logo
Karta przedmiotu
logo

Narzędzia odchudzania produkcji

Podstawowe informacje o zajęciach

Cykl kształcenia: 2016/2017

Nazwa jednostki prowadzącej studia: Wydział Budowy Maszyn i Lotnictwa

Nazwa kierunku studiów: Zarządzanie i inżynieria produkcji

Obszar kształcenia: nauki techniczne

Profil studiów: ogólnoakademicki

Poziom studiów: drugiego stopnia

Forma studiów: stacjonarne

Specjalności na kierunku: Ekologia produkcji, Nowoczesne metody zarządzania produkcją, Nowoczesne technologie informacyjno-komunikacyjne w przedsiębiorstwie, Zintegrowane systemy wytwarzania

Tytuł otrzymywany po ukończeniu studiów:

Nazwa jednostki prowadzącej zajęcia: Katedra Technologii Maszyn i Inżynierii Produkcji

Kod zajęć: 1545

Status zajęć: obowiązkowy dla specjalności Nowoczesne metody zarządzania produkcją

Układ zajęć w planie studiów: sem: 2 / W15 L30 / 3 ECTS / Z

Język wykładowy: polski

Imię i nazwisko koordynatora: dr hab. inż. prof. PRz Władysław Zielecki

semestr 1: dr hab. inż. prof. PRz Andrzej Kubit

Cel kształcenia i wykaz literatury

Główny cel kształcenia: Przekazanie szczegółowej wiedzy o narzędziach Lean Manufacturing oraz kształcenie umiejętności praktycznego stosowania wizualizacji, metod 5S, TPM, SMED, Poka Yoke oraz 3P.

Ogólne informacje o zajęciach: Przedmiot obieralny realizowany w ramach specjalności Nowoczesne metody zarządzania produjcją.

Wykaz literatury, wymaganej do zaliczenia zajęć
Literatura wykorzystywana podczas zajęć wykładowych
1 Antosz K., Pacana A., Stadnicka D., Zielecki W.: Lean Manufacturing. Doskonalenie produkcji. Oficyna Wydawnicz Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów . 2015
2 Antosz K., Pacana A., Stadnicka D., Zielecki W.: Narzędzia Lean Manufacturing Oficyna Wydawnicz Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów . 2013
Literatura wykorzystywana podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/innych
1 The Productivity Press Development Team 5S dla operatorów. 5 filarów wizualizacji miejsca pracy ProdPublishing, Wrocław. 2008
2 The Productivity Press Development Team TPM dla każdego operatora ProdPublishing, Wrocław. 2008
3 The Productivity Press Development Team Szybkie przezbrajanie dla operatorów. System SMED ProdPublishing, Wrocław. 2008
4 The Productivity Press Development Team Zapobieganie błędom dla operatotów. System ZQC. ProdPublishing, Wrocław. 2008
Literatura do samodzielnego studiowania
1 Womack J.P., Jones D.T.: Odchudzanie Firm. Eliminacja marnotrawstwa – kluczem do sukcesu. Centrum Informacji Menedżera, Warszawa. 2001

Wymagania wstępne w kategorii wiedzy/umiejętności/kompetencji społecznych

Wymagania formalne: Student musi być zarejestrowany na semestr 2.

Wymagania wstępne w kategorii Wiedzy: Posiada wiedzę z zakresu zarządzania produkcją i usługami.

Wymagania wstępne w kategorii Umiejętności:

Wymagania wstępne w kategorii Kompetencji społecznych:

Efekty kształcenia dla zajęć

MEK Student, który zaliczył zajęcia Formy zajęć/metody dydaktyczne prowadzące do osiągnięcia danego efektu kształcenia Metody weryfikacji każdego z wymienionych efektów kształcenia Związki z KEK Związki z OEK
01 Posiada uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmującą kluczowe zagadnienia z zakresu zarządzania odchudzonego - Lean Manufacturing.. wykład sprawozdanie z projektu K_W03++
W03
02 Zna podstawowe narzędzia Lean Manufakturing służące eliminowaniu marnotrawstwa. wykład, laboratorium prezentacja dokonań (portfolio) K_W07++
K_W09+
W07
W09
03 Potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania systemów produkcyjnych w powiązaniu z zarządzaniem i inżynierią produkcji , w szczególności stanowisk roboczych oraz potrafi zaproponować ulepszenia (usprawnienia) istniejących rozwiązań technicznych lub organizacyjnych. laboratorium prezentacja dokonań (portfolio) K_U15+++
K_U16+++
U15
U16

