
Główny cel kształcenia:
Student nabędzie umiejętność stosowania podstawowych zasad i narzędzi do zarządzania jakością i bezpieczeństwem pracy.
Ogólne informacje o zajęciach:
Przedmiot obowiązkowy dla studentów piątego semestru.
Materiały dydaktyczne:
http://dorotastadnicka.sd.prz.edu.pl/
| 1 | Jarosław Sęp, Ryszard Perłowski, Andrzej Pacana | Techniki wspomagania zarządzania jakością | Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej. | 2006 |
| 2 | Praca zbiorowa pod red. Jerzego Łunarskiego | Systemy zarządzania bezpieczeństwem w przedsiębiorstwie | Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej. | 2006 |
| 3 | Dorota Stadnicka | Wybrane metody i narzędzia doskonalenia procesów w praktyce | Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej. | 2016 |
| 4 | Matuszak-Flejszman, Alina | Zarządzanie jakością. | Poznań: Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu. | 2022 |
| 5 | Szczepańska, Katarzyna | Podstawy zarządzania jakością. | Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej. | 2022 |
| 1 | Jarosław Sęp, Ryszard Perłowski, Andrzej Pacana | Techniki wspomagania zarządzania jakością, | Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej. | 2006 |
| 2 | Praca zbiorowa pod red. Jerzego Łunarskiego | Systemy zarządzania bezpieczeństwem w przedsiębiorstwie | Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej. | 2006 |
| 3 | Dorota Stadnicka | Wybrane metody i narzędzia doskonalenia procesów w praktyce | Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej. | 2016 |
| 1 | Jerzy Łunarski | Zarządzanie jakością: standardy i zasady | WNT, Warszawa. | 2008 |
| 2 | Dorota Stadnicka, Andrzej Pacana | Budowa i rozwój skutecznych systemów zarządzania jakością | Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej. | 2015 |
| 3 | Dorota Stadnicka | Wybrane metody i narzędzia doskonalenia procesów w praktyce | Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej. | 2016 |
Wymagania formalne:
Rejestracja na co najmniej 5 semestr studiów.
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy:
Znajomość podstawowych zasad zarządzania.
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności:
Umiejętność pracy zespołowej.
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych:
Kreatywność.
| MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z PRK |
|---|---|---|---|---|---|
| MEK01 | Rozumienie i potrafi przedstawić potrzebę zarządzania jakością i bezpieczeństwem pracy w przedsiębiorstwie. | wykład | egzamin pisemny |
K-W10+ K-U10+ |
P6S-UW P6S-WK |
| MEK02 | Rozumie znaczenie zarządzania jakością w organizacji | wykład | egzamin pisemny |
K-W10+ K-U01+ |
P6S-UW P6S-WK |
| MEK03 | Wie, jakie są aktualne podstawowe normy dotyczące zarządzania jakością i bezpieczeństwem. | wykład | egzamin pisemny |
K-W10+ K-W14++ |
P6S-WK |
| MEK04 | Zna zasady zarządzania jakością. | wykład | egzamin pisemny |
K-U09+ |
P6S-UW |
| MEK05 | Zna i rozumie narzędzia jakości. | wykład, ćwiczenia problemowe | egzamin pisemny |
K-W11++ K-U13++ |
P6S-UW P6S-WK |
| MEK06 | Rozumie znaczenie KAIZEN, TQM i Six Sigma. | samodzielne studiowanie literatury | praca pisemna |
K-U04+ |
P6S-UU |
| MEK07 | Potrafi wykonać analizy z zastosowaniem narzędzi jakości. | wykład, ćwiczenia problemowe | raport pisemny |
K-U16+ K-K04+ |
P6S-KO P6S-UW |
| Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
|---|---|---|---|---|
| 5 | TK01 | W01 | MEK01 MEK02 | |
| 5 | TK02 | W02 | MEK03 | |
| 5 | TK03 | W03 | MEK04 | |
| 5 | TK04 | W04 | MEK05 | |
| 5 | TK05 | W05 | MEK05 | |
| 5 | TK06 | W06 | MEK06 | |
| 5 | TK07 | W07 | MEK05 | |
| 5 | TK08 | C01 | MEK01 MEK07 | |
| 5 | TK09 | C02 | MEK07 | |
| 5 | TK10 | C03 | MEK07 | |
| 5 | TK11 | C04 | MEK07 | |
| 5 | TK12 | C05 | MEK07 | |
| 5 | TK13 | C06 | MEK07 | |
| 5 | TK14 | C07 | MEK05 |
| Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
|---|---|---|---|
| Wykład (sem. 5) | Godziny kontaktowe:
15.00 godz./sem. |
||
| Ćwiczenia/Lektorat (sem. 5) | Przygotowanie do ćwiczeń:
1.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
