Cykl kształcenia: 2016/2017
Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Budowy Maszyn i Lotnictwa
Nazwa kierunku studiów: Zarządzanie i inżynieria produkcji
Obszar kształcenia: nauki techniczne
Profil studiów: ogólnoakademicki
Poziom studiów: drugiego stopnia
Forma studiów: stacjonarne
Specjalności na kierunku: Ekologia produkcji, Nowoczesne metody zarządzania produkcją, Nowoczesne technologie informacyjno-komunikacyjne w przedsiębiorstwie, Zintegrowane systemy wytwarzania
Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów:
Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Katedra Technologii Maszyn i Inżynierii Produkcji
Kod zajęć: 1545
Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności Nowoczesne metody zarządzania produkcją
Układ zajęć w planie studiów: sem: 2 / W15 L30 / 3 ECTS / Z
Język wykładowy: polski
Imię i nazwisko koordynatora: dr hab. inż. prof. PRz Władysław Zielecki
semestr 1: dr hab. inż. prof. PRz Andrzej Kubit
Główny cel kształcenia: Przekazanie szczegółowej wiedzy o narzędziach Lean Manufacturing oraz kształcenie umiejętności praktycznego stosowania wizualizacji, metod 5S, TPM, SMED, Poka Yoke oraz 3P.
Ogólne informacje o zajęciach: Przedmiot obieralny realizowany w ramach specjalności Nowoczesne metody zarządzania produjcją.
1 | Antosz K., Pacana A., Stadnicka D., Zielecki W.: | Lean Manufacturing. Doskonalenie produkcji. | Oficyna Wydawnicz Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów . | 2015 |
2 | Antosz K., Pacana A., Stadnicka D., Zielecki W.: | Narzędzia Lean Manufacturing | Oficyna Wydawnicz Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów . | 2013 |
1 | The Productivity Press Development Team | 5S dla operatorów. 5 filarów wizualizacji miejsca pracy | ProdPublishing, Wrocław. | 2008 |
2 | The Productivity Press Development Team | TPM dla każdego operatora | ProdPublishing, Wrocław. | 2008 |
3 | The Productivity Press Development Team | Szybkie przezbrajanie dla operatorów. System SMED | ProdPublishing, Wrocław. | 2008 |
4 | The Productivity Press Development Team | Zapobieganie błędom dla operatotów. System ZQC. | ProdPublishing, Wrocław. | 2008 |
1 | Womack J.P., Jones D.T.: | Odchudzanie Firm. Eliminacja marnotrawstwa – kluczem do sukcesu. | Centrum Informacji Menedżera, Warszawa. | 2001 |
Wymagania formalne: Student musi być zarejestrowany na semestr 2.
Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Posiada wiedzę z zakresu zarządzania produkcją i usługami.
Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności:
Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych:
MEK | Student, który zaliczył zajęcia | Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia | Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia | Związki z KEK | Związki z OEK |
---|---|---|---|---|---|
01 | Posiada uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmującą kluczowe zagadnienia z zakresu zarządzania odchudzonego - Lean Manufacturing.. | wykład | sprawozdanie z projektu |
K_W03++ |
W03 |
02 | Zna podstawowe narzędzia Lean Manufakturing służące eliminowaniu marnotrawstwa. | wykład, laboratorium | prezentacja dokonań (portfolio) |
K_W07++ K_W09+ |
W07 W09 |
03 | Potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania systemów produkcyjnych w powiązaniu z zarządzaniem i inżynierią produkcji , w szczególności stanowisk roboczych oraz potrafi zaproponować ulepszenia (usprawnienia) istniejących rozwiązań technicznych lub organizacyjnych. | laboratorium | prezentacja dokonań (portfolio) |
K_U15+++ K_U16+++ |
U15 U16 |
Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).
Sem. | TK | Treści kształcenia | Realizowane na | MEK |
---|---|---|---|---|
2 | TK01 | W01 | MEK01 MEK02 | |
2 | TK02 | W02, L01 | MEK02 MEK03 | |
2 | TK03 | W03, L02 | MEK02 MEK03 | |
2 | TK04 | W04, L03 | MEK02 MEK03 | |
2 | TK05 | W05, L04 | MEK02 MEK03 | |
2 | TK06 | W06, L05 | MEK02 MEK03 | |
2 | TK07 | W07, L06 | MEK02 MEK03 |
Forma zajęć | Praca przed zajęciami | Udział w zajęciach | Praca po zajęciach |
---|---|---|---|
Wykład (sem. 2) | Godziny kontaktowe:
15.00 godz./sem. |
Studiowanie zalecanej literatury:
10.00 godz./sem. |
|
Laboratorium (sem. 2) | Godziny kontaktowe:
30.00 godz./sem. |
Dokończenia/wykonanie sprawozdania:
20.00 godz./sem. |
|
Konsultacje (sem. 2) | Przygotowanie do konsultacji:
3.00 godz./sem. |
Udział w konsultacjach:
2.00 godz./sem. |
|
Zaliczenie (sem. 2) | Przygotowanie do zaliczenia:
8.00 godz./sem. |
Zaliczenie pisemne:
2.00 godz./sem. |
Forma zajęć | Sposób wystawiania oceny podsumowującej |
---|---|
Wykład | Ocenę podsumowującą wykłady stanowi ocena uzyskana ze sprawdzianu pisemnrgo |
Laboratorium | Ocenę podsumowującą zajęcia laboratoryjnych stanowi średnia arytmetyczna z ocen zaliczeniowych poszczególnych laboratoriów. |
Ocena końcowa | Ocenę końcową stanowi 60% oceny MEK1 (egzaminu) + 20% oceny MEK2 (laboratorium) + 20% MEK3 (laboratorium). dostateczny 3,0 przy wyniku 3,000 - 3,399 plus dostateczny 3,5 przy wyniku 3,400 – 3,799 dobry 4,0 przy wyniku 3,800 – 4,199 plus dobry 4,5 przy wyniku 4,200 – 4,599 bardzo dobry 5,0 przy wyniku 4,600 – 5,000 |
Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)
Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)
Inne
(-)
Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie