logo PRZ
Karta przedmiotu
logo WYDZ

Podstawy zarządzania


Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia:
2025/2026
Nazwa jednostki prowadzącej studia:
Wydział Budowy Maszyn i Lotnictwa
Nazwa kierunku studiów:
Mechatronika
Obszar kształcenia:
nauki techniczne
Profil studiów:
ogólnoakademicki
Poziom studiów:
pierwszego stopnia
Forma studiów:
stacjonarne
Specjalności na kierunku:
Informatyka i robotyka, Komputerowo wspomagane projektowanie
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów:
Inżynier
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia:
Katedra Technologii Maszyn i Inżynierii Produkcji
Kod zajęć:
2792
Status zajęć:
obowiązkowy dla programu
Układ zajęć w planie studiów:
sem: 7 / W30 P15 / 5 ECTS / Z
Język wykładowy:
polski
Imię i nazwisko koordynatora:
dr Katarzyna Korzyńska
Terminy konsultacji koordynatora:
zostaną podane podczas pierwszych zajęć, wywieszone obok drzwi pokoju, dostępne on-line w "wizytówce pracownika"

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia:
Student powinien posiąść podstawową wiedzę teoretyczną dotyczącą zarządzania w organizacjach, ze szczególnym uwzględnieniem przedsiębiorstw oraz nabyć umiejętność wykorzystywania podstawowych technik i narzędzi zarządzania.

Ogólne informacje o zajęciach:
Przedmiot obowiązkowy dla programu

Materiały dydaktyczne:
udostępniane będą na platformie e-learning

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych
1 Griffin R. W. Podstawy zarządzania organizacjami PWN. 2018
2 Zakrzewska-Bielawska A. Podstawy zarządzania Wydawnictwo Nieoczywiste, Łódź. 2019
3 Stabryła A. Podstawy organizacji i zarządzania, wybrane problemy i przykłady praktyczne Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakwie, Kraków. 2013
Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych
1 Stoner R. A. F., Freeman R. E., Gilbert D. R. Kierowanie. PWE, Warszawa . 2001
2 Korzeniowski Leszek F. Podstawy zarządzania organizacjami Difin, Warszawa. 2019
3 Stabryła A. Podstawy organizacji i zarządzania, wybrane problemy i przykłady praktyczne Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków. 2013
Literatura do samodzielnego studiowania
1 red. A. K. Koźmiński, W. Piotrowski Zarządzanie. Teoria i praktyka. PWN, Wa-wa . 2006

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy / umiejętności / kompetencji społecznych

Wymagania formalne:
Rejestracja na sem 7. studiów I-go stopnia

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy:
brak specyficznych wymagań.

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności:
Wskazana umiejętność pracy w zespole

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych:
Umiejętność samodzielnego poszerzania swej wiedzy i doskonalenia umiejętności zawodowych

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z PRK
MEK01 Ma wiedzę dotyczącą zarządzania przedsiębiorstwem, w tym: planowania, organizowania, motywowania i kontrolowania, kierowania zespołami i relacjami kierownik - pracownik, Posiada wiedzę o koncepcjach i narzędziach zarządzania oraz stylach kierowania. wykład kolokwium pisemne w formie testu jednokrotnego wyboru. K-W10++
P6S-WK
MEK02 Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych źródeł , integrować je, dokonywać ich interpretacji oraz wyciągać wnioski, formułować i uzasadniać opinie. Potrafi założyć hipotetyczną firmę. Realizacja projektu "Wybrane aspekty zarządzania przedsiębiorstwem". Prezentacja i obrona projektu. K-U01++
K-U02+
K-U04+
K-U09+
K-U16+
K-K04+
K-K05++
P6S-KO
P6S-KR
P6S-UO
P6S-UU
P6S-UW

