Cykl kształcenia: 2018/2019
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania (logistyka)
Nazwa kierunku studiów: Logistyka
Obszar kształcenia: nauki społeczne
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: pierwszego stopnia
Forma studiów: stacjonarne
Specjalności na kierunku: 1. Systemy transportowe, 2. Zarządzanie procesami logistycznymi, 3. Obsługa portów lotniczych
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: inżynier
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Katedra Marketingu
Kod zajęć: 921
Status zajęć: obowiązkowy dla programu
Układ zajęć w planie studiów: sem: 1 / W15 C15 / 2 ECTS / Z
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora 1: dr Joanna Wiażewicz
Terminy konsultacji koordynatora: Dyżury w semestrze zimowym 2021/2022 odbywają się w następujących terminach: tydzień A: pn., godz. 12.15-13.45 śr. 12.15-13.45 tydzień B: pn. 14.00-15.30 śr. 1
Imię i nazwisko koordynatora 2: prof. dr hab. Oleksandr Gugnin
Imię i nazwisko koordynatora 3: dr hab. prof. PRz Lucyna Witek
semestr 1: dr Tetyana Gugnina , termin konsultacji mgr Kinga Oszust
Główny cel kształcenia: nabycie wiedzy z zakresu podstawowych pojęć związanych z marketingiem i z funkcjonowaniem organizacji na rynku, kształcenie umiejętności wykorzystania posiadanej wiedzy do rozwiązywania problemów organizacji związanych z działalnością marketingową
Ogólne informacje o zajęciach:
1 | L. Garbarski (red.) | Marketing. Kluczowe pojęcia i praktyczne zastosowania | PWE. | 2011 |
2 | Ph.Kotler | Marketing | Dom Wydawniczy Rebis, Poznań. | 2012 |
3 | R. Nowacki, A. Nowacka | Podstawy marketingu | Difin. | 2009 |
Wymagania formalne:
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: wyjaśnia podstawowe pojęcia z zakresu marketingu,zna poszczególne elementy marketingu mix
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: potrafi właściwie wykorzystać wiedzę teoretyczną do rozwiązywania problemów w zakresie marketingu
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: jest przygotowany do uczestniczenia w budowaniu strategii marketingowej oraz do samodzielnego zdobywania wiedzy, a także do postępowania etycznego w ramach wyznaczonej mu roli
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z OEK |
---|---|---|---|---|---|
01 | zna koncpecję marketingu mix oraz rozumie rolę marketingu we wspólczesnej organizacji | wykład, ćwiczenia problemowe | kolokwium, zaliczenie cz. pisemna |
K_W02+ K_W15+ K_W19++ K_U01+ K_U17+ K_U18++ K_U24++ K_K01+ |
W01+ W02+ W06++ W07++ U02+++ U05+++ U07+++ K01+++ K06+++ |
02 | zna proces postępowania konsumenta na rynku oraz potrafi scharakteryzować determinanty zachowań konsumentów na rynku | wykład, ćwiczenia problemowe, studium przypadku | kolokwium, zaliczenie cz. pisemna |
K_W19+++ K_U24++ K_K03+ |
W01+ W02+ W07+ U02++ U07+++ K06++ T1A_K3+++ |
03 | potrafi przeprowadzić segmentację rynku, zna proces wyboru rynku docelowego | wykład, ćwiczenia problemowe, studium przypadku, projekt zespołowy | prezentacja projektu, kolokwium, zaliczenie cz. pisemna |
K_W02+ K_W19++ K_U01++ K_K02+++ K_K06+ |
W01+ W02+ W06++ W07+ U05++ U07++ K06++ T1A_K3+++ |
04 | posiada umiejętność praktycznego kształtowania poszczególnych instrumentów marketingu mix oraz stosowania reguł marketingu w przedsiębiorstwach | wykład, projekt indywidualny, studium przypadku, ćwiczenia problemowe | prezentacja projektu, zaliczenie cz. pisemna |
K_W16++ K_U01++ K_U17+ K_U24+ K_K01+ K_K03++ |
W06++ W07+ U02+++ U05++ U07+++ K01++ K06++ T1A_K3+ |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
