Cykl kształcenia: 2020/2021
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Chemiczny
Nazwa kierunku studiów: Technologia chemiczna
Obszar kształcenia: nauki techniczne
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: pierwszego stopnia
Forma studiów: niestacjonarne
Specjalności na kierunku: Analiza chemiczna w przemyśle i środowisku, Inżynieria chemiczna i bioprocesowa, Technologia organiczna i tworzywa sztuczne, Technologia produktów leczniczych
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: inżynier
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Katedra Chemii Nieorganicznej i Analitycznej
Kod zajęć: 5289
Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności Analiza chemiczna w przemyśle i środowisku
Układ zajęć w planie studiów: sem: 5 / W9 / 1 ECTS / Z
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora: dr Elżbieta Woźnicka
Główny cel kształcenia: Nabycie wiedzy na temat materiałów specjalnych oraz ich praktycznego zastosowania.
Ogólne informacje o zajęciach: Moduł prowadzony w semestrze VI w formie15 godzin wykładu.
1 | Dobrzański L.A. | Zasady doboru materiałów inżynierskich z kartami charakterystyk | Wyd. Pol. Śl.. | 2001 |
2 | Konpka Z. | Metalowe kompozyty odlewane | Wydaw. Politech. Częst., Częstochowa . | 2011 |
3 | Nejmark I.J. | Syntetyczne adsorbenty mineralne | WNT Warszawa. | 1988 |
4 | Bogacz A. i in. | Pierwiastki ziem rzadkich. Surowce. Technologie. Zastosowanie.Praca zbiorowa pod red. W. Charewicza | WNT Warszawa . | 1990 |
5 | Brzyska W. | Lantanowce i aktynowce | WNT Warszawa . | 1996. |
6 | Godlewska-Żyłkiewicz B., Pyrzyńska K. | Platynowce - Zastosowanie i metody oznaczania | Wydawnictwo Malamut. | 2012 |
7 | Babicz-Zielińska E. [i in.]. | Chemia żywności : praca zbiorowa T. 3 odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności pod red. | Wydaw.WNT, Warszawa . | 2014 |
8 | Graham P. | Chemia leków | Wydaw. Nauk. PWN, Warszawa . | 2008 |
1 | Praca zbiorowa pod redakcją Włodzimierza Graja | Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne technologiczne molekularne i analityczne | WNT, Warszawa. | 2007 |
Wymagania formalne: Rejestracja na semestr VI
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Znajomość chemii i właściwości materiałów na poziomie podstawowym.
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: Umiejętność wyszukiwania i interpretacji danych
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: Umiejętność współdziałania i pracy w grupie
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z PRK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Posiada wiedzę na temat materiałów specjalnych oraz ich praktycznego zastosowania. | wykład | zaliczenie cz. pisemna |
K_W13+++ K_U19+++ K_K01+++ |
P6S_KK P6S_KO P6S_KR P6S_UW P6S_WG |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
5 | TK01 | W15 | MEK01 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Wykład (sem. 5) | Godziny kontaktowe:
9.00 godz./sem. |
Studiowanie zalecanej literatury:
2.00 godz./sem. |
|
Konsultacje (sem. 5) | Udział w konsultacjach:
2.00 godz./sem. |
||
Zaliczenie (sem. 5) | Przygotowanie do zaliczenia:
15.00 godz./sem. |
Zaliczenie pisemne:
2.00 godz./sem. |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Wykład | |
Ocena końcowa | Ocena końcowa (K): K = w OW ; gdzie : OW oznacza ocenę końcową z wykładu, w - współczynnik uwzględniający termin zaliczenia lub egzaminu, w = 1,0 pierwszy termin, w = 0,9 drugi termin, w = 0,8 trzeci termin. Ocena jest zaokrąglona zgodnie z WKZJK. |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
Przykładowe zagadnienia.pdf
