Cykl kształcenia: 2022/2023
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania
Nazwa kierunku studiów: Zarządzanie
Obszar kształcenia: nauki społeczne
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: drugiego stopnia
Forma studiów: niestacjonarne
Specjalności na kierunku: 1. Rachunkowość w zarządzaniu finansami przedsiębiorstw, 2. Start-up - kreowanie innowacyjnego biznesu, 3. Profesjonalny menedżer, 4. Zarządzanie zespołem projektowym, 5. Komunikacja w biznesie
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Katedra Marketingu
Kod zajęć: 5918
Status zajęć: obowiązkowy dla programu
Układ zajęć w planie studiów: sem: 1 / W9 C18 / 3 ECTS / Z
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora: dr hab. prof. PRz Lucyna Witek
Główny cel kształcenia: nabycie wiedzy z zakresu podstawowych pojęć związanych z marketingiem międzynarodowym i z funkcjonowaniem przedsiębiorstwa na rynkach zagranicznych, kształcenie umiejętności wykorzystania posiadanej wiedzy do rozwiązywania problemów przedsiębiorstwa związanych z działalnością marketingową na rynkach zagranicznych
Ogólne informacje o zajęciach: Należy do grupy modułów obowiązkowych semestru pierwszego
1 | Duliniec E. | Marketing międzynarodowy | PWE, Warszawa. | 2009 |
2 | Wiktor J., Oczkowska R., Żbikowska A. | Marketing międzynarodowy. Zarys problematyki | PWE, Warszawa. | 2008 |
3 | Pietrasieński P. | Międzynarodowe strategie marketingowe | PWE, Warszawa. | 2005 |
4 | Wiktor J.W., Oczkowska R., Żbikowska A. | Marketing międzynarodowy Zarys problematyki | PWE. | 2017 |
1 | Adamczyk J., Witek L. | Marketing międzynarodowy | Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów. | 2008 |
2 | Duliniec E. | Marketing międzynarodowy | PWE, Warszawa. | 2009 |
Wymagania formalne: są zgodne z regulaminem studiów wyższych na Politechnice Rzeszowskiej
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: zna makroekonomiczne podstawy rozwoju gospodarki rynkowej
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: potrafi właściwie wykorzystać wiedzę ekonomiczną do rozwiązywania problemów rynku światowego
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: ma świadomość ciągłego doskonalenia wiedzy ekonomicznej
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z PRK |
---|---|---|---|---|---|
01 | zna istotę marketingu międzynarodowego i potrafi scharakteryzować determinanty działań marketingowych na rynku międzynarodowym | wykład/wykład problemowy, ćwiczenia/studium przypadku, projekt zespołowy | dyskusja, studium przypadku, obserwacja wykonawstwa |
K_W01++ K_W05++ |
P7S_WG P7S_WK |
02 | potrafi scharakteryzować podstawowe strategie wejścia na rynki zagraniczne | wykład/ wykład problemowy, ćwiczenia/project zespołowy | projekt grupowy, dyskusja |
K_W01++ K_U01+ |
P7S_UW P7S_WG |
03 | potrafi scharakteryzować podstawowe strategie marketingowe stosowane na rynku międzynarodowym | wykład/wykład problemowy, ćwiczenia/analizowanie studium przypadku, projekt zespołowy | projekt grupowy, obserwacja wykonawstwa, prezentacja projektu |
K_W05+++ K_U07+++ |
P7S_UK P7S_WG P7S_WK |
04 | posiada umiejętność praktycznego stosowania zasad marketingu na zróżnicowanych rynkach zagranicznych | wykład/wykład interaktywny, ćwiczenia/studium przypadku, projekt zespołowy | projekt grupowy, prezentacja projektu |
K_W01++ K_K01+++ |
P7S_KK P7S_WG |
