Cykl kształcenia: 2017/2018
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania (logistyka)
Nazwa kierunku studiów: Logistyka
Obszar kształcenia: nauki techniczne
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: drugiego stopnia
Forma studiów: niestacjonarne
Specjalności na kierunku: 1. Zarządzanie transportem w logistyce, 2. Logistyka dystrybucji i handlu, 3. Logistyka służb mundurowych, 4. Logistyka lotnicza
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister inżynier
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Informatyki w Zarządzaniu
Kod zajęć: 5247
Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 1. Zarządzanie transportem w logistyce
Układ zajęć w planie studiów: sem: 2 / W12 L12 P9 / 6 ECTS / E
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora 1: dr hab. inż. prof. PRz Krzysztof Tereszkiewicz
Imię i nazwisko koordynatora 2: dr hab. inż. prof. PRz Dariusz Kusz
Główny cel kształcenia: Celem jest przekazanie wiedzy i umiejętności z zakresu: krytycznej analizy funkcjonowania kanałów dystrybucji żywności z uwzględnieniem aspektów zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności, koncepcji obsługi klienta, analiza rynków rolno-spożywczych.
Ogólne informacje o zajęciach: Przedmiot realizowany systemem wykładowo, laboratoryjno, projektowym obejmujący zagadnienia związane z kanałami dystrybucji żywności i oceny efektywności funkcjonowania przedsiębiorstw.
1 | Wacław Szymański | Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności w Polsce. Kierunki zmian. | Wydawnictwo Difin. | 2008 |
2 | Bogdan Sojkin | Komercjalizacja produktów żywnościowych | Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. | 2012 |
3 | Marzena Frankowska, Mariusz Jedliński | Efektywność systemu dystrybucji | Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. | 2011 |
4 | Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora | Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. | Wydawnictwo C.H. Beck. | 2010 |
5 | Hanna Górska-Warsewicz, Monika Świątkowska, Karol Krajewki | Marketing żywności. | Oficyna a Wolters Kluwer business. Warszawa. | 2013 |
1 | Wacław Szymański | Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności w Polsce. Kierunki zmian. | Wydawnictwo Difin. | 2008 |
2 | Bogdan Sojkin | Komercjalizacja produktów żywnościowych | Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. | 2012 |
3 | Marzena Frankowska, Mariusz Jedlinski | Efektywność systemu dystrybucji. | Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. | 2011 |
4 | Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora | Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. | Wydawnictwo C.H. Beck. | 2010 |
5 | Hanna Górska-Warsewicz, Monika Świątkowska, Karol Krajewki | Marketing żywności. | Oficyna a Wolters Kluwer business. Warszawa. | 2013 |
1 | Tomasz Domański, Paweł Bryła | Marketing produktów żywnościowych | Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. | 2010 |
2 | Lipa Michał | Zarządzanie łańcuchem dostaw. | Wydawnictwo Helion. | 2007 |
Wymagania formalne: Student posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje z zakresu logistyki, przechowalnictwa i zasad transportu surowców i produktów rolno-spożywczych, zna systemy zarządzania jakością GHP, GMP oraz HACCP
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Zna podstawy prawno, organizacyjno - normatywne w transporcie żywności, zna obligatoryjne systemy zarządzania jakością w branży spożywczej
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: potrafi zaprojektować i zaplanować gospodarkę zapasami w przedsiębiorstwie branży spożywczej
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: umiejętność pracy w grupie i zespołowego rozwiązywania zadań. Umiejętność rozpowszechniania wiedzy praktycznej. Umiejętność tworzenia przestrzeni dyskusyjnych.
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z OEK |
---|---|---|---|---|---|
01 | zna kanały dystrybucji żywności i potrafi krytycznie ocenić ich funkcjonowanie | wykład, ćwiczenia projektowe | egzamin cz. pisemna |
K_W09++ K_U02++ K_U03++ K_U04++ K_K06++ |
S2A_W04++ S2A_U05++ S2A_U07+++ S2A_U09++ S2A_K07++ |
02 | zna formy handlu i dystrybucji żywności | wykład | egzamin cz. pisemna |
K_W08++ K_W09++ |
S2A_W04++ |
03 | ma wiedzę na temat powiązań integracyjnych w agrobiznesie | wykład | egzamin cz. pisemna |
K_W09+ |
S2A_W04+++ |
04 | zna podstawy i metody badań łańcucha logistycznego żywności | wykład, ćwiczenia projektowe | egzamin cz. pisemna |
K_W10+++ K_U11+++ |
S2A_W07+ S2A_U05++ |
05 | potrafi zweryfikować funkcjonowanie systemu dystrybucji produktów spożywczych | ćwiczenia projektowe | sprawozdanie z badań |
K_U02+++ K_U04+++ K_U11+++ K_K01+++ K_K06+++ |
S2A_U05++ S2A_U07+++ S2A_K02++ S2A_K07+++ |
06 | potrafi dokonać analizy rynków rolno-spożywczych | laboratorium | sprawozdanie |
K_W10++ K_U04++ |
S2A_W07++ S2A_U05++ S2A_U07++ |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
2 | TK01 | W01-W02 | MEK03 | |
2 | TK02 | W03-W04 | MEK06 | |
2 | TK03 | W05-W06 | MEK01 MEK02 | |
2 | TK04 | W07-W08 | MEK01 MEK03 MEK04 | |
2 | TK05 | W09-W10, P01-P09 | MEK01 MEK02 MEK04 | |
2 | TK06 | L01-L12 | MEK01 MEK02 MEK06 | |
2 | TK07 | W10-W12 | MEK01 MEK03 MEK05 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Wykład (sem. 2) | Godziny kontaktowe:
12.00 godz./sem. |
Uzupełnienie/studiowanie notatek:
5.00 godz./sem. Studiowanie zalecanej literatury: 25.00 godz./sem. |
|
Laboratorium (sem. 2) | Przygotowanie do laboratorium:
10.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
12.00 godz./sem. |
Dokończenia/wykonanie sprawozdania:
20.00 godz./sem. |
Projekt/Seminarium (sem. 2) | Przygotowanie do zajęć projektowych/seminaryjnych:
10.00 godz./sem. |
Godziny kontaktowe:
9.00 godz./sem.. |
Wykonanie projektu/dokumentacji/raportu:
30.00 godz./sem. Przygotowanie do prezentacji: 1.00 godz./sem. |
Konsultacje (sem. 2) | Udział w konsultacjach:
1.00 godz./sem. |
||
Egzamin (sem. 2) | Przygotowanie do egzaminu:
20.00 godz./sem. |
Egzamin pisemny:
2.00 godz./sem. |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Wykład | egzamin pisemny |
Laboratorium | zaliczenie sprawozdania |
Projekt/Seminarium | zaliczenie sprawozdania |
Ocena końcowa | 0,7 oceny z egzaminu pisemnego; 0,15 oceny za sprawozdania z ćwiczeń projektowych, 0,15 oceny za sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie