedsiębiorstwa w obliczu wyzwań XXI wieku : modele biznesowe, finansowanie, innowacje edu-Libri . 2018
2 Elkin, Paul M. Planowanie i strategie biznesowe Wolters Kluwer Polska . 2013
3 Opolski K, Waśniewski K Biznes plan : jak go budować i analizować? CeDeWu. 2014
Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych
1 Spychalska-Wojtkiewicz M., Tomczyk M. Moda i modele : analiza trendów oraz modelowanie biznesowe w przedsiębiorstwie Difin. 2018
2 Opolski K, Waśniewski K Biznes plan : jak go budować i analizować? CeDeWu. 2014

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Wymagania formalne są zgodne z regulaminem studiów.

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Wiedza z zakresu podstaw zarządzania, marketingu, analizy finansowej, przedsiębiorczości.

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Umiejętność pracy w zespole

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Gotowość do poszerzania swojej wiedzy

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z PRK
01 posiada wiedzę z zakresu uwarunkowań funkcjonowania przedsiębiorstw na rynku i zależności między podstawowymi zjawiskami rynkowymi a możliwościami rozwojowymi przedsiębiorstw wykład problemowy, ćwiczenia problemowe, projekt zespołowy egzamin cz. ustna, prezentacja projektu K_W02+
K_U01+
K_K02+
P7S_KO
P7S_UW
P7S_WG
02 posiada wiedzę w zakresie zasad metodycznych przygotowania planu biznesowego wykład, ćwiczenia problemowe egzamin cz. ustna K_W03+
K_W09+
P7S_WG
P7S_WK
03 umie zastosować wiedzę specjalistyczną do sporządzenia planu biznesowego. projekt zespołowy, ćwiczenia problemowe prezentacja projektu K_U05+
K_K02+
P7S_KO
P7S_UK
P7S_UW

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
2 TK01 Podstawowe pojęcia i definicje. Motywy podejmowania aktywności gospodarczej. W01-W03 MEK01
2 TK02 Kreowanie innowacyjnych pomysłów biznesowych W04-W06, C01-C02 MEK01
2 TK03 Planowanie działalności gospodarczej - analiza rynku i konkurencji W07-W08 MEK01
2 TK04 Źródła finansowania działalności gospodarczej. Planowanie finansowe. W09-W10 MEK01
2 TK05 Struktury planów biznesowych i zasady ich opracowywania. W11-W15 MEK01 MEK02
2 TK06 Opracowanie przykładowego planu biznesowego C03-C15 MEK02 MEK03

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Wykład (sem. 2) Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem.
Studiowanie zalecanej literatury: 8.00 godz./sem.
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 2) Przygotowanie do ćwiczeń: 10.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem.
Dokończenia/studiowanie zadań: 10.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 2) Udział w konsultacjach: 1.00 godz./sem.
Egzamin (sem. 2) Przygotowanie do egzaminu: 15.00 godz./sem.
Egzamin ustny: 1.00 godz./sem.

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Wykład
Ćwiczenia/Lektorat
Ocena końcowa

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: tak

1 J. Puacz-Olszewska; S. Stec; J. Stec-Rusiecka; E. Szymańska Transformation of the Polish Heating Sector Based on an Example of Select Heat Energy Companies Supplying Energy to Local Government Units 2023
2 O. Buckiūnienė; A. Karwatka; A. Molter; T. Piecuch; J. Stec-Rusiecka; A. Warmińska; B. Ziółkowski Gamification in management education 2023
3 O. Buckiūnienė; A. Migała-Warchoł; J. Stec-Rusiecka; A. Vitas Living standards of Polish and Lithuanian residents after the COVID-19 pandemic: the impact on living conditions 2023
4 J. Stec-Rusiecka Możliwości i potencjał rozwoju gospodarki wodorowej Polski 2022
5 J. Stec-Rusiecka; A. Warmińska Socially Responsible Management of Human Resources in SMEs during the COVID-19 Pandemic 2022
6 K. Bilińska; M. Cierpiał-Wolan; A. Dewalska-Opitek; J. Stec-Rusiecka; D. Twaróg; B. Wierzbiński Relationship between Renewable Biogas Energy Sources and Financial Health of Food Business Operators 2022
7 M. Ruszel; J. Stec-Rusiecka; A. Wiącek Bezpieczeństwo energetyczne : wybrane zagadnienia 2022
8 J. Stec-Rusiecka Gospodarka o obiegu zamkniętym jako trend w obszarze społecznej odpowiedzialności organizacji w opinii młodych konsumentów 2021
9 J. Stec-Rusiecka; A. Warmińska The Impact of the Covid-19 Pandemic on Taking up Socially Responsible Actions 2021
10 J. Stec-Rusiecka Narzędzia komunikacji w pracy kierownika zespołu w warunkach permanentnych zmian – lider w trudnych sytuacjach 2020
11 D. Głowacz-Czerwonka; D. Ożóg; B. Pawłowicz; J. Polaszczyk; J. Stec-Rusiecka; J. Strojny; B. Trybus Prace Kół Naukowych Politechniki Rzeszowskiej w roku akademickim 2018/2019 2019
12 J. Stec-Rusiecka Społeczna odpowiedzialność a work-life balance 2019
13 J. Stec-Rusiecka Znaczenie społecznej odpowiedzialności w motywowaniu pracowników 2019
14 M. Chrzanowski; A. Sobkowiak Współdziałanie przedsiębiorstw przez pryzmat zarządzania strategicznego : perspektywa firm działających w ramach parków naukowo-technologicznych 2019