05 | rozumie potrzebę kształtowania własnej wiedzy na poziomie aktualnego rozwoju teorii i praktyki marketingu | wykład/wykład problemowy, ćwiczenia/ projekt zespołowy | prezentacja projektu |
K_K01+++ |
P7S_KK |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
1 | TK01 | W01, W02, C01, C02, C03, C04 | MEK01 MEK03 MEK05 | |
1 | TK02 | W03,C05, C06 | MEK01 MEK05 | |
1 | TK03 | W04,W05, C07, C08, C09, C10 | MEK02 MEK03 MEK04 MEK05 | |
1 | TK04 | W06, W07, C11, C12, C13, C14, C15, C16 | MEK03 MEK04 MEK05 | |
1 | TK05 | W08, W09, C17, C18 | MEK01 MEK03 MEK04 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Wykład (sem. 1) | Przygotowanie do kolokwium:
10.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
9.00 godz./sem. |
Uzupełnienie/studiowanie notatek:
6.00 godz./sem. Studiowanie zalecanej literatury: 10.00 godz./sem. |
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 1) | Przygotowanie do ćwiczeń:
6.00 godz./sem. Przygotowanie do kolokwium: 5.00 godz./sem. Inne: 6.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
18.00 godz./sem. |
Dokończenia/studiowanie zadań:
2.00 godz./sem. |
Konsultacje (sem. 1) | Przygotowanie do konsultacji:
1.00 godz./sem. |
Udział w konsultacjach:
2.00 godz./sem. |
|
Zaliczenie (sem. 1) | Przygotowanie do zaliczenia:
6.00 godz./sem. |
Zaliczenie pisemne:
1.00 godz./sem. |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Wykład | ocena za aktywność (z wagą 0,25) |
Ćwiczenia/Lektorat | ocena z projektu grupowego (z wagą 0,5) i aktywności na zajęciach ( z wagą 0,25) |
Ocena końcowa | ocena z wykładu i ćwiczeń (z uwzględnieniem wag) |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie
1 | W. Kuźniar; L. Witek | Green Purchase Behaviour Gap: The Effect of Past Behaviour on Green Food Product Purchase Intentions among Individual Consumers | 2024 |
2 | A. Andrejovska; A. Korombel; W. Kuźniar; L. Witek | Green marketing: perceived green purchase control and its role in explaining green purchase intentions: the emerging market perspective | 2023 |
3 | G. Kędzia; I. Staniec; L. Witek | Towards sustainable purchase: the effect of social responsibility, innovativeness and knowledge of natural cosmetics purchasing consumers’ intentions | 2023 |
4 | K. Chudy-Laskowska; B. Kusz; D. Kusz; P. Ostyńska; A. Walenia; L. Witek | The Effect of COVID-19 on Food Consumers’ Channel Purchasing Behaviors: An Empirical Study from Poland | 2023 |
5 | L. Witek | Ekoetykietowanie i jego rola w rozwoju zachowań nabywczych na rynku produktów ekologicznych | 2021 |
6 | L. Witek | Niespójność między postawami a zachowaniem nabywców na rynku produktów ekologicznych | 2021 |
7 | L. Witek | Winiarstwo organiczne | 2021 |
8 | W. Kuźniar; L. Witek | Green Purchase Behavior: The Effectiveness of Sociodemographic Variables for Explaining Green Purchases in Emerging Market | 2021 |
9 | W. Kuźniar; T. Surmacz; B. Wierzbiński; L. Witek | The Role of the Ecological Awareness and the Influence on Food Preferences in Shaping Pro-Ecological Behavior of Young Consumers | 2021 |
10 | L. Witek | Green Marketing: The Environmentally-Friendly Attributes of Products and Decision to Purchase | 2020 |
11 | K. Szalonka; L. Witek | Ocena satysfakcji pracowników handlu detalicznego w kontekście koncepcji Work-Life Balance | 2019 |
12 | L. Witek | Attitude-Behaviour Gap Among Polish Consumers Regarding Green Purchases | 2019 |
13 | L. Witek | Zachowania nabywców wobec produktów ekologicznych: determinanty, model i implikacje dla marketingu | 2019 |