1 | TK01 | W01, W02, C01 | MEK01 | |
1 | TK02 | W02, W03, C02 | MEK02 MEK03 | |
1 | TK03 | C03, C04 | MEK01 MEK04 | |
1 | TK04 | C05, C06 | MEK01 MEK04 | |
1 | TK05 | W5 | MEK01 MEK04 | |
1 | TK06 | W6, C07 | MEK01 MEK03 MEK04 | |
1 | TK07 | W7 | MEK01 MEK02 MEK03 MEK04 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Wykład (sem. 1) | Przygotowanie do kolokwium:
2.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
15.00 godz./sem. |
Uzupełnienie/studiowanie notatek:
1.00 godz./sem. Studiowanie zalecanej literatury: 4.00 godz./sem. |
Ćwiczenia/Lektorat (sem. 1) | Przygotowanie do ćwiczeń:
4.00 godz./sem. Przygotowanie do kolokwium: 1.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
15.00 godz./sem. |
Dokończenia/studiowanie zadań:
1.00 godz./sem. |
Konsultacje (sem. 1) | Przygotowanie do konsultacji:
1.00 godz./sem. |
Udział w konsultacjach:
4.00 godz./sem. |
|
Zaliczenie (sem. 1) | Przygotowanie do zaliczenia:
2.00 godz./sem. |
Zaliczenie pisemne:
2.00 godz./sem. |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Wykład | zaliczenie w formie pisemnej |
Ćwiczenia/Lektorat | aktywność i praca na ćwiczeniach - ustalone przez osoby prowadzące ćwiczenia, ocena z zaliczenia jest brana pod uwagę przy wystawianiu oceny końcowej |
Ocena końcowa | ocena z zaliczenia z wykładu oraz z ćwiczeń |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie
1 | A. Cholewa-Wójcik; M. Jarossová; A. Kawecka; J. Wiażewicz | Analysis of health warning signs on alcoholic beverage packaging using the eye-tracking method | 2024 |
2 | W. Kuźniar; L. Witek | Green Purchase Behaviour Gap: The Effect of Past Behaviour on Green Food Product Purchase Intentions among Individual Consumers | 2024 |
3 | A. Andrejovska; A. Korombel; W. Kuźniar; L. Witek | Green marketing: perceived green purchase control and its role in explaining green purchase intentions: the emerging market perspective | 2023 |
4 | A. Cholewa-Wójcik; J. Wiażewicz | Współczesne wyzwania nauki i biznesu w turbulentnym otoczeniu | 2023 |
5 | G. Kędzia; I. Staniec; L. Witek | Towards sustainable purchase: the effect of social responsibility, innovativeness and knowledge of natural cosmetics purchasing consumers’ intentions | 2023 |
6 | K. Chudy-Laskowska; B. Kusz; D. Kusz; P. Ostyńska; A. Walenia; L. Witek | The Effect of COVID-19 on Food Consumers’ Channel Purchasing Behaviors: An Empirical Study from Poland | 2023 |
7 | L. Witek | Ekoetykietowanie i jego rola w rozwoju zachowań nabywczych na rynku produktów ekologicznych | 2021 |
8 | L. Witek | Niespójność między postawami a zachowaniem nabywców na rynku produktów ekologicznych | 2021 |
9 | L. Witek | Winiarstwo organiczne | 2021 |
10 | W. Kuźniar; L. Witek | Green Purchase Behavior: The Effectiveness of Sociodemographic Variables for Explaining Green Purchases in Emerging Market | 2021 |
11 | W. Kuźniar; T. Surmacz; B. Wierzbiński; L. Witek | The Role of the Ecological Awareness and the Influence on Food Preferences in Shaping Pro-Ecological Behavior of Young Consumers | 2021 |
12 | L. Witek | Green Marketing: The Environmentally-Friendly Attributes of Products and Decision to Purchase | 2020 |
13 | K. Szalonka; L. Witek | Ocena satysfakcji pracowników handlu detalicznego w kontekście koncepcji Work-Life Balance | 2019 |
14 | L. Witek | Attitude-Behaviour Gap Among Polish Consumers Regarding Green Purchases | 2019 |
15 | L. Witek | Zachowania nabywców wobec produktów ekologicznych: determinanty, model i implikacje dla marketingu | 2019 |