15.00 godz./sem. |
Dokończenia/studiowanie zadań:
5.00 godz./sem. |
| Konsultacje (sem. 5) | Udział w konsultacjach:
1.00 godz./sem. |
||
| Egzamin (sem. 5) | Przygotowanie do egzaminu:
13.00 godz./sem. |
Egzamin pisemny:
2.00 godz./sem. |
| Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
|---|---|
| Wykład | Egzamin pisemny w formie pytań zamkniętych, pytań otwartych i zadań. Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest uzyskanie pozytywnej oceny z ćwiczeń. Podczas egzaminu sprawdzane jest osiągnięcie następujących efektów modułowych: MEK01, MEK02, MEK03, MEK04, MEK05. Student, który zaliczył na ocenę 3,0: Rozumienie potrzebę zarządzania jakością i bezpieczeństwem pracy w przedsiębiorstwie. Rozumie znaczenie KAIZEN, TQM i Six Sigma. Wie, jakie są aktualne podstawowe normy dotyczące zarządzania jakością . Zna zasady zarządzania jakością. Zna i rozumie oraz wie jak zastosować narzędzia zarządzania jakością. na wystarczającym poziomie. Student, który zaliczył na ocenę 4,0 również: Rozumienie potrzebę zarządzania jakością w przedsiębiorstwie. Rozumie znaczenie KAIZEN, TQM i Six Sigma. Wie, jakie są aktualne podstawowe normy dotyczące zarządzania jakością . Zna zasady zarządzania jakością. Zna i rozumie oraz wie jak zastosować narzędzia zarządzania jakością. na dobrym poziomie. Student, który zaliczył na ocenę 5,0 również: Rozumienie potrzebę zarządzania jakością w przedsiębiorstwie. Rozumie znaczenie KAIZEN, TQM i Six Sigma. Wie, jakie są aktualne podstawowe normy dotyczące zarządzania jakością . Zna zasady zarządzania jakością. Zna i rozumie oraz wie jak zastosować narzędzia zarządzania jakością. na bardzo dobrym poziomie. |
| Ćwiczenia/Lektorat | Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest aktywny udział w zajęciach i realizacja ćwiczeń oraz pozytywna ocena ze sprawdzianów. Przy zaliczaniu ćwiczeń sprawdzane jest osiągnięcie następujących efektów modułowych: MEK06, MEK07, MEK08. Student, który zaliczył na ocenę 3,0: potrafi wykonać podstawowe analizy z zastosowaniem wybranych z podstawowych narzędzi jakości: wykres Pareto-Lorenza, diagram Ishikawy, drzewo decyzyjne, karta kontrolna, analiza FMEA. na wystarczającym poziomie. Student, który zaliczył na ocenę 4,0 również: Potrafi wykonać podstawowe analizy z zastosowaniem wybranych z podstawowych narzędzi jakości: wykres Pareto-Lorenza, diagram Ishikawy, drzewo decyzyjne, karta kontrolna, analiza FMEA, na dobrym poziomie. Student, który zaliczył na ocenę 5,0 również: Potrafi wykonać podstawowe analizy z zastosowaniem wybranych z podstawowych narzędzi jakości: wykres Pareto-Lorenza, diagram Ishikawy, drzewo decyzyjne, karta kontrolna, analiza FMEA, na bardzo dobrym poziomie. |
| Ocena końcowa | Ocena końcowa ustalana jest jako średnia ważona z ćwiczeń (40%) i egzaminu (60%). Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z ćwiczeń i egzaminu. |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie
| 1 | P. Pawlus; S. Świrad | Effect of Ball Burnishing on Fretting at Elevated Temperatures | 2024 |
| 2 | A. Gradzik; K. Ochał; P. Pawlus; S. Świrad | Efects of the surface layer of steel samples after ball burnishing on friction and wear in dry reciprocating sliding | 2023 |
| 3 | E. Ozga; S. Świrad; W. Zielecki | Relationship between 3D surface roughness parameters and load capacity of adhesive joints after shot peening | 2023 |
| 4 | S. Świrad | Changes in Areal Surface Textures Due to Ball Burnishing | 2023 |
| 5 | S. Świrad | Influence of Ball Burnishing on Lubricated Fretting of the Titanium Alloy Ti6Al4V | 2023 |
| 6 | L. Gałda; J. Sęp; S. Świrad | Effect of the Sliding Element Surface Topography on the Oil Film Thickness in EHD Lubrication in Non-Conformal Contact | 2022 |
| 7 | P. Pawlus; S. Świrad | The Effect of Ball Burnishing on Dry Fretting | 2021 |
| 8 | P. Pawlus; S. Świrad | The effect of ball burnishing on tribological performance of 42CrMo4 steel under dry sliding conditions | 2020 |
| 9 | P. Pawlus; S. Świrad | The Influence of Ball Burnishing on Friction in Lubricated Sliding | 2020 |