logo
Karta przedmiotu
logo

Systemy dystrybucji produktów spożywczych

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2017/2018

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Zarządzania (logistyka)

Nazwa kierunku studiów: Logistyka

Obszar kształcenia: nauki techniczne

Profil studiów: ogólnoakademicki

Poziom studiów: drugiego stopnia

Forma studiów: niestacjonarne

Specjalności na kierunku: 1. Zarządzanie transportem w logistyce, 2. Logistyka dystrybucji i handlu, 3. Logistyka służb mundurowych, 4. Logistyka lotnicza

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów: magister inżynier

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Zakład Informatyki w Zarządzaniu

Kod zajęć: 5247

Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności 1. Zarządzanie transportem w logistyce

Układ zajęć w planie studiów: sem: 2 / W12 L12 P9 / 6 ECTS / E

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora 1: dr hab. inż. prof. PRz Krzysztof Tereszkiewicz

Imię i nazwisko koordynatora 2: dr hab. inż. prof. PRz Dariusz Kusz

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Celem jest przekazanie wiedzy i umiejętności z zakresu: krytycznej analizy funkcjonowania kanałów dystrybucji żywności z uwzględnieniem aspektów zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności, koncepcji obsługi klienta, analiza rynków rolno-spożywczych.

Ogólne informacje o zajęciach: Przedmiot realizowany systemem wykładowo, laboratoryjno, projektowym obejmujący zagadnienia związane z kanałami dystrybucji żywności i oceny efektywności funkcjonowania przedsiębiorstw.

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych
1 Wacław Szymański Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności w Polsce. Kierunki zmian. Wydawnictwo Difin. 2008
2 Bogdan Sojkin Komercjalizacja produktów żywnościowych Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. 2012
3 Marzena Frankowska, Mariusz Jedliński Efektywność systemu dystrybucji Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. 2011
4 Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wydawnictwo C.H. Beck. 2010
5 Hanna Górska-Warsewicz, Monika Świątkowska, Karol Krajewki Marketing żywności. Oficyna a Wolters Kluwer business. Warszawa. 2013
Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych
1 Wacław Szymański Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności w Polsce. Kierunki zmian. Wydawnictwo Difin. 2008
2 Bogdan Sojkin Komercjalizacja produktów żywnościowych Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. 2012
3 Marzena Frankowska, Mariusz Jedlinski Efektywność systemu dystrybucji. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. 2011
4 Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wydawnictwo C.H. Beck. 2010
5 Hanna Górska-Warsewicz, Monika Świątkowska, Karol Krajewki Marketing żywności. Oficyna a Wolters Kluwer business. Warszawa. 2013
Literatura do samodzielnego studiowania
1 Tomasz Domański, Paweł Bryła Marketing produktów żywnościowych Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. 2010
2 Lipa Michał Zarządzanie łańcuchem dostaw. Wydawnictwo Helion. 2007

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Student posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje z zakresu logistyki, przechowalnictwa i zasad transportu surowców i produktów rolno-spożywczych, zna systemy zarządzania jakością GHP, GMP oraz HACCP

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Zna podstawy prawno, organizacyjno - normatywne w transporcie żywności, zna obligatoryjne systemy zarządzania jakością w branży spożywczej

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności: potrafi zaprojektować i zaplanować gospodarkę zapasami w przedsiębiorstwie branży spożywczej

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych: umiejętność pracy w grupie i zespołowego rozwiązywania zadań. Umiejętność rozpowszechniania wiedzy praktycznej. Umiejętność tworzenia przestrzeni dyskusyjnych.

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z OEK
01 zna kanały dystrybucji żywności i potrafi krytycznie ocenić ich funkcjonowanie wykład, ćwiczenia projektowe egzamin cz. pisemna K_W09++
K_U02++
K_U03++
K_U04++
K_K06++
S2A_W04++
S2A_U05++
S2A_U07+++
S2A_U09++
S2A_K07++
02 zna formy handlu i dystrybucji żywności wykład egzamin cz. pisemna K_W08++
K_W09++
S2A_W04++
03 ma wiedzę na temat powiązań integracyjnych w agrobiznesie wykład egzamin cz. pisemna K_W09+
S2A_W04+++
04 zna podstawy i metody badań łańcucha logistycznego żywności wykład, ćwiczenia projektowe egzamin cz. pisemna K_W10+++
K_U11+++
S2A_W07+
S2A_U05++
05 potrafi zweryfikować funkcjonowanie systemu dystrybucji produktów spożywczych ćwiczenia projektowe sprawozdanie z badań K_U02+++
K_U04+++
K_U11+++
K_K01+++
K_K06+++
S2A_U05++
S2A_U07+++
S2A_K02++
S2A_K07+++
06 potrafi dokonać analizy rynków rolno-spożywczych laboratorium sprawozdanie K_W10++
K_U04++
S2A_W07++
S2A_U05++
S2A_U07++

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
2 TK01 Koncepcja agrobiznesu. Ogniwa składowe agrobiznesu, otoczenie agrobiznesu, rodzaje więzi występujące w agrobiznesie. Rola powiązań integracyjnych w agrobiznesie. Rynki zorganizowane w agrobiznesie. W01-W02 MEK03
2 TK02 Istota i funkcjonowanie rynku żywności. W03-W04 MEK06
2 TK03 Konsument na rynku żywności. W05-W06 MEK01 MEK02
2 TK04 Kanały dystrybucji żywności - metody analizy i zasady przebudowy. W07-W08 MEK01 MEK03 MEK04
2 TK05 Formy handlu i dystrybucji żywności. Koncepcja obsługi klienta. Modele przebudowy łańcucha dostaw żywności na orientacje na klienta. Metody oceny poziomu satysfakcji klienta. W09-W10, P01-P09 MEK01 MEK02 MEK04
2 TK06 Analiza rynków rolno-spożywczych L01-L12 MEK01 MEK02 MEK06
2 TK07 Obligatoryjne i nieobligatoryjne systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwa w branży spożywczej. Czynniki oddziałujące na jakość żywności w łańcuchu logistycznym. W10-W12 MEK01 MEK03 MEK05

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Wykład (sem. 2) Godziny kontaktowe: 12.00 godz./sem.
Uzupełnienie/studiowanie notatek: 5.00 godz./sem.
Studiowanie zalecanej literatury: 25.00 godz./sem.
Laboratorium (sem. 2) Przygotowanie do laboratorium: 10.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 12.00 godz./sem.
Dokończenia/wykonanie sprawozdania: 20.00 godz./sem.
Projekt/Seminarium (sem. 2) Przygotowanie do zajęć projektowych/seminaryjnych: 10.00 godz./sem.
Godziny kontaktowe: 9.00 godz./sem..
Wykonanie projektu/dokumentacji/raportu: 30.00 godz./sem.
Przygotowanie do prezentacji: 1.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 2) Udział w konsultacjach: 1.00 godz./sem.
Egzamin (sem. 2) Przygotowanie do egzaminu: 20.00 godz./sem.
Egzamin pisemny: 2.00 godz./sem.

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Wykład egzamin pisemny
Laboratorium zaliczenie sprawozdania
Projekt/Seminarium zaliczenie sprawozdania
Ocena końcowa 0,7 oceny z egzaminu pisemnego; 0,15 oceny za sprawozdania z ćwiczeń projektowych, 0,15 oceny za sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: nie