Uwaga: W zależności od sytuacji epidemicznej, jeżeli nie będzie możliwości weryfikacji osiągniętych efektów uczenia się określonych w programie studiów w sposób stacjonarny w szczególności zaliczenia i egzaminy kończące określone zajęcia będą mogły się odbywać przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (w sposób zdalny).

Treści kształcenia dla zajęć

Sem. TK Treści kształcenia Realizowane na MEK
2 TK01 Istota zarządzania Lean Manufacturing, zasady szczupłej produkcji, szczupłe praktyki wytwarzania. Charakterystyka wybranych narzędzi LM (TQM, kanban, Jidika, Andon, Chaku-chaku). W01 MEK01 MEK02
2 TK02 Zarządzanie wizualne w systemach produkcyjnych. W02, L01 MEK02 MEK03
2 TK03 Zarządzanie przestrzenią roboczą z wykorzystaniem metody 5S W03, L02 MEK02 MEK03
2 TK04 Kompleksowe utrzymanie maszyn TPM. Wskaźnik OEE. W04, L03 MEK02 MEK03
2 TK05 Redukcja czasów przezbrajania maszyn technologicznych - metoda SMED. W05, L04 MEK02 MEK03
2 TK06 Zapobieganie błedom - Poka Yoke. System ZQC W06, L05 MEK02 MEK03
2 TK07 Metoda 3P (Production, Preparation and Process). Projektowanie linii U-kształtnych. W07, L06 MEK02 MEK03

Nakład pracy studenta

Forma zajęć Praca przed zajęciami Udział w zajęciach Praca po zajęciach
Wykład (sem. 2) Godziny kontaktowe: 15.00 godz./sem.
Studiowanie zalecanej literatury: 10.00 godz./sem.
Laboratorium (sem. 2) Godziny kontaktowe: 30.00 godz./sem.
Dokończenia/wykonanie sprawozdania: 20.00 godz./sem.
Konsultacje (sem. 2) Przygotowanie do konsultacji: 3.00 godz./sem.
Udział w konsultacjach: 2.00 godz./sem.
Zaliczenie (sem. 2) Przygotowanie do zaliczenia: 8.00 godz./sem.
Zaliczenie pisemne: 2.00 godz./sem.

Sposób wystawiania ocen składowych zajęć i oceny końcowej

Forma zajęć Sposób wystawiania oceny podsumowującej
Wykład Ocenę podsumowującą wykłady stanowi ocena uzyskana ze sprawdzianu pisemnrgo
Laboratorium Ocenę podsumowującą zajęcia laboratoryjnych stanowi średnia arytmetyczna z ocen zaliczeniowych poszczególnych laboratoriów.
Ocena końcowa Ocenę końcową stanowi 60% oceny MEK1 (egzaminu) + 20% oceny MEK2 (laboratorium) + 20% MEK3 (laboratorium). dostateczny 3,0 przy wyniku 3,000 - 3,399 plus dostateczny 3,5 przy wyniku 3,400 – 3,799 dobry 4,0 przy wyniku 3,800 – 4,199 plus dobry 4,5 przy wyniku 4,200 – 4,599 bardzo dobry 5,0 przy wyniku 4,600 – 5,000

Przykładowe zadania

Wymagane podczas egzaminu/zaliczenia
(-)

Realizowane podczas zajęć ćwiczeniowych/laboratoryjnych/projektowych
(-)

Inne
(-)

Czy podczas egzaminu/zaliczenia student ma możliwość korzystania z materiałów pomocniczych : nie

Treści zajęć powiazane są z prowadzonymi badaniami naukowymi: nie