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
7 TK01 Wprowadzenie do zarządzania. Istota, pojęcie, cechy, funkcje i płaszczyzny procesu zarządzania. Organizacja i jej otoczenie; cechy, typy i formy organizacji. W01 MEK01
7 TK02 Ewolucja nauk o zarządzaniu. Szkoły w naukach o zarządzaniu. Klasyczne, przejściowe i nowoczesne koncepcje zarządzania. W02 MEK01
7 TK03 Planowanie: istota, funkcje, etapy, zasady, modele. Rodzaje planów w organizacji. Strategia i podstawy analizy strategicznej. W03 MEK01
7 TK04 Istota procesu podejmowania decyzji; rodzaje decyzji, techniki podejmowania decyzji. W04 MEK01
7 TK05 Organizowanie działalności przedsiębiorstwa. Pojęcie, elementy, funkcje i zasady budowy struktur organizacyjnych. W05 MEK01
7 TK06 Przewodzenie. Źródła i zasady sprawowania władzy. Przywództwo, cechy przywódcy i sytuacyjne modele przywództwa. Style kierowania. Role i zadania kierownicze, kompetencje i umiejętności. W06 MEK01
7 TK07 Motywacja i motywowanie pracowników, teorie motywacji i motywowania, elementy procesu motywowania. Wybrane metody i narzędzia motywowania pracowników. W07 MEK01
7 TK08 Proces kontroli, istota, funkcje, rodzaje, fazy oraz efektywność i skuteczność kontroli. Audyt i controlling. Istota, rodzaje i modele komunikacji w zarządzaniu. Kultura organizacyjna i etyka w biznesie. W08 MEK01
7 TK09 Zarządzanie jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem. Pojęcie jakości i rozwój zarządzania jakością. Pętla Deminga. Podstawy prawne zarządzania jakością. Kompleksowe zarządzanie jakością TQM, narzędzia i techniki zarządzania jakością. Systemy zarządzania środowiskiem, podstawy prawne. Przegląd środowiskowy. System zarządzania bezpieczeństwem, badanie zagrożeń i ocena ryzyka. W09 MEK01
7 TK10 Przemysłowe systemy i procesy produkcyjne, planowanie i sterowanie produkcją. Systemy i procesy produkcyjne i wytwórcze, ich cechy i klasyfikacje, typy, formy i odmiany organizacji produkcji, nowoczesne systemy produkcyjne, cykl produkcyjny, planowanie i programowanie produkcji, planowanie liniowe, programowanie sieciowe, metody programowania sieciowego (CPM i PERT). Nowoczesna systemy planowania i sterowania produkcją, metody i narzędzia Lean Manufacturing. W10 MEK01
7 TK11 Omówienie struktury zajęć, literatury oraz warunków zaliczenia projektów ("Wybrane aspekty zarządzania przedsiębiorstwem"). Założenie i opis hipotetycznego przedsiębiorstwa. Misja, wizja, cele, opracowanie drzewa celów. Opracowanie algorytmu graficznego dla procesu zakładania działalności gospodarczej w Polsce. P01 MEK02
7 TK12 Opis przedsiębiorstwa - charakterystyka jego podsystemów, niezbędnych zasobów, analiza otoczenia mikro i makro. Opracowanie harmonogramu pozyskania zasobów, w tym ludzkich. Opracowanie struktury organizacyjnej oraz kart stanowisk pracy (dla wybranego stanowiska kierowniczego i operacyjnego). Opracowanie algorytmu procesu rekrutacji na stanowiska operacyjne. P02. P03 MEK02
7 TK13 Analiza i propozycje doskonalenia wybranego procesu produkcyjnego. P04,P05 MEK02
7 TK14 Analiza i propozycje doskonalenia wybranego procesu produkcyjnego P06 MEK02
7 TK15 Prezentacje projektów w Power Point. Wystawienie ocen. P07, P08 MEK02

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Wykład (sem. 7) Przygotowanie do kolokwium: 10.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 30.00 godz./sem.
Uzupełnienie/studiowanie notatek: 10.00 godz./sem.
Studiowanie zalecanej literatury: 40.00 godz./sem.
Projekt/Seminarium (sem. 7) Przygotowanie do zajęć projektowych/seminaryjnych: 6.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem..
Wykonanie projektu/dokumentacji/raportu: 20.00 godz./sem.
Przygotowanie do prezentacji: 6.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 7) Przygotowanie do konsultacji: 1.00 godz./sem.
Udział w konsultacjach: 1.00 godz./sem.
Zaliczenie (sem. 7) Przygotowanie do zaliczenia: 5.00 godz./sem.
Zaliczenie pisemne: 6.00 godz./sem.

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Wykład Uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium: pozytywna ocena MEK01. Kolokwium w formie testu z 25 pytaniami jednokrotnego wyboru. Każda poprawna odpowiedź to 1 pkt. Ocena w zależności od uzyskanej liczby punktów: 3,0: 13-15pkt., 3,5: 16-18pkt., 4,0: 19-21 pkt., 4,5: 22-23pkt., 5,0: 24-25 pkt.
Projekt/Seminarium Pozytywna ocena z MEK02. Poprawne i terminowe wykonanie oraz zaprezentowanie projektu. Za każdy z 4 poprawnie wykonanych etapów projektu można otrzymać po 10 pkt., prezentacja projektu w Power Point - 5 pkt. 42-45 pkt. - ocena 5,0; 38-41 pkt. - ocena 4,5; 34-37 pkt. - ocena 4,0; 30-33 pkt. - ocena 3,5; 26-29 pkt. - ocena 3,0
Ocena końcowa Warunkiem zaliczenia modułu jest osiągnięcie pozytywnej oceny ze wszystkich modułowych efektów kształcenia (MEK01 i MEK02). Ocena końcowa wyznaczana jest jako średnia ważona oceny z MEK01 (0,5) i MEK02 (0,5). Przeliczenie uzyskanej średniej na ocenę końcową: 4,75-5,00 bdb, 4,50-4,749 +db, 4,00-4,49 db, 3,50-3,99 ddb, 3,00-3,49 dst, poniżej 3,0 ndst.

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi tak

1 P. Chandran; C. Drenda; K. Korzyńska; A. Łętocha; Ł. Maj; J. Morgiel; D. Toboła Microstructural dependence of tribological properties of Ti-6Al-4V ELI alloy after slide burnishing / shot peening and low-temperature gas nitriding 2025
2 K. Korzyńska; L. Leniowska; P. Świrk Acoustic properties of biodegradable materials in the low and medium frequency range 2024
3 K. Korzyńska; T. Zarski; W. Zeglicki; J. Zwolak 2017A Alloy surface layer after fow burnishing with glass microspheres 2024
4 K. Dudek; K. Korzyńska; M. Korzyński Effect of Slide Diamond Burnishing on the Surface Layer of Valve Stems and the Durability of the Stem-Graphite Seal Friction Pair 2023
5 K. Korzyńska; B. Kruczek; A. Palczak Elektroimpulsowa głowica do wygniatania wgłębień w powierzchni otworów 2021
6 K. Korzyńska; M. Korzyński Pasta polerska 2020
7 M. Drabczyk; K. Korzyńska; M. Korzyński; B. Kruczek Głowica do wygniatania wgłębień w powierzchni otworów, zwłaszcza jako kieszeni smarnych 2020
8 M. Drabczyk; K. Korzyńska; M. Korzyński; W. Zeglicki Flow burnishing with glass microspheres and its impact on the surface condition of 2017A alloy elements 2020