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie
1 | Ł. Byczyński; M. Kosińska-Pezda; E. Woźnicka; L. Zapała; W. Zapała | Synteza oraz badania składu i właściwości związków: 3-hydroksyflawonu, chryzyny oraz sulfonowych pochodnych chryzyny i kwercetyny z jonami Mn(II) | 2023 |
2 | E. Ciszkowicz; M. Kosińska-Pezda; K. Lecka-Szlachta; A. Miłoś; E. Woźnicka; L. Zapała | Analiza właściwości antybakteryjnych oraz cytotoksyczności kompleksów jonów Co(II), Mn(II) oraz Zn(II) z chryzyną oraz 3-hydroksyflawonem | 2022 |
3 | M. Kosińska-Pezda; E. Woźnicka; L. Zapała | Synteza i charakterystyka spektroskopowa kompleksów jonów lantanowców ciężkich z 3-hydroksyflawonem | 2022 |
4 | M. Kosińska-Pezda; U. Maciołek; E. Woźnicka; L. Zapała | Kompleksy 3-hydroksyflawonu z jonami Zn(II) - synteza i właściwości związków | 2022 |
5 | M. Kosińska-Pezda; U. Maciołek; E. Woźnicka; L. Zapała; W. Zapała | Synteza, badania składu i właściwości spektroskopowych kompleksów wybranych jonów metali przejściowych z kwasem niflumowym | 2022 |
6 | A. Kuźniar; U. Maciołek; E. Pieniążek; J. Pusz; E. Sočo; E. Woźnicka | Związek kwasu kwercetyno-5’-sulfonowego z jonami sodu. Synteza, właściwości, zastosowanie | 2021 |
7 | E. Ciszkowicz; K. Lecka-Szlachta; J. Pusz; E. Woźnicka | Antybakteryjna aktywność sulfonowych pochodnych chryzyny | 2021 |
8 | E. Ciszkowicz; M. Kosińska-Pezda; A. Kuźniar; K. Lecka-Szlachta; E. Pieniążek; E. Woźnicka; L. Zapała | Synteza, charakterystyka i właściwości biologiczne kompleksów jonów antanowców lekkich z 3-hydroksyflawonem | 2021 |
9 | J. Kalembkiewicz; M. Kosińska-Pezda; J. Pusz; E. Woźnicka; L. Zapała | Badania równowagi reakcji kompleksowania chryzyny z jonami Er(III) w układach: woda - metanol i woda - metanol - 1,4-dioksan | 2021 |
10 | Ł. Byczyński; E. Ciszkowicz; M. Kosińska-Pezda; K. Lecka-Szlachta; U. Maciołek; E. Woźnicka; L. Zapała; W. Zapała | Green synthesis of niflumic acid complexes with some transition metal ions (Mn(II), Fe(III), Co(II), Ni(II), Cu(II) and Zn(II)). Spectroscopic, thermoanalytical and antibacterial studies | 2021 |
11 | Ł. Byczyński; M. Kosińska-Pezda; U. Maciołek; E. Woźnicka; L. Zapała; W. Zapała | Thermal study, temperature diffraction patterns and evolved gas analysis during pyrolysis and oxidative decomposition of novel ternary complexes of light lanthanides with mefenamic acid and 1,10-phenanthroline | 2021 |
12 | J. Kalembkiewicz; A. Kuźniar; B. Papciak; J. Pusz; E. Sitarz-Palczak; E. Sočo; E. Woźnicka | Pierwiastki i związki chemiczne | 2020 |
13 | J. Kalembkiewicz; A. Kuźniar; E. Pieniążek; E. Sočo; E. Woźnicka | Aktywność biochemiczna sulfonowych pochodnych moryny | 2020 |
14 | J. Kalembkiewicz; B. Papciak; J. Pusz; E. Sitarz-Palczak; E. Woźnicka | Roztwory i procesy w roztworach | 2020 |
15 | M. Kopacz; A. Kuźniar; B. Papciak; J. Pusz; E. Woźnicka | Badania reakcji kompleksowania chryzyny z jonami Nd(III), Tb(III) i Dy(III) w roztworach wodno-metanolowych | 2020 |
16 | M. Kosińska-Pezda; E. Pieniążek; E. Woźnicka; L. Zapała | Badania stałych produktów reakcji jonów Ag(I) i Cu(II) z 3-hydroksyflawonem i moryną | 2020 |
17 | M. Kosińska; E. Woźnicka; L. Zapała; W. Zapała | Response of the DFT study to the calculations of selected microdissociation constants of anthranilic acid and its derivatives | 2019 |
18 | Ł. Byczyński; M. Chutkowski; E. Ciszkowicz; M. Kosińska; K. Lecka-Szlachta; E. Woźnicka; L. Zapała; W. Zapała | Comparison of spectral and thermal properties and antibacterial activity of new binary and ternary complexes of Sm(III), Eu(III) and Gd (III) ions with N-phenylanthranilic acid and 1,10-phenanthroline | 2019 |