Cykl kształcenia: 2022/2023
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania
Nazwa kierunku studiów: Zarządzanie
Obszar kształcenia: nauki społeczne
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: drugiego stopnia
Forma studiów: niestacjonarne
Specjalności na kierunku: 1. Rachunkowość w zarządzaniu finansami przedsiębiorstw, 2. Start-up - kreowanie innowacyjnego biznesu, 3. Profesjonalny menedżer, 4. Zarządzanie zespołem projektowym, 5. Komunikacja w biznesie
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Przedsiębiorczości, Zarządzania i Ekoinnowacyjności
Kod zajęć: 10396
Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 2. Start-up - kreowanie innowacyjnego biznesu
Układ zajęć w planie studiów: sem: 4 / W9 L9 / 1 ECTS / Z
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora: dr Alicja Sobkowiak
Główny cel kształcenia: Celem zajęć jest zapoznanie studentów ze współczesnymi modelami biznesowymi jako narzędziami koncepcyjnymi kształtującymi i opisującymi logikę funkcjonowania przedsiębiorstwa w określonym sektorze.
Ogólne informacje o zajęciach: W trakcie zajęć studenci poznają zasady i przykłady tworzenia modeli biznesowych, a także będą pracowali nad modelami własnych przedsięwzięć.
1 | Szot-Gabryś T. | Modele biznesowe w działalności MMSP : otwarcie i rozwój przedsiębiorstwa - studia przypadków | Dyfin. | 2016 |
2 | Małgorzata Porada-Rochoń [i in.]. | Przedsiębiorstwa w obliczu wyzwań XXI wieku : modele biznesowe, finansowanie, innowacje | Wydaw.edu-Libri,. | 2018 |
1 | Nowoczesne projektowanie modeli biznesowych - dostepna online | Helion. | 2018 | |
2 | Aleksander Osterwalder, Yves Pigneur | Tworzenie modeli biznesowych. Podręcznik wizjonera. | Onepress Exclusive. | 2012 |
Wymagania formalne: Wymagania formalne są zgodne z regulaminem studiów.
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Wiedza z zakresu podstaw zarządzania, marketingu, analizy finansowej, przedsiębiorczości.
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Umiejętność pracy w zespole
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Gotowość do poszerzania swojej wiedzy
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z PRK |
---|---|---|---|---|---|
01 | zna podstawowe koncepcje teoretyczne i wie jak zastosować koncepcję modelu biznesowego do analizy działalności przedsiębiorstw i innych organizacji. | wykład problemowy, ćwiczenia problemowe, projekt zespołowy | prezentacja projektu, zaliczenie cz. ustna |
K_W02+ K_U01+ K_K02+ |
P7S_KO P7S_UW P7S_WG |
02 | posiada wiedzę w zakresie zasad metodycznych przygotowania modelu biznesowego | wykład, ćwiczenia problemowe | zaliczenie cz. ustna |
K_W03+ K_W09+ |
P7S_WG P7S_WK |
03 | umie zastosować wiedzę specjalistyczną do sporządzenia modeli biznesowych. | projekt zespołowy, ćwiczenia problemowe | prezentacja projektu |
K_U11+ K_K02+ |
P7S_KO P7S_UO |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
4 | TK01 | W01-W02 | MEK01 MEK02 | |
4 | TK02 | W03-W04 | MEK01 MEK02 | |
4 | TK03 | W05-W06 | MEK01 MEK02 | |
4 | TK04 | W07-W08 | MEK01 MEK02 | |
4 | TK05 | W08-W09 | MEK01 MEK02 | |
4 | TK06 | L01-L09 | MEK03 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Wykład (sem. 4) | Godziny kontaktowe:
9.00 godz./sem. |
||
Laboratorium (sem. 4) | Godziny kontaktowe:
9.00 godz./sem. |
Inne:
8.00 godz./sem. |
|
Konsultacje (sem. 4) | |||
Zaliczenie (sem. 4) | Zaliczenie ustne:
1.00 godz./sem. |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Wykład | Zaliczenie ustne |
Laboratorium | Projekt |
Ocena końcowa | Średnia ocen |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie